Εurostat: Στο 68.9% το ποσοστό απασχόλησης για τους αλλοδαπούς πολίτες εκτός ΕΕ στην Κύπρο


 imagewΤο 2019, τα ποσοστά απασχόλησης για αλλοδαπούς πολίτες (εκτός ΕΕ) ήταν γενικά χαμηλότερα από ό, τι για τους πολίτες άλλων κρατών μελών της ΕΕ και τους υπηκόους στην πλειονότητα των περιφερειών της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Το  2019, στην πλειονότητα των περιφερειών NUTS 2 της ΕΕ (92% όλων των περιφερειών της ΕΕ για τις οποίες τα δεδομένα είναι διαθέσιμα και αξιόπιστα), το ποσοστό απασχόλησης για πολίτες εκτός ΕΕ ηλικίας 20-64 ετών ήταν κάτω από τον στόχο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» 75% . Στην Κύπρο το ποσοστό βρίσκεται είναι 68.9% για τους εκτός ΕΕ, 81,3% για τους εντός ΕΕ και 75,8% στο σύνολο του πληθυσμού.

Σε 31 περιφέρειες (από τις 171 με αξιόπιστα δεδομένα), λιγότεροι από τους μισούς πολίτες εκτός ΕΕ βρίσκονταν σε απασχόληση. Μεταξύ αυτών, υπήρχαν εννέα περιοχές όπου το ποσοστό απασχόλησης ήταν κάτω από 40% και στις γαλλικές υπερπόντιες περιοχές της Γουιάνας και της Μαγιότ, καθώς και στη βελγική περιφέρεια της Λιέγης το ποσοστό ήταν ακόμη κάτω από το 30%.

Αντίθετα, τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης (εξαιρουμένων των αποτελεσμάτων με χαμηλή αξιοπιστία) καταγράφηκαν στις περιοχές Severozápad, Jihovýchod, Jihozápad (όλα στην Τσεχία) και Sostines (πρωτεύουσα της Λιθουανίας), όπου πάνω από το 85% των πολιτών εκτός ΕΕ ηλικίας 20 ετών -64 χρόνια ήταν σε απασχόληση.