Αίρεται η βουλευτική ασυλία Φ. Σαρίκα και θα δώσει κατάθεση

 Με την απόφαση επιτρέπεται η ποινική δίωξη ακόμα και η σύλληψη, λέει ο Γ.Εισαγγελέας

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποδέχθηκε σήμερα το αίτημα της Γενικής Εισαγγελίας για άρση της ασυλίας του βουλευτή σε σχέση με το θέμα του ΣΑΠΑ.feidias-sarikas

«Η απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου πρέπει να θεωρηθεί ως σταθμός στη νομολογία μας, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης αναφερόμενος στην άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΚΣ ΕΔΕΚ Φειδία Σαρίκα.

“Πέραν του ότι είναι η τρίτη φορά που το δικαστήριο ασχολήθηκε με τέτοιας φύσεως αίτηση είναι η πρώτη φορά που αποφάνθηκε κατά αυτόν τον γενικής εμβέλειας τρόπο αναφορικά με την έκταση του διατάγματος άρσης της ασυλίας”, είπε ο κ. Κληρίδης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, πρόσθεσε, “όχι μόνο διέταξε την άρση της ασυλίας του έντιμου βουλευτή για σκοπούς ανάκρισής του αλλά με την εμβέλεια που έχει δώσει στο διάταγμα, επιτρέπει τη λήψη οποιωνδήποτε άλλων διαβημάτων θα ήθελαν τυχόν κριθούν αναγκαία όπως είναι το ενδεχόμενο της σύλληψης, της ποινικής δίωξης με καταχώρηση κατηγορητηρίου και του ενδεχομένου της φυλάκισης χωρίς να απαιτηθεί ξανά να αποταθούμε στο Ανώτατο Δικαστήριο για λήψη περαιτέρω άδειας”.

 Θα δώσει κατάθεση

Οι δικηγόροι του βουλευτή Φειδία Σαρίκα δήλωσαν μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για άρση της ασυλίας του βουλευτή ότι το θέμα έχει τροχιοδρομηθεί σωστά και ότι ο πελάτης τους θα δώσει κατάθεση.

Ο δικηγόρος Κρις Τριανταφυλλίδης είπε ότι δεν υπήρξε ένσταση στο αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα για άρση της ασυλίας του κ. Σαρίκα.

Πρόσθεσε ότι στο μοναδικό θέμα στο οποίο υπήρξε ένσταση ήταν στο εύρος της άρσης της ασυλίας για το οποίο η ολομέλεια του Ανωτάτου δεν ήταν ομόφωνη. Η απόφαση, είπε, λήφθηκε δια πλειοψηφίας επομένως αποδείχθηκε ότι αυτό το θέμα ήταν ένα περίπλοκο νομικά θέμα για το οποίο δεν υπήρξε ομόφωνη απόφαση.

Πρόσθεσε ότι ο κ. Σαρίκας ήθελε ευθύς εξαρχής αυτό το θέμα να ξεκαθαρίσει και είπε ότι τώρα έχει τροχιοδρομηθεί σωστά νομικά.

“Ηθελε να δώσει κατάθεση και θα δώσει κατάθεση και δεν θα επικαλεστεί το συνταγματικό προνόμιο της σιωπής που έχει ο κάθε πολίτης” συνέχισε.

Η απόφαση του Δικαστηρίου ήταν ομόφωνη ως προς την έγκριση του αιτήματος για άρση της ασυλίας ωστόσο το θέμα που αφορά το εύρος της άρσης αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία 7 προς 4.

Ιωνάς :Αν κριθεί ένοχος χάνει τη βουλευτική έδρα

Η απόφαση του Δικαστηρίου για άρση της ασυλίας του Βουλευτή του ΚΣ ΕΔΕΚ Φειδία Σαρίκα αποτελεί σημαντική εξέλιξη στη διερεύνηση της υπόθεσης στον ΣΑΠΑ και αναμένεται ότι μέσα από τις ανακρίσεις θα υπάρξει διαλεύκανση των όσων ακούστηκαν ή είχαν καταθέσει δύο άτομα αναφορικά με τον κ. Σαρίκα, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου.

Κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη που καταγράφηκε, ο Υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε ότι δεν θα ήταν σωστό να παραμείνουν και να αιωρούνται ψίθυροι ή ισχυρισμοί εναντίον συγκεκριμένου προσώπου, ούτε και θα ήταν σωστό εάν διαπράχθηκε το όποιο αδίκημα να παραμείνει ατιμώρητο.

Κληθείς να αναφέρει τι προνοεί το Σύνταγμα ή και οι θεσμοί σε περίπτωση καταδίκης Βουλευτή, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι μετά την άρση της ασυλίας θα διενεργηθούν οι ανακρίσεις και θα ληφθεί κατάθεση από τον συγκεκριμένο Βουλευτή και εάν προκύψει ζήτημα για ποινική δίωξη θα προχωρήσει η δίωξη.

Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που κριθεί ένοχος χάνει αυτόματα τη βουλευτική έδρα.