Α.Κυπριανού:Το ΑΚΕΛ δεν δέχεται την άποψη ότι «λεφτά δεν υπάρχουν»

imagewΝοικοκυρεμένη διαχείριση θέλει το ΑΚΕΛ σε ότι αφορά τα μέτρα οικονομικής στήριξης, δηλώνει ο ΓΓ του κόμματος Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας παράλληλα εν αναμονή των διαγγέλματος απόψε του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν δέχεται την άποψη της Κυβέρνησης ότι «λεφτά δεν υπάρχουν».

Ο κ. Κυπριανού τοποθετήθηκε επίσης για το ζήτημα που έχει προκύψει με το Κέντρο Υποδοχής της Πουρνάρας κάνοντας λόγο για τεράστια ζημιά που προκαλείται σε ολόκληρη την κοινωνία με αυταρχικές συμπεριφορές που προάγουν το ρατσισμό αλλά βλάπτουν και την εικόνα της  Κύπρου διεθνώς. Σε δηλώσεις του σε σχέση με το δεύτερο ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στις Σεϋχέλλες εξέφρασε την θέση του κόμματος του ότι η συζήτηση στην Επιτροπή Ελέγχου πρέπει να συνεχιστεί, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να ξεχαστεί αυτό το θέμα γιατί αφορά τη διαφάνεια, τη χρηστή διοίκηση και την πολιτική ηθική που πρέπει να διαπνέει την εκάστοτε Κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στην αναμενόμενη εξαγγελία απόψε από πλευράς του Προέδρου Αναστασιάδη μέτρων για την οικονομία επανέλαβε την άποψη του ΑΚΕΛ ότι πρέπει «οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν να έχουν εισόδημα, οι αυτοεργοδοτούμενοι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι μεγάλες να στηριχθούν για να καλύψουν άμεσα λειτουργικά έξοδα ώστε να ξεπεράσουν τις δύσκολες συνθήκες της περιόδου και το κράτος να μπορεί να χρηματοδοτεί τις ανάγκες του».

«Από την πρώτη στιγμή επιμέναμε στην ανάγκη να στηριχθούν οι ΜμΕ και οι αυτοεργοδοτούμενοι απευθείας από το Κράτος με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να περιλάβει στο νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις την απευθείας στήριξη €100 εκ. την οποία στην συνέχεια βέβαια απεσύρε μαζί με όλο το νομοσχέδιο», είπε. Πρόσθεσε ότι «αναμένουμε ότι οι νέες εξαγγελίες της Κυβέρνησης θα περιλαμβάνουν εκ νέου αυτή την πρόταση, η οποία κατά την άποψη μας θα πρέπει να είναι αυξημένη».

Ο κ. Κυπριανού ξεκαθάρισε ότι «επιμένουμε και εμείς ότι πρέπει να υπάρχει νοικοκυρεμένη διαχείριση. Δεν πρέπει να πετάμε λεφτά». Αλλά, σημείωσε, «δεν δεχόμαστε την άποψη της κυβέρνησης ότι λεφτά δεν υπάρχουν».

Προς αυτό αναφέρθηκε στην συμπερίληψη πρόνοιας στο πρώτο νομοσχέδιο για επιδότηση των επιτοκίων με ποσό ύψους €250 εκ. «Οπότε υπάρχουν τα €250 εκ.», είπε. Επίσης, πρόσθεσε, «είχαν προνοήσει για τη στήριξη των εργαζομένων, των αυτοεργοδοτούμενων και των επιχειρήσεων με €1,32 δις».

«Ακούσαμε την Υπουργό Εργασίας χθες να δηλώνει ότι έχουν δαπανηθεί μέχρι στιγμής €219εκ. Και από εδώ λοιπόν αναμένεται να εξοικονομηθούν λεφτά. Υπάρχει η δυνατότητα στήριξης των ΜμΕ με ένα ποσό μεγαλύτερο από τα €100 εκ», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα θεωρούμε ότι οι προτάσεις που έχουν εγκριθεί πρόσφατα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι ένα θετικό βήμα, αλλά είναι ένα ανεπαρκές βήμα. Δεν στηρίζουν, δεν επιλύουν και δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα επαρκώς. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη να παρέμβει διότι ο εθελοντικός χαρακτήρας των μέτρων που έχει προωθήσει μέχρι σήμερα για το θέμα των ενοικίων, αφήνει εγκλωβισμένες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη διάθεση του εκάστοτε ιδιοκτήτη.

Συμπεριφορές που προάγουν το ρατσισμό και βλάπτουν την εικόνα της Κύπρου διεθνώς

Σε δηλώσεις του σε σχέση με το ζήτημα που έχει προκύψει στο Κέντρο Υποδοχής Πουρνάρας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι «με λύπη παρατηρούμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών και ο ίδιος ο Υπουργός, δυστυχώς λειτουργούν με τρόπο που αντί να επιλύουν, πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα που καλούνται να χειριστούν με επικίνδυνες προεκτάσεις για την κοινωνία».

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών και ο Υπουργός Εσωτερικών ουδέποτε απάντησαν τα αυτονόητα ερωτήματα τα οποία είχαμε υποβάλει και τα έθεσε εκ νέου.

«Πότε προέκυψαν τα κρούσματα, είχαν προκύψει και προηγουμένως κρούσματα ψώρας και αν ναι, γιατί τότε δεν ενεργοποιήθηκε ο Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμος, ισχύουν οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για 30 άτομα αλλά για 4 τα οποία αποθεραπεύτηκαν», διερωτήθηκε.

Έθεσε επίσης τα ερωτήματα αν «ενημερώθηκε η διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών για την πρόθεση και τελικά απόφαση να κηρυχτεί η Πουρνάρα μολυσματική περιοχή; Και θα επέτρεπαν να υπάρχουν τέτοιες συνθήκες διαβίωσης αν ζούσαν εκεί Κύπριοι πολίτες»;

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού «η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ και κατ’ επέκταση οι Υπουργοί της δημιουργούν την εντύπωση ότι αποφάσισε να ξεφύγει από την πίεση που δημιούργησαν τα σκάνδαλα που την αφορούν αλλά και τους λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε διάφορους τομείς με τη λήξη της πανδημίας, όπως στην Παιδεία για παράδειγμα, με το να χρησιμοποιεί με ακραίο τρόπο το προσφυγικό και μεταναστευτικό».

«Εμείς τους καλούμε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί», σημείωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Συνέχισε λέγοντας ότι «δημιουργούν επικίνδυνο προηγούμενο για τη Δημοκρατία, όταν χαρακτηρίζουν «αναρχία» μια οποιαδήποτε εκδήλωση διαμαρτυρίας».

Την ίδια στιγμή, είπε, «πρέπει να συνειδητοποιήσουν την τεράστια ζημιά που προκαλούν σε ολόκληρη την κοινωνία με αυταρχικές συμπεριφορές που προάγουν το ρατσισμό αλλά βλάπτουν και την εικόνα της  Κύπρου διεθνώς».

Ο Υπουργός, ανέφερε, «πρέπει να προβληματιστεί για το ποια είναι η εικόνα που δίνεται για την Κύπρο στο εξωτερικό, όταν ο ίδιος λέει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κρατά εδώ και ένα χρόνο 17 ανθρώπους σε ένα χώρο μαζί με πολλούς άλλους και να ισχυρίζονται ότι αυτοί εμπλέκονται με τον ISIS».

Πρέπει να μας απαντήσει ο Υπουργός, αν αυτοί οι άνθρωποι είναι τρομοκράτες γιατί βρίσκονται ακόμα στην Κύπρο; Γιατί βρίσκονται μαζί με εκατοντάδες άλλους ανθρώπους στο ίδιο κέντρο; Αληθεύει ότι πρόσφατα για τον ένα από αυτούς αποφασίστηκε από το Ανώτατο να αφεθεί ελεύθερος και ότι ο ίδιος αλλά και άλλοι θα προσφύγουν στο ΕΔΑΔ;

«Ο κ. Νουρής, η Κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ πρέπει να αναλογιστούν τι μήνυμα δίνουν με τέτοιους χειρισμούς και τέτοιες δηλώσεις στο εξωτερικό για τη χώρα μας αναφορικά με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε.

Πρέπει να προβληματιστούν, πρόσθεσε, «τι αντίκτυπο έχουν όλα αυτά στην κοινωνία, στην οικονομία αλλά ιδιαίτερα στον τουρισμό, σε μια περίοδο που καταβάλλεται έντονη προσπάθεια να προσεγγίσουμε τουρίστες».

Έθεσε επίσης το ερώτημα «εάν οι τουρίστες ξέρουν ότι υπάρχουν εδώ στην Κύπρο 17 τρομοκράτες για ποιο λόγο να μας επιλέξουν ως προορισμό»;

Να συνεχιστεί η συζήτηση στην Επιτροπή Ελέγχου για 2ο ταξίδι Προέδρου στις Σεϋχέλλες

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε επίσης ότι «ως ΑΚΕΛ ζητήσαμε να συνεχιστεί στην Επιτροπή Ελέγχου η συζήτηση για το θέμα του δεύτερου ταξιδιού του Προέδρου της Δημοκρατίας στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικό τζετ».

Αναφερόμενος στους λόγους για αυτό, είπε ότι «όπως φάνηκε από τα στοιχεία τα οποία έχουν αποκαλυφθεί δυστυχώς κατά τη διάρκεια της πρώτης συζήτησης τα στελέχη της Κυβέρνησης δεν είπαν την αλήθεια στη Βουλή. Δεν είχαν αναφέρει ότι έγινε και δεύτερο ταξίδι του Προέδρου στις Σεϋχέλλες».

«Θεωρούμε ότι το θέμα δεν πρέπει να ξεχαστεί γιατί αφορά υποθέσεις που έβαλαν την Κύπρο στο στόχαστρο διεθνώς, τις υποθέσεις των πολιτογραφήσεων, αφού στη συγκεκριμένη περίπτωση το ταξίδι της προεδρικής οικογένειας στις Σεϋχέλλες και η φιλοξενία της εκεί έγινε αμέσως μετά την πολιτογράφηση του Σαουδάραβα και ακόμα 21 μελών της οικογένειας του», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού «δεν πρέπει να ξεχαστεί αυτό το θέμα γιατί αφορά τη διαφάνεια, τη χρηστή διοίκηση και την πολιτική ηθική που πρέπει να διαπνέει την εκάστοτε Κυβέρνηση».

Δυστυχώς, πρόσθεσε, «η μέχρι σήμερα απροθυμία της Κυβέρνησης να απαντήσει σε αυτό το ζήτημα αποδεικνύει ότι δεν ιεραρχεί ψηλά αυτά τα χαρακτηριστικά και επιμένει να συμπεριφέρεται με τρόπο που μας πάει πολύ πιο πίσω ακόμα και από τη δεκαετία του ’60».

«Θεωρούμε λοιπόν ότι για όλους αυτούς τους λόγους και επειδή το ζήτημα δεν είναι προσωπικό αλλά είναι ζήτημα το οποίο αφορά όλη τη κυπριακή κοινωνία, θα πρέπει το θέμα να συζητηθεί και να ξεκαθαρίσει στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής», είπε.