Η υπόθεση FOGUS ξανά στο προσκήνιο

Mixalis-zolwtas-afinontas-pisw-to-benetiko11-237x300Στους ποινικούς ανακριτές φτάνουν στοιχεία για τις διαδρομές του χρήματος

 

H γνωστή υπόθεση της εταιρείας FOGUS για την οποία υπήρξε ισχυρισμός ότι χρηματοδότησε χωρίς διαφανείς διαδικασίες τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ επανέρχεται ξανά στο προσκήνιο. Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη για το θέμα αυτό -που απασχόλησε τον περασμένο Απρίλιο την κοινή γνώμη -άρχισαν να φτάνουν

vgenopoulos-570-767x600

 από την Ελλάδα στην Κύπρο τα πρώτα στοιχεία στους ποινικούς ανακριτές σε όιτι αφορά τη διαδρομή του χρήματος.

Στην όλη υπόθεση την οποία αρχικά έφερε στο φως η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ , δίνει σήμερα συνέχεια ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, ο οποίος παραθέτει αυτούσια δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα σύμφωνα με την οποία: «Tο ζήτημα της μεταφοράς ποσών χρημάτων από την εταιρεία FOCUS Maritime Corporation σε προορισμούς στην Κύπρο ερευνάται από την ανακριτική ομάδα της Αστυνομίας που εξετάζει το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με την κατάχρηση του τραπεζικού συστήματος». Οπως επισημαίνεται επίσης με οδηγίες του ίδιου του Γενικού Εισαγγελέα οι έρευνες επεκτάθηκαν τόσο στην Κύπρο αναφορικά με την ανίχνευση της όλης διαδρομής των σταλέντων χρημάτων σε κάποιες εταιρείες, όπως επίσης και στην Ελλάδα από την οποία οι ανακριτές ζήτησαν δικαστική συνδρομή σε σχέση με τους τηρούμενους λογαριασμούς της Εταιρείας FOCUS. Περαιτέρω στην απάντηση του Γενικού Εισαγγελέα τονίζεται:

«Πρόοδος στην προώθηση της διερεύνησης και της συλλογής στοιχείων φαίνεται να σημειώθηκε πρόσφατα και κάποια στοιχεία άρχισαν να διατίθενται. Η όλη διερεύνηση αυτής της πτυχής που αφορά και κόμματα, είτε αποδεδειγμένα, είτε ενδεχόμενα βρίσκεται ακόμα υπό εξέλιξη».

Το θέμα προέκυψε όταν δημοσιεύτηκαν τον Απρίλη του 2014 ισχυρισμοί ότι «στα ταμεία των δύο μεγάλων κομμάτων, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, κατέληξαν 2 εκατ. ευρώ από την περιβόητη εταιρεία FOCUS MARITIME CORPORATION του Μιχάλη Ζολώτα, φίλου και συνεργάτη του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα της Marfin-Laiki Ανδρέα Βγενόπουλου την περίοδο 2007-2008 και ότι το ΑΚΕΛ φαίνεται να πήρε τη μερίδα του λέοντος με συνολικό ποσό 1,5 εκατ. ευρώ το οποίο έφθασε εμμέσως στο κόμμα».

Από πλευράς ΑΚΕΛ υπήρξε κατηγορηματική διάψευση ότι στα ταμεία του κόμματος κατέληξαν τα ποσά που αναφέρονται, και καταχωρήθηκε αγωγή λιβέλλου κατά του ΠΟΛΙΤΗ, ενώ από μέρους του ΔΗΣΥ ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι «οφείλουμε να πούμε το mea culpa μας γι΄ αυτές τις πρακτικές που ακολουθούνταν ως κανόνας τις τελευταίες δεκαετίες». Προχωρώντασς μάλιστα ένα βήμα παρά πέρα δήλωσε ότι οι χρηματοδοτήσεις κομμάτων δεν είναι κυπριακό φαινόμενο είναι παγκόσμιο και ότι η διαφορά της Κύπρου με τις σύγχρονες κοινωνίες είναι η έλλειψη διαφάνειας!
Ακόμη , ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι εφόσον αποδειχθούν οι εισφορές από τη Focus αυτές θα επιστραφούν
΄