Οι κροίσοι κέρδισαν $74 δισ. σε μία εβδομάδα

 

Τα αποκόμισαν από τη μικρή άνοδο του πετρελαίου

Η περιουσία των 400 πιο πλούσιων ανθρώπων του πλανήτη αυξήθηκε 74,7 δισ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα και ενώ η αμερικανική αγορά εργασίας σημείωνε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των τελευταίων 17 ετών.7414cbc4dca1a34b9059

Τα περισσότερα από τα κέρδη των πιο πλούσιων του πλανήτη προήλθαν από την άνοδο τιμών του πετρελαίου που καταγράφτηκε το αντίστοιχο χρονικό διάστημα αλλά και από τη συνεχιζόμενη ενίσχυση του δολαρίου.

Οι τιμές του πετρελαίου brent αυξήθηκαν 9% την περασμένη εβδομάδα, ύστερα από άνοδο 8,6% μία εβδομάδα πριν. Βέβαια οι τιμές του μαύρου χρυσού εξακολουθούν να βρίσκονται 50% χαμηλότερα σε σύγκριση με τα επίπεδα του περασμένου Ιουνίου.

Η άνοδος του πετρελαίου αύξησε την περιουσία των αδελφών Τσαρλς και Ντέιβιντ Κόουκ, που ελέγχουν την εταιρεία Koch Industries Inc., στα 100 δισ. δολάρια. «Πιθανότατα νιώθουν ανακουφισμένοι που οι τιμές δεν έπεσαν κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι» ανέφερε ο Αντριου Λίποου, που είναι πρόεδρος της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για θέματα ενέργειας Lipow Oil Associates LLC.

Τα δύο αδέλφια είναι ο πέμπτος και ο έκτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.  Ο μεγαλύτερος κερδισμένος από την άνοδο που σημείωσε την προηγούμενη εβδομάδα το δολάριο έναντι άλλων νομισμάτων ήταν ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ. Ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο είδε την περιουσία του να αυξάνεται 2,9 δισ. δολάρια. Η συνολική περιουσία του 84χρονου Μπάφετ υπολογίζεται σε 73,5 δισ. δολάρια.

Πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο παραμένει ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς με περιουσία που ανέρχεται σε 83,5 δισ. δολάρια. Πρόσφατα ο 59χρονος Γκέιτς δώρισε μετοχές της Microsoft αξίας 1,5 δισ. δολαρίων στο Gates Foundation Asset Trust, σύμφωνα με εκπρόσωπο του φιλανθρωπικού ιδρύματος. Το ίδρυμα Bill & Melinda Gates Foundation ανήκει σε όσους έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην ανάπτυξη εμβολίων για τις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Ο δείκτης δισεκατομμυριούχων του Bloomberg υπολογίζει την περιουσία των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου με βάση την πορεία των αγορών και της οικονομίας. Τα στοιχεία της προσωπικής περιουσίας του καθενός από τα 400 άτομα που βρίσκονται στη λίστα ανανεώνονται κάθε μέρα και εκφράζονται σε αμερικανικά δολάρια.

© Bloomberg News