Ε.Ε.:Απειλή χαμηλού κινδύνου ο κορωνοϊος για τους εργαζόμενους

imagewΜια απαράδεκτη απόφαση για τους εργαζομένους πήρε σήμερα η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατατάσσοντας τον κορωνοϊό ως απειλή χαμηλού επιπέδου για τους εργαζομένους. Μια κίνηση   θα επιτρέπει στους εργοδότες στην ΕΕ να εφαρμόζουν λιγότερο αυστηρά μέτρα ασφαλείας στους χώρους εργασίας απ’ ό,τι θα έπρεπε να εφαρμόσουν αν ο ιός θεωρούνταν απειλή υψηλού επιπέδου!

Συγκεκριμένα, η  Ευρωπαϊκή Ένωση, ταξινόμησε τον κορωνοϊό σε κίνδυνο επιπέδου 3, σε έναν κατάλογο με τέσσερα επίπεδα, στον οποίο το επίπεδο 4 είναι το ανώτερο. Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ ένας ιός  επιπέδου 3:

«μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ανθρώπινη ασθένεια και να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για τους εργαζομένους· μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο διάδοσης στην κοινότητα, όμως συνήθως υπάρχει διαθέσιμη αποτελεσματική προφύλαξη ή θεραπεία», όπως περιγράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Χωρίς να υπάρχει φάρμακο και εμβόλιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας  – και αφού πρώτα έβαλαν σε καραντίνα όλη την Ευρώπη, εκατομμύρια εργαζόμενοι   προβλέπεται να βρεθούν στην ανεργία και τη ανέχεια, αφού δεν στήριξαν τα λαϊκά εισοδήματα – το διευθυντήριο των Βρυξελλών αποφασίζει ότι ο κορωνοϊός είναι χαμηλού επίπεδου απειλή για τους εργαζομένους!

Εν κατακλείδι , όταν πρόκειται να πληρώσουν οι εργοδότες για την προστασία και για διασφάλιση των κανόνων υγιεινής ο ιός γίνεται …χαμηλού επιπέδου απειλή!

Να σημειωθεί ότι οι βιολογικοί παράγοντες επιπέδου 4, σύμφωνα με την ΕΕ,  είναι αυτοί που δημιουργούν «υψηλό κίνδυνο» μόλυνσης και για τους οποίους δεν υπάρχουν διαθέσιμες προφυλάξεις, ούτε θεραπεία. Θεραπεία από τον κορωνοϊό, εμβόλιο ή φαρμακευτική αντιμετώπιση δεν υπάρχει αλλά το επίπεδο του έμεινε 3.

Μάλιστα, η Κομισιόν ανακοίνωσε πως η απόφαση ελήφθη έπειτα από διαβούλευση με επιστήμονες και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.