Ανεβαίνουν ξανά οι τιμές του πετρελαίου

 

Το Brent άγγιξε τη Δευτέρα τα 59 δολάρια το βαρέλι

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση τη Δευτέρα στις διεθνείς αγορές, ωθούμενες από την πρόβλεψη του OPEC για αύξηση της πετρελαϊκής ζήτησης εφέτος συγκριτικά με πέρυσι και επίσης από τις εκτιμήσεις για μικρότερα από τα αρχικώς υπολογισθέντα πετρελαϊκά αποθέματα σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.105-oil-miastala_thumb

Έτσι στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του πετρελαίου Brent ενισχυόταν το απόγευμα της Δευτέρας κατά 60 σεντς ή κατά 1% στα 58,40 δολάρια το βαρέλι, αφού νωρίτερα είχε ξαναφθάσει στο υψηλότερο επίπεδο της περασμένης Παρασκευής (59,06 δολάρια το βαρέλι).

Στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού (μιλάμε για προθεσμιακά συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου) έκανε ένα άλμα της τάξεως του 1,46 δολαρίων ή σε ποσοστό περίπου 3%, στα 53,15 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα η τιμή είχε φθάσει μέχρι τα 53,40 δολάρια το βαρέλι.

Οι μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών του «μαύρου χρυσού» υποδηλώνουν τη μεγάλη νευρικότητα που επικρατεί το τελευταίο οκτάμηνο στις πετρελαϊκές αγορές. Διότι τον περασμένο Ιούνιο ξεκίνησε μια έντονα πτωτική πορεία των αγορών που σύντομα εξελίχθηκε σε ελεύθερη πτώση.

Οι απώλειες για τις τιμές του πετρελαίου έφθασαν στο 55% για να περιοριστούν τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο 50%. Οι εκτιμήσεις για το «πού θα πάει η αγορά» είναι έντονα αντιφατικές, με κάποιους ειδικούς (μεταξύ αυτών ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs) να προβλέπουν κατάρρευση των τιμών στα 30 δολάρια το βαρέλι και άλλους να προβλέπουν εκτίναξή τους στα ύψη (στα… 200 δολ. το βαρέλι κατά τον γενικό γραμματέα του OPEC).