Κόκκινα δάνεια 181 δισ. ευρώ γονατίζουν και την Ιταλία

 

Οι τράπεζες πιέζονται από την ΕΚΤ να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους, ενώ η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει την εφαρμογή εθνικού σχεδίου για να απαλλαγούν από βάρη

Οι ιταλικές τράπεζες αναμένεται ότι θα χρειαστεί να εγγράψουν προβλέψεις για επισφάλειες αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ για πιθανές ζημιές από κόκκινα δάνεια. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της γειτονικής χώρας βρίσκονται υπό πίεση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει την εφαρμογή εθνικού σχεδίου για να μπορέσουν να απαλλαγούν από βάρη.20782578_monte.limghandler

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών της Ιταλίας έχουν φτάσει στα 181 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί ρεκόρ. Τα μη εξυπηρετούμενα αυτά δάνεια πλήττουν την ικανότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να χρηματοδοτούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επίσης αποτελούν έναν από τους λόγους που η Ιταλία δεν μπορεί να βγει από την τρίτη ύφεση μέσα σε έξι χρόνια.

Δύο χρόνια μετά την έναρξη των προσπαθειών να εξυγιανθούν ισολογισμοί ιταλικών τραπεζών, η κυβέρνηση εξετάζει τη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» όπου θα μεταφερθούν όλα τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Η κρατική στήριξη θα συνεισφέρει στη δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης, ανέφερε πρόσφατα ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας Ιγνάσιο Βίσκο. «Ενδεδειγμένες φοροαπαλλαγές ή χορηγήσεις κρατικών εγγυήσεων για κόκκινα χρέη θα άνοιγαν τον δρόμο για τη δημιουργία μιας ιδιωτικής αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων», είπε.

Συνολικά πέντε μεγάλες τράπεζες της Ιταλίας μπορεί να χρειαστεί να εγγράψουν προβλέψεις για επισφάλειες περίπου 8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ίδιων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και του Bloomberg.

Η UniCredit SpA και η Intesa Sanpaolo SpA αναμένεται ότι θα χρειαστεί να κάνουν συνολικές προβλέψεις 3 δισ. ευρώ. Και οι δύο τράπεζες ανακοίνωσαν ζημιές για το 2013, αφού αναγκάστηκαν να διαγράψουν αρκετά δισ. ευρώ από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η Banco Popolare SC μπορεί να χρειαστεί να εγγράψει επισφάλειες 1,27 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ ζητά από τις ευρωπαϊκές τράπεζες είτε να κάνουν προβλέψεις για ζημιές είτε να συγκεντρώσουν περισσότερα κεφάλαια για να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους.