Γερμανία :Μηδενική πιθανότητα αποπληρωμής κατοχικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα

Το Βερολίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι υπάρχει μηδενική πιθανότητα αποπληρωμής των διεκδικήσεων της Αθήνας για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ύστερα από ένα νέο αίτημα του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή την Κυριακή υποσχέθηκε να διεκδικήσει πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία.Gabriel on weapons export policy

Το αίτημα για αποζημιώσεις, απορρίφθηκε αμέσως από τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Η πιθανότητα είναι μηδενική», είπε ο κ. Γκάμπριελ, ερωτηθείς σχετικά, προσθέτοντας ότι οι όποιες παρόμοιες απαιτήσεις συνοψίζονται σε μια συνθήκη που υπογράφηκε πριν από 25 χρόνια.

Ο κ. Γκάμπριελ αναφέρθηκε στην «Συνθήκη για τον τελικό διακανονισμό σε σχέση με τη Γερμανία”, επίσης γνωστή ως η «Συνθήκη των δύο συν τέσσερις» , που υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 1990, από την πρώην Δυτική και Ανατολική Γερμανία και του τέσσερις συμμάχους στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο λίγο πριν από την επανένωση της Γερμανίας. Σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης, οι τέσσερις συμμαχικές δυνάμεις παραιτήθηκαν απ` όλα τα δικαιώματα που κατείχαν παλαιότερα στη Γερμανία.

Για το Βερολίνο, το έγγραφο, το οποίο εγκρίθηκε και από την Ελλάδα ανάμεσα σε άλλες χώρες, τραβά αποτελεσματικά την γραμμή σε πιθανές μελλοντικές απαιτήσεις για πολεμικές επανορθώσεις. Η Γερμανία αρνείται έτσι ότι οφείλει οτιδήποτε περισσότερο στην Ελλάδα από τα 115 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα που πλήρωσε το 1960, σε μια από τις 12 συμφωνίες για αποζημίωση που υπέγραψε με δυτικά κράτη.

Η Αθήνα ωστόσο έχει δηλώσει ότι πάντα θεωρούσε ότι τα χρήματα αυτά ήταν μόνο μια προκαταβολή, με στόχο το υπόλοιπο των απαιτήσεών να συζητηθεί μετά την επανένωση της Γερμανίας.