Μόσχα και Λευκωσία κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την αποφυγής διπλής φορολογίας

Μόσχα και Λευκωσία κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την αποφυγής διπλής φορολογίας, όπως επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου. Ρωσικές πηγές αναφέρουν πως η συμφωνία θα υπογραφεί εντός του Σεπτεμβρίου και θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του επόμενου έτους.

imagewΡωσία και Κύπρος κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την αποφυγή διπλής φορολογίας, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών έλαβαν χώρα στη Μόσχα σε μία προσπάθεια να βρεθεί η «χρυσή» τομή μετά και τις ρωσικές εξαγγελίες σχετικά με απόσυρση από συμφωνία. Η ρωσική πλευρά έλαβε την απόφαση έπειτα από την άρνηση της Λευκωσίας για αναθεωρήσεις.

«Η κυπριακή αντιπροσωπεία συμφώνησε πλήρως με τους όρους της ρωσικής πλευράς. Έχουμε δημιουργήσει ένα προσχέδιο το οποίο θα υπογραφεί τον Σεπτέμβριο του 2020», γνωστοποίησε η γραμματεία του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης.

Η συμφωνία, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε η ίδια πηγή, θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2021.

Από σήμερα κιόλας, έπαυσε η αμφισβήτηση της συμφωνίας από δικής μας πλευράς, ανέφερε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ο οποίος συμπλήρωσε:

«Τον επόμενο μήνα, θα ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις μας με το Λουξεμβούργο και τη Μάλτα, υπό τους ίδιους όρους που προσφέρθηκαν στην Κύπρο».

Ικανοποίηση ΥΠΟΙΚ

Ικανοποίηση εκφράζει το κυπριακό Υπουργείο Οικονομικών για την ολοκλήρωση σήμερα 10 Αυγούστου, μετά από εκτενή διαπραγμάτευση, της επικαιροποίησης της Σύμβασης για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, η ρωσική πλευρά απαίτησε τροποποίηση σε δυο βασικά άρθρα της Σύμβασης, έτσι ώστε να αυξηθεί ο φόρος που παρακρατείται σε εισοδήματα από μερίσματα και από τόκους στο 15% αντίστοιχα.

Η κυπριακή πλευρά διασφάλισε, μεταξύ άλλων, την εξαίρεση από την υπό αναφορά παρακράτηση, είδους ρυθμισμένων οντοτήτων, όπως είναι τα ταμεία συντάξεως και οι ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς και εισηγμένες εταιρείες με συγκεκριμένη μετοχική διαβάθμιση. Επιπλέον μεταξύ άλλων εξαιρούνται του φόρου παρακράτησης πληρωμές τόκων από εταιρικά και κυβερνητικά χρεόγραφα καθώς και ευρωομόλογα. Η κυπριακή πλευρά παράλληλα διασφάλισε τη διατήρηση του φόρου που παρακρατείται στα δικαιώματα στο 0%.

Στόχος και των δυο πλευρών είναι να υπογραφεί η Συμφωνία εντός του Φθινοπώρου 2020, έτσι ώστε να εφαρμοστεί την 1 Ιανουαρίου 2021.

Η ρωσική πλευρά, προστίθεται, διαβεβαίωσε την απόσυρση των διαδικασιών τερματισμού της Σύμβασης. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι οι ίδιες ρυθμίσεις θα ισχύσουν και σε άλλες χώρες που διατηρούν αντίστοιχες συμφωνίες από την ίδια ημερομηνία που θα ισχύει και για την Κύπρο, δηλαδή την 1/1/2021, αφού πρόκειται για ενιαία δημοσιονομική και φορολογική πολιτική με σκοπό την άντληση δημοσίων εσόδων.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως η διατήρηση του υφιστάμενου δικτύου Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, και ως εκ τούτου η επικαιροποίηση τους ανάλογα με τις μεταβαλλόμενες διεθνείς συνθήκες είναι επιβαλλόμενη.