Για fake news κατηγορεί το ΕΛΚ η Ομάδα της Αριστεράς στο ΕΚ

Δεν μπλόκαρε ψήφισμα κατά της Τουρκίας

 

 

gue_ngl-1Η Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο (ΕΕΑ/ΒΠΑ) εξέδωσε πριν από λίγο απάντηση προς τη ψευδή ανακοίνωση του κόμματος της ευρωπαϊκής Δεξιάς, (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ΕΛΚ) σε σχέση με την επικείμενη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο των ενεργειών της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Ακολουθεί το κείμενο της ανακοίνωσης της ΕΕΑ/ΒΠΑ

Το ΕΛΚ διαδίδει fake news μετά που στριμώχτηκε από την Αριστερά
σε σχέση με τη συζήτηση για την Τουρκία

Η σημερινή αποτυχία να επιτευχθεί πολιτική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σημαίνει ότι η συζήτηση στην Ολομέλεια της ερχόμενης βδομάδας για τις παραβιάσεις στα ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου από την Τουρκία θα διεξαχθεί χωρίς ψήφισμα.

Ωστόσο, η ομάδα του δεξιού ΕΛΚ στοχοποίησε την ομάδα της ΕΕΑ/ΒΠΑ κατηγορώντας την ειδικά ότι έχει μπλοκάρει ψήφισμα για την επιθετικότητα της Τουρκίας. Η κατηγορία είναι εντελώς ανυπόστατη. Πρόκειται για μια σοκαριστικά κυνική προσπάθεια του ΕΛΚ να διαστρεβλώσει γεγονότα.

Ενόψει της Ολομέλειας της ερχόμενης βδομάδας η Ομάδα μας είχε καταθέσει γραπτώς αίτημα προς συζήτηση θέμα με τίτλο  «Δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής για τη Σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και ο αρνητικός ρόλος της Τουρκίας». Στο γραπτό μας αίτημα είχαμε ζητήσει τη διεξαγωγή συζήτησης που να ακολουθηθεί από ψηφοφορία επί Ψηφίσματος για αυτό το θέμα.

Σήμερα κατά τις διαπραγματεύσεις στη Διάσκεψη των Προέδρων στο Κοινοβούλιο, όπου καθορίζεται η τελική ημερήσια διάταξη, δεν υπήρξε πλειοψηφία ως προς το να υπάρξει ψήφισμα. Οι πολιτικές ομάδες συμφώνησαν να υπάρξει συζήτηση υπό τον τίτλο: «Δήλωση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής/Ύπατου Εκπροσώπου για τη Σταθερότητα και Ασφάλεια στη Μεσόγειο και ο αρνητικός ρόλος της  Τουρκίας», χωρίς ψηφοφορία επί Ψηφίσματος.

Η Ομάδα της ΕΕΑ/ΒΠΑ έχει την έντονη πεποίθηση ότι είναι πολύ σημαντική η διεξαγωγή της συζήτησης προκειμένου να αναδειχθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή και εκφράζει λύπη για το ότι το ΕΛΚ χρησιμοποιεί αυτό το θέμα για να παίξει παιχνίδια επίρριψης ευθυνών.

 

Τι ανακοίνωσε το ΕΛΚ
Νωρίτερα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, κατηγόρησε  τα κόμματα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι  μπλόκαραν Ψήφισμα, το οποίο να καταγγέλλει την τουρκική επιθετικότητα, εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. «Η αποτυχία απάντησης στις τουρκικές επιθέσεις δίνει την ευκαιρία στον Ταγίπ Ερντογάν να συνεχίσει να αυξάνει τις εντάσεις», ανέφερε σε ανάρτησή του το ΕΛΚ.

 

Όπως αναφέρει η Ομάδα του ΕΛΚ, σε σχετική ανακοίνωση, «ζητήσαμε μια ισχυρή δήλωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διαβούλευση και σχετικό Ψήφισμα, για να καταγγείλουμε τις ενέργειες της Τουρκίας. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τις άλλες πολιτικές ομάδες, οι Σοσιαλιστές (S&D) και η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE) μπλόκαραν ένα ψήφισμα επί του θέματος».
«Υπό το φως των πραγματικών γεγονότων είναι ακατανόητο ότι τα κόμματα της Αριστεράς ακυρώνουν ένα ισχυρό και σαφές μήνυμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», σημείωσαν οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ.
Επισημαίνεται ότι με πρωτοβουλία της Ομάδας ΕΛΚ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει τη συνεχιζόμενη και επαναλαμβανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

 Υπό το πρίσμα αυτής της κατάστασης, ο Πρόεδρος της Ομάδας ΕΛΚ, ευρωβουλευτής Manfred Weber ζήτησε επείγουσα συζήτηση με τον Ύπατο Εκπρόσωπο, Josep Borrell.

 Η Τουρκία κλιμακώνει μονομερώς τις συγκρούσεις με την Ευρώπη και η κατάσταση επιδεινώνεται. Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας επιτίθενται στα ελληνικά σύνορα σε τακτική βάση και οι προσπάθειες γεώτρησης στα ύδατα της Κύπρου εντείνονται συνεχώς. Η ΕΕ δεν μπορεί να αφήσει αναπάντητες αυτές τις επιθέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Manfred Weber, στο πλαίσιο των συζητήσεων.

 Παράλληλα ο επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας της Ομάδας ΕΛΚ, Λευτέρης Χριστοφόρου, δήλωσε ότι «περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξει αλληλεγγύη στην πράξη και να υπερασπιστεί σθεναρά την Κύπρο και την Ελλάδα από την τουρκική επιθετικότητα. Εάν τα ισχύοντα μέτρα δεν σταματήσουν τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας, είναι σαφές ότι πρέπει να αυξήσουμε περαιτέρω την πίεση».

 

 Mετά την απόρριψη του σχετικού ψηφίσματος, στη συνέχεια σχολίασε ο Κύπριος ευρωβουλευτής στο twitter ως εξής: «Παρά την εντονή προσπάθεια μας, με τον ηγέτη μας Manfred Weber και το EPPGroup για να εκδώσουμε καταδικαστικό ψήφισμα κατά της Τουρκίας για την επιθετικότητα της σε Ελλάδα και Κύπρο, δυστυχώς κάποιες πολιτικές ομάδες το εμπόδισαν. Εμείς συνεχίζουμε να καταγγέλουμε τη Τουρκία».

Με τη σειρά του, ο Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Ομάδας ΕΛΚ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης  είχε δηλώσει ότι: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν προκαλεί μια άλλη προσφυγική κρίση προς όφελός του στην πλάτη των απελπισμένων ανθρώπων. Οι ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν τη συμφωνία για τους πρόσφυγες και αποτελούν απειλή για τη σταθερότητα στην Ευρώπη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι έχει πάει πολύ μακριά και ότι πρέπει να σταματήσει να προκαλεί την ΕΕ».

Σημειώνεται ότι στη σχετική ανακοίνωση της ομάδας του ΕΛΚ γίνεται αναφορά στις επανειλημμένες προσπάθειες ομάδων, που προσπαθούν να διασχίσουν παράνομα τα ελληνικά σύνορα, με τη βοήθεια των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας, αλλά και στις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, οι οποίες έχουν επίσης κλιμακωθεί πρόσφατα.