Το βλέμμα της Αθήνας σε Ρωσία και Κίνα

 

Μήνυμα πως η Ελλάδα μπορεί να βρει κι άλλες πηγές χρηματοδότησης πέρα από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση από το βράδυ της Δευτέρας. Τόσο ο υπουργός Άμυνας Πανος Καμμένος όσο κι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να δεχθεί βοήθεια από τη Ρωσία και την Κίνα. Παράλληλα, οργανώνονται ταξίδια του Νίκου Κοτζιά στην Ρωσία και του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Πεκίνο. Προς αποφυγή περερμηνειών, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιμένουν πως σε κάθε περίπτωση στόχος της Ελλάδας είναι να βρεθεί αμοιβαία επωφελής λύση με τους Ευρωπαίους εταίρους.kamme-thumb-large

Για plan B που περιλαμβάνει χρηματοδότηση από την Ρωσία έκανε λόγο ο Πάνος Καμμένος μιλώντας στο MEGA το βράδυ της Δευτέρας. «Εχω πολύ καλή σχέση με τη Ρωσία. Συζητάμε με τους Ρώσους για το Plan B. Σκέφτονται να άρουν το εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα και να ξαναρχίσουν τις εισαγωγές», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και πρόσθεσε πως «μας ενδιαφέρει η συνεργασία για τον αγωγό με τους Ρώσους».

Ερωτώμενος στο ρ/σ realfm 97,8 σχετικά με τα σενάρια βοήθειας από την Ανατολή, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής απάντησε: «Δεν είναι plan B. Σε κάθε περίπτωση εμείς επιζητούμε μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» είπε και πρόσθεσε πως «θα κάνουμε και επί τόπου επισκέψεις, θα κάνουμε και επαφή. Υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων, έχει τεθεί και από την πλευρά της Ρωσίας και όχι μόνο για οικονομική βοήθεια». Ο κ. Χουντής αρνήθηκε πως μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε αλλαγή προσανατολισμού της χώρας αφού όπως είπε: «Σε καμία περίπτωση δεν απαγορεύεται να υπάρξει οικονομική βοήθεια ή οικονομική συνεργασία και με χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλωστε, όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν τέτοιες μορφές συνεργασίας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, όχι μόνο με τη Ρωσία ή την Κίνα αλλά και με άλλες χώρες».

Στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα επισκευθεί τη Μόσχα την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου και την ίδια μέρα θα μεταβεί στο Πεκίνο ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης.