53 χρόνια από τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου:Διακηρύξεις κομμάτων

diktatoria-pouliΜε αφορμή την 53η μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου με την άνοδο της χούντας στην Ελλάδα με νακοινώσις και διακηρύξεις του καταδικάζουν την αποφράδα μέρα που είχε ως τραγική συνέπεια το προδοτικό πραξικόπημα τον Ιούλη του 1974 και την βάρβαρη τούρκικη εισβολή.

Το ΑΚΕΛ


“Οι μεγαλύτεροι προδότες ήρθαν με την προβιά του υπερπατριώτη
Η 21η Απριλίου 1967 αποτελεί μαύρη σελίδα για την ιστορία του ελληνικού και του κυπριακού λαού. Το πραξικόπημα των συνταγματαρχών εγκατέστησε στο σβέρκο του ελληνικού λαού μια αμερικανόδουλη δικτατορία η οποία με τα λάβαρα του αντικομμουνισμού και της πατριδοκαπηλίας καταδυνάστευσε την Ελλάδα για 7 χρόνια. Ταυτόχρονα, με ΝΑΤΟϊκή καθοδήγηση, η Χούντα συνδιοργάνωσε και συνεκτέλεσε με την Τουρκία το αιματοκύλισμα και το διαμελισμό της Κύπρου το καλοκαίρι του 1974. Η Χούντα μάλιστα, όχι μόνο ανέτρεψε πραξικοπηματικά τη νόμιμη κυβέρνηση Μακαρίου, αλλά συνειδητά άφησε στρατιωτικά ανοχύρωτη την πατρίδα μας απέναντι στον εισβολέα και τα παλικάρια του λαού μας προδομένα και εκτεθειμένα στην επιθετικότητα του Αττίλα.
Η μαύρη σελίδα της χουντικής δικτατορίας συνιστά μια διαρκή υπενθύμιση ότι οι μεγαλύτερες προδοσίες και οι μεγαλύτεροι προδότες σε Ελλάδα και Κύπρο ήρθαν με την προβιά του υπερπατριώτη. Θυμόμαστε ακόμα ότι οι πρωτεργάτες της καταστροφής της Κύπρου, στην χώρα μας και στην Ελλάδα, ποτέ δεν τιμωρήθηκαν όπως τους άξιζε για την προδοσία και τα εγκλήματά τους. Είναι ακριβώς αυτή η ατιμωρησία που επέτρεψε σε πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο και στην Ελλάδα να επιχειρούν επί δεκαετίες να παραχαράξουν και να αναποδογυρίσουν την ιστορική αλήθεια, να διαγράψουν τα εγκλήματα του φασισμού και να ηρωοποιήσουν τους πρωτομάστορες της προδοσίας. Μέχρι σήμερα όμως, η λαϊκή μνήμη και η συλλογική συνείδηση αποδεικνύονται ισχυρότερες από όλες τις επιχειρήσεις ιστορικής παραχάραξης.
Το ΑΚΕΛ υπερασπίζεται και τιμά την Ιστορία και τη δημοκρατική μνήμη. Τιμά την αντιδικτατορική πάλη του ελληνικού λαού, τη μνήμη των θυμάτων της χούντας, τους Έλληνες και τις Ελληνίδες αγωνιστές που αναμετρήθηκαν με το δικτατορικό καθεστώς στις φυλακές, στις εξορίες, στα βασανιστήρια και τα στρατοδικεία.
Τιμά τα στελέχη της Αντίστασης, του φοιτητικού και του λαϊκού κινήματος. Τους Κύπριους που συμμετείχαν στην αντιδικτατορική δράση στην Ελλάδα, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζει ο ήρωας Γιώργος Τσικουρής που έδωσε τη ζωή του για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα.
Με την ευκαιρία της μαύρης επετείου το ΑΚΕΛ απευθύνει αδελφικό χαιρετισμό στον ελληνικό λαό ο οποίος ήταν και παραμένει αναντικατάστατο στήριγμα στην πάλη της Κύπρου για να ανατραπεί το έγκλημα της Χούντας σε βάρος της πατρίδας μας, για την ελευθερία και επανένωση της Κύπρου μας.”

 

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Κ. Σ. ΕΔΕΚ
“Αναμφίβολα η επιβολή της δικτατορίας την 21η Απριλίου του 1967 στην Ελλάδα και η επταετής επιβίωσή της δεν αποσκοπούσε στην επιβολή της συνταγματικής τάξης στην Ελλάδα, όπως η Χούντα πρόβαλλε, αλλά στην προώθηση και υλοποίηση των νατοϊκών διχοτομικών σχεδίων σε βάρος της Κύπρου.
Στην Κύπρο οι υπερασπιστές της Δημοκρατίας αντέδρασαν από την πρώτη στιγμή μέσα από την ίδρυση της Επιτροπής Αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα (ΕΑΔΕ) η οποία προέβαινε σε συστηματική αντιχουντική δράση. Η συντριπτική πλειοψηφία των ιδρυτών της ΕΑΔΕ και όσων αγωνίστηκαν εναντίον της Χούντας, ίδρυσαν το 1969 την ΕΔΕΚ.Makarezos-Pattakos-Papadopoulos
Ο ιδρυτής και επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης ο οποίος υπήρξε και εκ των ιδρυτών της ΕΑΔΕ, εξήγησε πώς η ύπαρξη της Χούντας αποτέλεσε έναν από τους λόγους που οδήγησαν στην ίδρυση της ΕΔΕΚ:
«[…] Ο αγώνας για αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, οδηγεί στην ίδρυση της ΕΔΕΚ, γιατί πιστεύαμε ότι από τη Χούντα ήταν δυνατό να προκύψει η καταστροφή της Κύπρου. Το είπαμε ανοικτά στα συνέδρια και στις διασκέψεις μας, ότι, δηλαδή η Χούντα δεν ήταν μόνο για τον Ελληνικό λαό, αλλά είναι δυνατό να αποτελέσει το φέρετρο της κυπριακής υπόθεσης […]».
Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την επταετή στρατιωτική δικτατορία τα οποία κορυφώθηκαν με το προδοτικό πραξικόπημα της 15ηςΙουλίου του 1974 και την τουρκική εισβολή στις 20 Ιουλίου επιβεβαίωσαν τους φόβους του ιδρυτή της ΕΔΕΚ.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η ΕΔΕΚ η οποία πρωταγωνίστησε στον αγώνα κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών, αποτίει φόρο τιμής στους ήρωες της αντιχουντικής δράσης και στα θύματα της χουντικής θηριωδίας, σε όσους πάλεψαν ενάντια στο απολυταρχικό καθεστώς, σε όσους βασανίστηκαν γιατί διεκδίκησαν το αυτονόητο: Λευτεριά και Δημοκρατία.”

Δημοκρατική Παράταξη

Η  Δημοκρατική Παράταξη με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη καταδικάζει για μια ακόμη φορά το χουντικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου που οδήγησε την Ελλάδα στην εφτάχρονη δικτατορία και αποτίει φόρο τιμής στους ήρωες και τους αγωνιστές της αντίστασης κατά της χούντας.

Η μαύρη σελίδα της χουντικής δικτατορίας και η μεγάλη προδοσία που ακολούθησε σε βάρος της Κύπρου, συνιστούν διαρκή υπενθύμιση ότι οι εθνικές τραγωδίες ήταν αποτέλεσμα της διχόνοιας, μια διαχρονική πληγή του ελληνισμού που κατατρώει τις σάρκες του, προσθέτει η Δημοκρατική Παράταξη,  διατυπώνοντας τη θέση ότι με οδηγό το πνεύμα της θυσίας των ηρώων της αντίστασης και της ελευθερίας, πρέπει να χαλυβδώσουμε τη θέληση και την αποφασιστικότητα μας για απελευθέρωση και επανένωση της πολύπαθης πατρίδας μας.

 

 ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

“Η 21η Απριλίου αποτελεί μια μαύρη επέτειο για τον απανταχού Ελληνισμό. Για μία ολόκληρη επταετία η δημοκρατία μπήκε στον γύψο και η Ελλάδα  μετατράπηκε σε μια απέραντη φυλακή. Αποκορύφωμα της δικτατορικής διακυβέρνησης της ξενοκίνητης χούντας των Αθηνών ήταν το εγκληματικό πραξικόπημα εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου που έδωσε στην Τουρκία την αφορμή να διενεργήσει την εισβολή του 1974 και να κατέχει ως σήμερα το 37% των εδαφών της πατρίδας μας.
Η Συμμαχία Πολιτών εκφράζει τη συμπαράστασή και την αλληλεγγύη της στα χιλιάδες θύματα της Χούντας, στην Ελλάδα και την Κύπρο και δηλώνει με παρρησία  ότι θα αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις για να ανατρέψει τα τετελεσμένα που προσπαθεί να επιβάλει η Τουρκία στη χώρα μας.
Η επέτειος του χουντικού πραξικοπήματος διδάσκει ότι η δημοκρατία είναι μια κατάκτηση  που συνεχώς πρέπει να την προστατεύουμε και κυρίως να την διευρύνουμε. Η δημοκρατία δεν κάτι το δεδομένο. Οφείλουμε συνεχώς με πρωτοποριακές μεταρρυθμίσεις να την εμπλουτίζουμε. Οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για τα δημοκρατικά μας δικαιώματα αλλά και να είμαστε συνεπείς στις δημοκρατικές μας υποχρεώσεις. Οφείλουμε να στεκόμαστε ανάχωμα σε όλους όσους πρεσβεύουν φασιστικές ιδέες.”