Κ. Μαυρίδης: Η νεο-οθωμανική επεκτατική πολιτική ενώπιον της ΕΕ

 

 
 Συζήτηση με την Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας

 

cache_728x3000_Analog_medium_624087_108882_11122018Σε παρέμβαση του στην Υποεπιτροπή Ασφάλειας και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Βρυξέλλες), στην παρουσία της Υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, Florence Parly, ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ-S&D) ανέδειξε την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, καλώντας την Γαλλία να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην προάσπιση της Ευρωπαϊκής κυριαρχίας και των κοινών ευρωπαϊκών αξιών και συμφερόντων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κ. Μαυρίδης, αναδεικνύοντας την αρχική δήλωση της Γαλλίδας Υπουργού ότι «ζούμε ότι σε μια εποχή απειλών», τόνισε ότι η παρουσία της στην αρμόδια Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γίνεται στον πλέον κατάλληλο χρόνο.  Συνεχίζοντας, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής σημείωσε: «Θα επικεντρωθώ σε μια συγκεκριμένη απειλή, η οποία είναι πάρα πολύ απτή, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή την απειλή θα την περιγράψω με το όνομά της: είναι η νέο-οθωμανική επεκτατική υστερία της Τουρκίας, η οποία βρίσκεται ενώπιον μας ως ΕΕ. Μάλιστα, μου προκαλεί απογοήτευση που ορισμένοι συνάδελφοι και ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρονται συχνά σε κατοχή και ξένες επεμβάσεις σε τρίτες χώρες όπως στην Ουκρανία, Συρία και αλλού, αλλά παραβλέπουν να αναφερθούν στο γεγονός ότι, σήμερα έδαφος της ίδιας της Ευρ. Ένωσης κατέχεται από την Τουρκία. Το ερώτημά μου, λοιπόν, είναι απλό: Υπάρχουν πρωτοβουλίες της Γαλλίας για να αντιμετωπίσουμε αυτή την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο;»

Καταλήγοντας, ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε στο μέλλον της ΕΕ και απευθυνόμενος στην Γαλλίδα Υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων, επεσήμανε τα εξής: «Η Ιστορία θα μας δικαιώσει, εάν παραμείνουμε σταθεροί στις αξίες μας, όπως τις έχετε αναφέρει. Η Γαλλία έχει ηγετικό ρόλο να διαδραματίσει σε αυτή την πορεία προάσπισης της ευρωπαϊκής κυριαρχίας».

Η Γαλλίδα Υπουργός αναφέρθηκε κατ’ επανάληψη στις παραβιάσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, για τις οποίες «πρέπει να βρούμε λύση», όπως τόνισε. Επιπλέον, ανέδειξε την ανάγκη πρωτοβουλιών σε επίπεδο ΕΕ, κάνοντας αναφορά στο πλαίσιο των υφιστάμενων κυρώσεων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά οντοτήτων και προσώπων που εμπλέκονται στις τουρκικές δραστηριότητες, τις οποίες κυρώσεις η Γαλλία υποστήριξε, όπως σημείωσε. Τέλος, τόνισε ότι η Γαλλία στηρίζει την Κύπρο και σε διμερές επίπεδο, κάνοντας αναφορά στην παρουσία γαλλικών ναυτικών δυνάμεων στην Κυπριακή ΑΟΖ και ευρύτερα στην Αν. Μεσόγειο, με την στήριξη Ιταλίας και Ελλάδας.