Συνολικά 26 κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν την Κυριακή

imagewΕπιπλέον 11 κρούσματα του ιού SARS-CoV-2, ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής, ανεβάζοντας το σύνολο των περιστατικών που ανακοινώθηκαν σήμερα, στα 26, ενώ ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανέρχεται στα 1,150.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, σε ό,τι αφορά στα νέα περιστατικά της νόσου COVID-19, σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, από σύνολο 1,977 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 11 θετικά περιστατικά ιού SARS-CoV-2.

Τα έξι κρούσματα αφορούν επιβάτες πτήσεων, τα δύο προέκυψαν από ιδιωτική πρωτοβουλία, το ένα αφορά στενή επαφή, ένα είναι έγκυος που παραπέμφθηκε για εξέταση πριν από τον τοκετό και ένα περιστατικό παραπέμφθηκε από τον προσωπικό του ιατρό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, ένα περιστατικό προέκυψε από δειγματοληπτικό έλεγχο στο αεροδρόμιο Λάρνακας σε πτήση από την Αθήνα χθες, 1 Αυγούστου.

Τα 3 περιστατικά προέκυψαν από δειγματοληπτικό έλεγχο στο αεροδρόμιο Λάρνακας από πτήση της Θεσσαλονίκης στις 31 Ιουλίου. Το ένα άτομο ήρθε από Γερμανία μέσω Θεσσαλονίκης. Και τα 3 άτομα, σημειώνεται, δεν σχετίζονται μεταξύ τους.

Ένα (1) κρούσμα εντοπίστηκε από δειγματοληπτικό έλεγχο στο αεροδρόμιο Πάφου σε επιβάτη πτήσης από τη Μύκονο, που έφθασε την 1η Αυγούστου.

Ακόμα 1 περιστατικό προέκυψε από δειγματοληπτικό έλεγχο που διενεργήθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας από πτήση από Ζυρίχη σήμερα, Κυριακή, 2 Αυγούστου.

Δύο (2) από τα σημερινά περιστατικά προέκυψαν μετά από διενέργεια τεστ με ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ένα (1) περιστατικό είναι στενή επαφή ήδη διαγνωσθέντος κρούσματος και προέκυψε από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης.

Εξάλλου, ένα (1) από τα κρούσματα αφορά έγκυο, με παραπομπή από τον γυναικολόγο της στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας πριν από τον τοκετό.
Τέλος, ένα (1) κρούσμα παρουσίασε συμπτώματα και παραπέμφθηκε για εξέταση από τον προσωπικό του ιατρό.
Συνολικά σήμερα ανακοινώθηκαν 26 κρούσματα από σύνολο 2,924 εργαστηριακών εξετάσεων.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, τα θετικά στον ιό άτομα προέκυψαν ως ακολούθως:

  • Από 58 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, προέκυψε 1 κρούσμα.
  • Από 158 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν 2 κρούσματα.
  • Από 1,461 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, εντοπίστηκαν 6 κρούσματα.
  • Από 197 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, προέκυψαν 2 κρούσματα.

Επιπλέον, διεκπεραιώθηκαν 103 εργαστηριακές διαγνώσεις από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανέρχεται στα 1,150.

Τέλος, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται σε θάλαμο τέσσερεις ασθενείς σε καλή γενική κατάσταση.

Ποδοσφαιριστής ένα από τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν το πρωί
—————
Το Υπουργείο Υγείας σε νεότερη ενημέρωση για τα 15 κρούσματα κορωνοϊού που είχαν ανακοινωθεί το πρωί, διευκρινίζει ότι αυτά προέκυψαν ως ακολούθως:

Δέκα από τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο, όλα στη Λεμεσό. Τα 6 αποκαλούνται όντως τυχαία, τα δε 3 είναι επαφές άλλων κρουσμάτων και συγκεκριμένα της αλυσίδας (cluster) του κρούσματος που ήρθε από τις ΗΠΑ, τα οποία – σημειώνεται – έπρεπε να είναι σε περιορισμό αλλά υποβλήθηκαν στην εξέταση μέσω του προγράμματος.

Το δέκατο διερευνάται ακόμα.

Αλλα 5 προέκυψαν από εξέταση με ιδιωτική πρωτοβουλία και 4 εξ αυτών είναι στενές επαφές που υποβλήθηκαν ιδιωτικά σε διαγνωστική εξέταση και προέρχονται από την αλυσίδα του κρούσματος από τις ΗΠΑ.

Το ένα (1) περιστατικό είναι Πορτογάλος ποδοσφαιριστής της Δόξας, που ήρθε στην Κύπρο από την Πορτογαλία στις 27 Ιουλίου και υποβλήθηκε στο τεστ με πρωτοβουλία της ομάδας του.

Συνολικά, επισημαίνεται, σήμερα Κυριακή ανακοινώθηκαν 26 κρούσματα από σύνολο 2,924 εργαστηριακών εξετάσεων.