43 χρόνια από το θάνατο του Εθνάρχη Μακαρίου

 

1makariosΚόμματα και οργανώσεις με αφορμή την αυριανή επέτειο θανάτου του Εθνάρχη Μακαρίου με διακηρύξεις και ανακοινώσεις τους τιμούν τη μνήμη του.

Το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του αναφέρει:

«Η 3η Αυγούστου σηματοδοτεί την 43η επέτειο από το θάνατο του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Ο Μακάριος ήταν και παραμένει η πιο εμβληματική προσωπικότητα της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου με κύρος που ξεπέρασε τα σύνορα της πατρίδας μας.

Αναδείχθηκε σε ηγέτη του αντιαποικιακού αγώνα. Όντας πολιτικός αρχηγός της ΕΟΚΑ δεν δίστασε να καταδικάσει την ακροδεξιά τρομοκρατία σε βάρος της Αριστεράς. Έγινε το πρόσωπο της ανεξάρτητης Κύπρου σε ολόκληρο τον κόσμο. Αρνήθηκε την πρόσδεση της Κύπρου στο άρμα του ΝΑΤΟ και συνέδεσε τη χώρα μας με τους αγωνιζόμενους λαούς του κόσμου, από τους οποίους η Κύπρος βρήκε πραγματική και συνεπή συμπαράσταση. Κατέστη το ζωντανό σύμβολο της δημοκρατικής αντίστασης στη χούντα και τον εοκαβήτικο φασισμό. Υπήρξε στόχος αποπειρών δολοφονίας, ξενοκίνητης υπόσκαψης και τελικά πραξικοπήματος γιατί αντιστάθηκε στα σχέδια διαμελισμού της Κύπρου. Συνένωσε στην πολιτική της υπεράσπισης της ενιαίας και ανεξάρτητης Κύπρου σχεδόν ολόκληρο τον λαό, από την Αριστερά μέχρι τη δημοκρατική Δεξιά. Ήταν ο ηγέτης που μετά το 1974 επέλεξε τον συμβιβασμό με τους Τουρκοκύπριους σηκώνοντας το βάρος της ιστορικής απόφασης για την αποδοχή της ομοσπονδιακής λύσης στο Κυπριακό.

Το ΑΚΕΛ δεν παραγνωρίζει ότι ο Μακάριος διέπραξε λάθος πιστώνοντας τους χουντοφασίστες με ελάχιστο πατριωτισμό και υποτιμώντας το ενδεχόμενο πραξικοπήματος. Κανείς όμως δεν μπορεί να εξισώνει τον Μακάριο με το μέτωπο της γριβικής προδοσίας. Ο Μακάριος ήταν ο εκλεγμένος από το λαό ηγέτης, όχι πιόνι ξένων κέντρων, ούτε αρχηγός μιας ένοπλης συμμορίας φασιστών.

Ο Μακάριος ήταν η ασπίδα του λαού μας και ο λαός μας η ασπίδα του Μακαρίου. Ο ίδιος λαός που ακόμα και το φθινόπωρο του 1974 -όταν δηλαδή κοιμόταν σε αντίσκηνα και έθαβε τους νεκρούς του- διαδήλωνε στους δρόμους απαιτώντας την επιστροφή του Μακαρίου στην Κύπρο και στην Προεδρία του κράτους. Δεν είναι τυχαίο που ο Μακάριος αποτελεί τη μόνη πολιτική προσωπικότητα της Κύπρου στην οποία ο ίδιος ο λαός απένειμε τον τίτλο του Εθνάρχη.

Το ΑΚΕΛ τιμά τη μνήμη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου συνεχίζοντας τον αγώνα για υπεράσπιστη της δημοκρατίας και της ιστορικής αλήθειας στον τόπο μας. Για τη δικαίωση της Κύπρου και του λαού της. Για να μην γίνει η χώρα μας ΝΑΤΟϊκό προγεφύρωμα. Για ανεξαρτησία, λευτεριά, δημοκρατία.»

Το ΔΗΚΟ

Σε ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ αναφέρει:
«Το Δημοκρατικό Κόμμα τιμά τη μνήμη του Αρχιεπισκόπου και Εθνάρχη Μακαρίου, του πολιτικού αρχηγού του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, του Πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του ηγέτη που αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για δικαίωση του κυπριακού Ελληνισμού.
Ο Εθνάρχης Μακάριος σφράγισε με τον αγώνα του τα σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου και ταύτισε τη ζωή του με τους πόθους του λαού για ελευθερία και δικαίωση.
Υπήρξε το μεγάλο εμπόδιο στα σχέδια διχοτόμησης και τουρκοποίησης της Κύπρου και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, ήταν ο στόχος του προδοτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 1974.
43 χρόνια μετά το θάνατο του Εθνάρχη Μακαρίου, οι παρακαταθήκες του είναι πιο επίκαιρες από ποτέ.
Η κλιμακούμενη επιθετική συμπεριφορά της Αγκύρας, επιτάσσει την ανάγκη ενότητας, προσήλωσης στην προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποφασιστικής διεκδίκησης των δικαίων μας.
Έχουμε χρέος να συνεχίσουμε τον αγώνα του Εθνάρχη Μακαρίου για δικαίωση.
Για μια λύση του Κυπριακού που θα διασφαλίζει την ειρήνη και την ασφάλεια για τον κυπριακό λαό, που θα διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, που θα διασφαλίζει τον έμπρακτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των βασικών ελευθεριών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου χωρίς παρεκκλίσεις.
Μια λύση που θα απελευθερώνει την πατρίδα μας από την Τουρκία, χωρίς να της αφήνει οποιοδήποτε ρόλο ή οποιαδήποτε επιρροή στην Κύπρο.»

Η ΕΔΕΚ

Σε διακήρυξη του το Κ.Σ. ΕΔΕΚ για 43 χρόνια από το θάνατο του Εθνάρχη Μακαρίου, τονίζει:
«Η «γνώριμη φωνή» του είναι αρκετή για να πλημμυρίσει με δέος την καρδιά του κάθε ενός από εμάς κάθε φορά που η μνήμη φέρνει στο μυαλό τον Μακάριο. Αυτή την χαρισματική και ηγετική φυσιογνωμία, η φήμη της οποίας ξεπέρασε τα γεωγραφικά σύνορα της Κύπρου και παραμένει συνυφασμένη με την σύγχρονη ιστορία του τόπου μας.
Παρά τα 43 χρόνια από το θάνατο του Μακαρίου, οι διδαχές του αποτελούν την μεγαλύτερη παρακαταθήκη στα χέρια κάθε Κύπριου πολιτικού. Από αυτές ξεχωρίζει η τελευταία ιστορική του ομιλία στην πλατεία Ελευθερίας στις 20 Ιουλίου 1977 όπου ανάμεσα σε άλλα είπε:
«Ο διακοινοτικός διάλογος με τη μορφή που διεξήχθη διέδραμε ήδη τη χρησιμότητά του, η Τουρκία τον αξιοποιεί ως άλλοθι για να εδραιώσει τα επεκτατικά της σχέδια. Ως εκ τούτου όσοι ενδιαφέρονται για πραγματική λύση θα πρέπει να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία».
Καλούμε την κυβέρνηση και κάθε Κύπριο πολιτικό να εισακούσει την έκκληση του Μακαρίου για την έναρξη ενός μακροχρόνιου και δύσκολου αγώνα ο οποίος θα πρέπει να καταλήγει σε τερματισμό της κατοχής, εξεύρεση λύσης δίκαιης, δημοκρατικής και βιώσιμης, στο πλαίσιο της οποίας όλοι οι κάτοικοί της Κυπριακής Δημοκρατίας θα απολαμβάνουν τα ίδια, πολιτικά και ανθρώπινα, δικαιώματα.
Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ σε αυτό τον μακροχρόνιο αγώνα δηλώνει παρόν, μέχρι να έρθει η αληθινή απελευθέρωση της πατρίδας μας από τα στρατεύματα της κατοχής, μέχρι όλοι οι πρόσφυγες να μπορούν να επιστρέψουν χωρίς περιορισμούς στην πατρώα γη.