Το ΑΚΕΛ σχολιάζει τις δηλώσεις της Πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Κύπρο

imagewΤο ΑΚΕΛ σχολίασε επικριτικά τις χθεσινές   δηλώσεις της Πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Κύπρο  σημειώνοντας ότι επιβεβαιώνουν όσα αποφεύγει να παραδεχθεί η κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Σε δλώσεις του ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Στ.Στεφάνου αναφέρει:

“Οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία ότι η Τουρκία είναι ΝΑΤΟϊκός τους σύμμαχος και ότι η πρώτιστη επιδίωξή τους είναι να μείνει η Τουρκία στη Δύση. Αυτή είναι η στρατηγική των ΗΠΑ και της κυβέρνησης Τραμπ. Αυτό καθορίζει προφανώς τις ενέργειες και τις τοποθετήσεις των ΗΠΑ απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας. Συνεπώς, η κυβέρνηση καλείται να καταρτίζει την εξωτερική της πολιτική βασισμένη στην αντικειμενική πραγματικότητα και όχι σε αυταπάτες για το ρόλο των ΗΠΑ.

Επιπρόσθετα, η πρέσβειρα των ΗΠΑ επανέλαβε ότι η άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικάνικων όπλων προς την Κύπρο εξαρτάται από τη μείωση και απαγόρευση στα ρωσικά πολεμικά να φτάνουν στα κυπριακά λιμάνια. Αυτό καταρρίπτει τις περί αντιθέτου δηλώσεις της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ. Επιβεβαιώνει δε ότι το περιβόητο νομοσχέδιο Μενέντεζ-Ρούμπιο, για το οποίο πανηγύριζε η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, αυτό που απαιτεί από την Κύπρο είναι να διαλύσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία. Πώς ακριβώς εξυπηρετούνται τα ζωτικά συμφέροντα της πατρίδας μας, όταν χάνουμε στηρίγματα και διαλύουμε σχέσεις με κράτη μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, με χώρες με τις οποίες ο λαός διαχρονικά είχε φιλικές σχέσεις;

Η Κύπρος έχει συμφέρον από μια εξωτερική πολιτική που να βασίζεται στις αρχές της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου, να προωθεί τις σχέσεις της με όλα τα κράτη του κόσμου, να κερδίζει και όχι να χάνει συμμάχους στον αγώνα της, να είναι γέφυρα ειρήνης και όχι προγεφύρωμα σε γεωπολιτικά παιχνίδια άλλων.”