Ο Πρόεδρος εξαγγέλλει απόψε μέτρα για την οικονομία


imagewΤο νέο οικονομικό πακέτο που ετοιμάζει η Κυβέρνηση βρίσκεται εντός των δυνατοτήτων της, αλλά είναι συμβατό και με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας, ενόψει των αποφάσεων που αναμένεται να ληφθούν το απόγευμα κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και του διαγγέλματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, που θα ακολουθήσει αμέσως μετά.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Σεντώντας είπε ότι στο νέο πλέγμα μέτρων υπάρχουν διαφορετικά σκέλη, που αφορούν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, αλλά και την περαιτέρω στήριξη προς τις κυπριακές επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και την οικονομία του τόπου γενικότερα.

Πρόκειται για ένα νέο πακέτο, το οποίο προστίθεται στα μέτρα που η Κυβέρνηση έλαβε μέχρι σήμερα, συνέχισε, ενώ είπε ότι μέχρι σήμερα υλοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης πέραν των 60 μέτρων στήριξης με ένα κόστος που ανέρχεται σε €1,2 δις περίπου.

Ο κ. Σεντώντας ανέφερε καταληκτικά ότι ο προσανατολισμός του όλου σχεδιασμού της Κυβέρνησης είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και η στήριξη της απασχόλησης, αλλά και των επιχειρήσεων.

Η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει απόψε στις 19.00, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ανακοινώσει με διάγγελμα τα νέα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και της οικονομίας μετά τη συνεδρία.

Γ.Γ.ΑΚΕΛ

Σε δηλώσεις του σχετικά με το θέμα ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ  ανέφερε:

“Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εξαγγείλει απόψε μέτρα για την Οικονομία. Δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή ποια θα είναι αυτά τα μέτρα θέλω όμως να επαναλάβω ποια είναι η άποψη του ΑΚΕΛ.
Από την αρχή είχαμε καθορίσει ένα ξεκάθαρο στόχο στα ζητήματα οικονομίας. Οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν να έχουν εισόδημα, οι αυτοεργοδοτούμενοι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι μεγάλες να στηριχθούν για να καλύψουν άμεσα λειτουργικά έξοδα ώστε να ξεπεράσουν τις δύσκολες συνθήκες της περιόδου και το κράτος να μπορεί να χρηματοδοτεί τις ανάγκες του. Για αυτό και όλες οι προτάσεις και εισηγήσεις οι οποίες καταθέσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα κινήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση.
Από την πρώτη στιγμή επιμέναμε στην ανάγκη να στηριχθούν οι ΜμΕ και οι αυτοεργοδοτούμενοι απευθείας από το Κράτος με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να περιλάβει στο νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις την απευθείας στήριξη €100 εκ. την οποία στην συνέχεια βέβαια αποσύρε μαζί με όλο το νομοσχέδιο. Αναμένουμε ότι οι νέες εξαγγελίες της Κυβέρνησης θα περιλαμβάνουν εκ νέου αυτή την πρόταση, η οποία κατά την άποψη μας θα πρέπει να είναι αυξημένη.
Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι επιμένουμε και εμείς ότι πρέπει να υπάρχει νοικοκυρεμένη διαχείριση. Δεν πρέπει να πετάμε λεφτά. Αλλά δεν δεχόμαστε την άποψη της κυβέρνησης ότι λεφτά δεν υπάρχουν. Είχαν συμπεριλάβει πρόνοια στο πρώτο νομοσχέδιο που είχαν καταθέσει για επιδότηση των επιτοκίων με ποσό ύψους 250εκ. Οπόταν υπάρχουν τα 250 εκ. Επίσης, είχαν προνοήσει για τη στήριξη των εργαζομένων, των αυτοεργοδοτούμενων και των επιχειρήσεων με 1,32δις. Ακούσαμε την Υπουργό Εργασίας χθες να δηλώνει ότι έχουν δαπανηθεί μέχρι στιγμής 219εκ. Και από εδώ λοιπόν αναμένεται να εξοικονομηθούν λεφτά. Υπάρχει η δυνατότητα στήριξης των ΜμΕ με ένα ποσό μεγαλύτερο από τα 100εκ.
Την ίδια ώρα θεωρούμε ότι οι προτάσεις που έχουν εγκριθεί πρόσφατα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι ένα θετικό βήμα, αλλά είναι ένα ανεπαρκές βήμα. Δεν στηρίζουν, δεν επιλύουν και δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα επαρκώς. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη να παρέμβει διότι ο εθελοντικός χαρακτήρας των μέτρων που έχει προωθήσει μέχρι σήμερα για το θέμα των ενοικίων, αφήνει εγκλωβισμένες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη διάθεση του εκάστοτε ιδιοκτήτη.”

Κίνημα Αλληλεγγύη

Στην ανακοίνωση του το Κίνημα Αλληλεγγύη αναφέρει:

“Εν όψει της εξαγγελίας δέσμης μέτρων για την στήριξη της καταρρέουσας  οικονομίας μας από την κυβέρνηση, αναμένουμε την άμεση και με απλές διαδικασίες στήριξη των μικρών επιχειρήσεων με χορήγηση κονδυλίων διότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν να φάνε.
Η βοήθεια προς τις μεσαίες επιχειρήσεις με την χορήγηση δανείων όχι με την διαδικασία του “σκληρού δανεισμού” είναι επίσης ένα μέτρο που αναμένουμε, και οπωσδήποτε απαιτούμε να υπάρχει “οροφή” στο ύψος του δανείου.
Για τις μεγάλες επιχειρήσεις που ελάχιστα έχουν πληγεί από την πανδημία, είμαστε βέβαιοι ότι η κυβέρνηση θα κάνει και πάλιν το παν, σε βάρος όλων των άλλων.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την καθυστέρηση είναι βαρύτατες και επιβάλλεται να επιταχυνθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης.
Το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να κατανοήσει ότι θα απαιτηθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος μέχρι την υλοποίηση των όποιων τελικών αποφάσεων, ενώ στο ίδιο διάστημα η κυπριακή Οικονομία θα συνεχίσει να αιμορραγεί.

Συμμαχία Πολιτών

Σε  ανακοίνωση της η Συμμχία Πολιτών σημειώνει:

“Εφόσον η κυβέρνηση βρίσκεται σε τροχιά, όπως διατείνεται, στήριξης μεταξύ άλλων και των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, η Συμμαχία Πολιτών επαναφέρει στο δημόσιο διάλογο μια διαχρονική και πάγια θέση της.
Το Κίνημά μας καλεί την Κυβέρνηση όπως λάβει υπόψη τη δέσμευση που έλαβε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου για ρύθμιση του προσωρινού ετήσιου τέλους ύψους 350 ευρώ, τ’ οποίο υπεβλήθη το 2011 για στήριξη της Οικονομίας.
Το αίτημά μας είναι όπως καταργήσει το τέλος αυτό ως ένα ακόμη μέτρο στήριξης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Τώρα που πραγματικά οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη, είναι η στιγμή που η δέσμευση χρειάζεται να μετατραπεί σε πράξη.”