Από το «μένουμε σπίτι», στο άγριο δούλεμα

 

 

 Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Γράφει-η-Ανδρούλα-ΓκούρωφΜετά τον  υποχρεωτικό εγκλεισμό και τον βομβαρδισμό των διαφημιστικών σποτ «μένουμε σπίτι» και πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας, ακολουθεί μια άλλη εκστρατεία. Ένα αλαλούμ θέσεων και αλληλοσυγκρουόμενων υποδείξεων για το καλό μας και κυρίως για το καλό της οικονομίας για να μην πεινάσουμε.

Εντάξει, το εμπεδώσαμε πως δεν υπάρχει λεφτόδεντρο όπως επαναλαμβάνουν  φορτικά οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ της ομοσπονδίας εργοδοτών και οι εμποροβιομήχανοι. Όλοι κατανοούν πως πρέπει να  ξεκινήσει να παίρνει στροφές η οικονομία, αλλά χωρίς να υπάρχουν πειραματόζωα που θα τεθούν σε κίνδυνο  οι «άμαχοι» και κυρίως τα μικρά παιδιά για τα οποία εσχάτως γίνεται πολλής θόρυβος.

Αρχικά μας είπαν πως τα παιδιά είναι επικίνδυνοι φορείς του ιού και πρέπει να προστατευθούν οι παππούδες και οι γιαγιάδες ως ευπαθείς ομάδες που είναι. Τηρήθηκαν ευλαβικά οι αποστάσεις και καλώς τηρήθηκαν. Όμως τώρα συμφώνησαν να λένε  εν χορώ πως τα παιδιά δεν κινδυνεύουν, δεν είναι πλέον καλοί αγωγοί του ιού της νόσου. Τουτέστιν παππούδες και γιαγιάδες σηκώστε τα μανίκια και όποιον πάρει ο χάρος…για να επιστρέψουν και οι μανάδες στην παραγωγή.

Γι’ αυτό  αμολούν τα παιδιά  στα σχολεία ακόμα και τα δίχρονα και τα τρίχρονα τα οποία  δεν αντιλαμβάνονται ούτε αποστάσεις ούτε μέτρα προστασίας καθότι είναι τοις πάσις  γνωστό πως στα νηπιαγωγεία τα μωρά ανταλλάσσουν το ένα με το άλλο τα γλειφιτζούρια τους. Άντε τώρα να ελέγξουν και τις  πρώτες τάξεις του Δημοτικού όταν οι πιτσιρικάδες   ανταγωνίζονται ποιός θα φτύσει πιο μακριά το σάλιο του, ή  όταν ανταλλάζουν  κάρτες με τους σούπερ ήρωες ή τις Φρόουζεν  και τα άλλα σαχλο-χαζοχαρούμενα  αμερικανόφερτα  παίγνια.

Για  τις μάσκες προστασίας άλλα μας έλεγαν αρχικά  οι ειδικοί πως δεν τις χρειαζόμαστε  -επειδή ήταν έλλειψη. Τώρα  προτρέπουν τους πολίτες να  φορούν οπωσδήποτε  μάσκες -επειδή γέμισε η αγορά και πρέπει να πουληθούν. Έστω και αν αρκετές είναι ακατάλληλες και ούτε το 5% δεν προστατεύει από τα σταγονίδια. Ο «νόμος» της προσφοράς και της ζήτησης υπεράνω όλων.

Το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, οι  Τ/κ  και …εμείς καλώς σας βρήκαμε

Τώρα που αναθάρρεψαν οι  ειδικοί και μη ειδικοί και μας προτρέπουν να βγούμε από τα «καταφύγια» μας,   οι γνωστοί υπέρμαχοι της «λύσης όπως να’ναι κι’ ότι να’ναι» βρήκαν την ευκαιρία να επαναφέρουν  την απαίτηση να ανοίξουν τα οδοφράγματα. Εδώ και βδομάδες οι κατοχικές αρχές   ανακοινώνουν μηδέν κρούσματα. Βέβαια χωρίς τεστ πώς να βρεθούν  κρούσματα εφόσον όπως παραδέχονται η οικονομία τους βρίσκεται στον πάτο και για να γίνουν εξετάσεις και ιχνηλατήσεις  χρειάζεται χρήμα. Από την Τουρκία καταφθάνουν χιλιάδες τούρκοι στρατιώτες για να ενισχύσουν τον στρατό κατοχής χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα και Αλλάχ οίδε τι συμβαίνει με την εξέλιξη της πανδημίας στο υποτελές μόρφωμα που συντηρεί εδώ και τέσσερις δεκαετίες η Άγκυρα.

Η Τουρκία θεωρεί βαρίδι τους Τ/κ και αυτοί το έχουν αντιληφθεί εδώ και καιρό εκτός από τους εγκάθετους του καθεστώτος οι οποίοι εξακολουθούν να κάνουν τεμενάδες στον μέγα σουλτάνο, ο οποίος  έχει φυλακίσει την μισή Τουρκία επειδή δεν συμφωνεί μαζί του.

Ο Ακιντζί διαμηνύει πως δεν πρόκειται να γίνει μαριονέτα κανενός, ενώ πιο μαριονέτα δεν γίνεται. Γιατί αν δεν ήταν μαριονέτα και αυτός όπως όλοι οι κατοχικοί ηγέτες που πέρασαν στα 45 χρόνια κατοχής, θα προέτρεπε τους Τ/κ να αντιδράσουν, να ξεσηκωθούν κατά της κατοχικής Τουρκίας και να έλθουν πιο κοντά με τους Ε/κ.  Να συνεργαστούν για μια κοινή πατρίδα και όχι να εισπράττουν μόνο τα καλά της Κυπριακής Δημοκρατίας και να περιμένουν το άνοιγμα των οδοφραγμάτων για να τρέξουν οι ασυνείδητοι  Ε/κ να ενισχύσουν την κατοχή και το ψευδοκράτος με τις αγορές και τα σούρτα  φέρτα τους.

Βέβαια δεν είναι μόνο μια μερίδα Ε/κ που συντηρεί οικονομικά την κατοχή . Ήδη η φράου  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,   διαβεβαίωσε τον κατοχικό ηγέτη πως η Ε.Ε. δεν ξεχνά τους Τ/κ και θα στείλει βοήθεια ύψους  11 εκατομμυρίων  ευρώ για τις επιπτώσεις από την πανδημία. Τώρα ποιοί θα καρπωθούν αυτά τα εκατομμύρια και πού θα διοχετευθούν δεν χρειαζόμαστε και χότζα να μας το ομολογήσει, καθότι το κουμάντο στα κατεχόμενα το κάνει η Τουρκία και όχι οι μαριονέτες της. Όπως αποδεικνύεται και στην περίπτωση των  πυροσβεστικών αεροσκαφών   (που πληρώνουν οι Ε/Κ  φορολογούμενοι και συγχρηματοδοτεί η Ε.Ε.)   , όταν η Τουρκία φωνάζει η Κομισιόν κάθεται σούζα, υπακούει και μεταφέρει τις πιέσεις στο νόμιμο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας με τους κρατούντες να δέχονται τους ιταμούς εκβιασμούς. «Η’ στις Βρετανικές βάσεις θα σταθμεύουν ή ξεχάστε τα », είπε και ελάλησε στους κυβερνώντες  η Ε.Ε. σεβόμενη  τις «ευαισθησίες» της Τουρκίας. Οι κρατούντες τα ηνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ψήφο του λαού,  ως φρόνιμα παιδιά (δεν λέμε μαριονέτες ) κατάπιαν τους εκβιασμούς και βγήκαν και από πάνω να δικαιολογήσουν την αποκοτιά τους.

Λες και δεν το αντιλαμβάνονται  πως η εν πολλαίς αμαρτίαις  περιπεσούσα Ε.Ε.  δεν   βλέπει  πλέον την Τουρκία ως κατοχική  δύναμη  αλλά ως  «ισότιμο εταίρο»   και ως ισχυρό διαπραγματευτή στο παζάρι για το ξεπούλημα της Κύπρου.

 

Η εμμονή για διαπραγματεύσεις εν μέσω εκβιασμών και απειλών

Και ενώ βγαίνουμε σιγά σιγά   από τα «καταφύγια» μας να’σου και ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ να επαναλαμβάνει το γνωστό τροπάρι πως «τώρα πρέπει να  δημιουργήσουμε θετικό κλίμα μέχρι να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις για λύση του κυπριακού».

Όπως είπε την περασμένη Τετάρτη στο περιθώριο περιοδείας σε εργοτάξια στη Λεμεσό: «η ουσία του προβλήματος μας θα επιλυθεί μόνο αν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και θα πρέπει να αξιοποιήσουμε το διάστημα αυτό, με κινήσεις και ενέργειες οι οποίες θα δημιουργούν ένα θετικό περιβάλλον». Ευχήθηκε ταυτόχρονα «ο νέος ηγέτης της τ/κ πλευράς που θα εκλεγεί να επιδιώκει διαπραγματεύσεις και  λύση». Σχολιάζοντας δε  τις προκλήσεις της Τουρκίας είπε  ότι «ο κ. Ερντογάν εκτός από παράνομος σε ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ είναι και απαράδεκτος και προκλητικός και αυτό θα πρέπει να καταγγέλλεται προς όλες τις κατευθύνσεις».
Την ίδια ώρα όμως αναίρεσε τα όσα δήλωσε,  λέγοντας   ότι οι καταγγελίες δεν είναι αρκετές και δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα «όπως έχουμε διαπιστώσει στο παρελθόν» καθώς όπως είπε «μπορεί να οδηγήσουν σε κάποιο ψήφισμα, αλλά δεν λύεται η ουσία των προβλημάτων μας».

Δηλαδή κατά τον Άντρο Κυπριανού να μην καταγγέλλουμε την Τουρκία όταν εκβιάζει, απειλεί και πιέζει .Ούτε όταν εμποδίζει αεροσκάφη φιλικών χωρών προς την Κύπρο να περάσουν από τον εναέριο χώρος της μεταφέροντας ιατρική βοήθεια κατά της πανδημίας. Ανεξάρτητα αν μέρος της ιατρικής βοήθειας από την Κίνα στάλθηκε από τι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και προς τους Τ/κ , τους οποίους ο Ερντογάν  εγκατέλειψε στο έλεος του κορωνοϊού.

Όταν ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ αναφέρεται στις «εκλογές»  στα κατεχόμενα δεν τις αποκαλεί παράνομες , ούτε τις βάζεις εντός εισαγωγικών για να τηρήσει τουλάχιστον κάποια προσχήματα της ιστορικής αλήθειας. Ούτε και αποκαλεί κατοχικό ηγέτη αυτόν που θα εκλεγεί στις παράνομες εκλογές .Απλά νέο ηγέτη που  να «προέρχεται από εκείνους που θέλουν και επιδιώκουν λύση στο Κυπριακό, να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις».

Κατά τα άλλα όπως λέει :
«Είναι γι αυτό το λόγο που εμείς ως ΑΚΕΛ λέμε, όταν αξιολογούμε τα δεδομένα και διαμορφώνουμε θέσεις και απόψεις, πρέπει να συνυπολογίζουμε τα αντικειμενικά δεδομένα και όχι να λειτουργούμε με ευσεβοποθισμούς».

Εν κατακλείδι σύμφωνα με τους σοφούς ηγέτες  του ΑΚΕΛ όσο και να καταγγέλλουμε την Τουρκία είναι «ευσεβοποθισμός » να περιμένουμε αποτελέσματα. Άρα να υποκύψουμε μέχρι να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις του σουλτανάτου της Άγκυρας και των αχυρανθρώπων της στα κατεχόμενα.

Άραγε στο λεξιλόγιο τους έμειναν κάποια απομεινάρια  αντίστασης του παλιού ΑΚΕΛ; Η΄ και την αντίσταση κατά του  κατακτητή την καταχώρησαν  στο ευρετήριο των «ευσεβοποθισμών» ;