Η Γαλλία ανακοίνωσε και επίσημα την αναστολή της συμμετοχής της στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο

 

32683Την αναστολή της συμμετοχής του Παρισιού στις ναυτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο Θάλασσα ανακοίνωσε και επισήμως η Γαλλία, εν μέσω της αυξανόμενης έντασης με την Τουρκία.

Σύμφωνα με το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας, το Παρίσι έστειλε την Τρίτη επιστολή στο ΝΑΤΟ γνωστοποιώντας την απόφασή του. Διευκρίνισε, πάντως, ότι η αναστολή της συμμετοχής στην επιχείρηση Περιφρούρησης της Θάλασσας θα είναι προσωρινή.

Επήλθε, μάλιστα, όπως εξήγησε, ως συνέχεια του πορίσματος των ερευνητών του ΝΑΤΟ για το περιστατικό μεταξύ γαλλικών και τουρκικών φρεγατών στη Μεσόγειο, στις 10 Ιουνίου του 2020.

Ταυτόχρονα, το γαλλικό υπουργείο εξήγησε ότι η παραπάνω κίνηση συνδέεται με την «επιβεβαίωση των χωρών του ΝΑΤΟ στην τήρηση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη», το οποίο επιτηρείται από ναυτική δύναμη της ΕΕ.

Το Παρίσι έχει επανειλημμένως κατηγορήσει την Άγκυρα ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, ενώ έχει χαρακτηρίσει την τουρκική κυβέρνηση ως εμπόδιο για τη διασφάλιση της κατάπαυσης του πυρός στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Ζητά ρέσα ο Τούρκος ΥΠΕΞ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου,  είπε σήμερα ότι η Γαλλία πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία για το περιστατικό με τα πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο .

Ο   Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι η Τουρκία αναμένει από τη Γαλλία να ζητήσει συγγνώμη μετά από το περιστατικό μεταξύ τουρκικών και γαλλικών πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο.

Πώς ξεκίνησε η σύγκρουση Παρισιού-Άγκυρας

Στις 17 Ιουνίου του 2020, το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό υποστήριξε ότι γαλλική φρεγάτα αποτέλεσε στόχο ενός «εξαιρετικά επιθετικού» ελιγμού από τουρκικά πλοία στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το Παρίσι, τα τουρκικά πολεμικά πλοία, τα οποία συνόδευαν ένα φορτηγό πλοίο με πιθανή κατεύθυνση τη Λιβύη, φώτισαν το γαλλικό πλοίο «τρεις φορές με το ραντάρ καθοδήγησης πυρών».

Από την πλευρά της, η Τουρκία διέψευσε τους γαλλικούς ισχυρισμούς, επισημαίνοντας ότι τα τουρκικά πλοία χρησιμοποίησαν την κάμερα, η οποία είναι ενσωματωμένη στο ραντάρ τους, για να «παρακολουθήσουν το γαλλικό πλοίο που πραγματοποιούσε έναν επικίνδυνο ελιγμό σε πολύ μικρή απόσταση».

«Οι στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ θα ερευνήσουν για να διασαφηνίσουν την κατάσταση και να ρίξουν φως στο περιστατικό» είχε διαβεβαιώσει, μετά το περιστατικό, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Του παραπάνω επεισοδίου ακολούθησε ανταλλαγή «πυρών» μεταξύ των Προέδρων Εμανουέλ Μακρόν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιρρίπτοντας εκατέρωθεν ευθύνες για την κατάσταση στη Μεσόγειο και τη Λιβύη.

Τι υποστήριξε ο Τούρκος πρέσβης

Το πρωί της Τετάρτης, ο Τούρκος πρέσβης στο Παρίσι, Ισμαήλ Χακί Μούσα, γνωστοποίησε ότι η Γαλλία ζήτησε τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας από το ΝΑΤΟ για το περιστατικό, τα αποτελέσματα της οποίας, ωστόσο, δεν ευθυγραμμίζονταν με τους γαλλικούς ισχυρισμούς.

«Φαίνεται ότι οι ειδικοί του ΝΑΤΟ δεν έφθασαν στο ίδιο συμπέρασμα (σ.σ. με τη Γαλλία). Έχω την ενημέρωση ότι το (σ.σ. γαλλικό) πολεμικό πλοίο αποσύρεται από τις νατοϊκές ασκήσεις» γνωστοποίησε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στη γαλλική Γερουσία.

Λίγο νωρίτερα, η γαλλική εφημερίδα «L’ Opinion» ανέφερε ότι η Γαλλία έχει ήδη στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να ενημερώσει τη Συμμαχία για την απόφασή της να αναστείλει τη συμμετοχή της στη θαλάσσια επιχείρηση περιφρούρησης.

Το ιστορικό της λιβυκής σύγκρουσης

Η χώρα της βόρειας Αφρικής ταλανίζεται εδώ και χρόνια από εμφύλιες συρράξεις.

Αυτή τη στιγμή, η ανατολική Λιβύη κυβερνάται από το Κοινοβούλιο, το οποίο στηρίζεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ η δυτική Λιβύη ελέγχεται από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Από τον Απρίλιο του 2019, οι δυνάμεις του LNA έχουν ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, de facto έδρας της GNA. Τις τελευταίες εβδομάδες, βέβαια, δυνάμεις πιστές στην GNA, η οποία έχει τη στήριξη της Τουρκίας και του Κατάρ, έχουν καταγάγει σημαντικές νίκες έναντι του LNA.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει ναυτική επιχείρηση, με τη συμμετοχή και ελληνικής φρεγάτας, με στόχο την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Διάσκεψης του Βερολίνου τον περασμένο Ιανουάριο.