Ο εξ’απορρήτων του πρωθυπουργού Νίκος Παππάς

Δύο Υπουργοί της ελληνικής Κυβέρνησης συνοδεύουν τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κατά την επίσκεψή του σήμερα στη Κύπρο. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιά, και ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Τον δεύτερο τον έχει συναντήσει αρκετές φορές και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, καθώς σε όσες επίσημες επισκέψεις του στην Αθήνα έχει συναντηθεί με τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να τους ενημερώσει για το Κυπριακό, αυτός ήταν πάντα στο πλευρό του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ο πιο έμπιστος του άνθρωπος. Η σκιά του, όπως λέγεται.

Ο Νίκος Παππάς είναι οικονομολόγος, με σπουδές μακροοικονομίας στη Σκωτία, και είναι από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζουν τη λεγόμενη «ευρωπαϊκή αντίληψη», υπερθεματίζοντας σε κλειστές συσκέψεις του κόμματος, όχι πάντοτε με ευκολία, την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Το Φεβρουάριο του 2008 εργαζόταν στη Γλασκόβη ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Fraser of Allander του Πανεπιστημίου Στραθκλάιντ.

Είχε κάνει το μεταπτυχιακό του (master’s) στο Εδιμβούργο, όπου ζούσε πριν μετακομίσει στη Γλασκόβη. Δεν είχε σκοπό να επιστρέψει στην Ελλάδα, του άρεσε εκεί και, επιπλέον, λίγους μήνες πριν αρχίσει την εργασία στο Ινστιτούτο, είχε γεννηθεί η πρώτη του κόρη.

Ένα τηλεφώνημα όμως απ’ την Ελλάδα, απ’ τον «κολλητό» του, του άλλαξε όλα τα σχέδια, αφού του ζήτησε να επιστρέψει στην Ελλάδα διότι θα έθετε υποψηφιότητα ως Πρόεδρος του τότε Συνασπισμού της Αριστεράς, και τον ήθελε διευθυντή του.

Λέγεται πως ο Νίκος Παππάς πήρε την απόφαση σχεδόν στη στιγμή.

Στη νέα κυβέρνηση, ο Νίκος Παππάς, ως Υπουργός Επικρατείας αναλαμβάνει όλες τις αρμοδιότητες που αφορούν τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Προβολής, την εποπτεία των νομικών προσώπων και φορέων που υπάγονται σε αυτές, καθώς και τα θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης – άρα και της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ. Επίσης, στα καθήκοντά του είναι να συνδράμει τον Πρωθυπουργό στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής και στην εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού και της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης.

Σε μία από τις μετρημένες προεκλογικές του συνεντεύξεις, ο κ. Παππάς είχε περιγράψει τη γραμμή που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση στην οικονομική πολιτική:

«Η δανειακή σύμβαση μπαίνει από την αρχή σε επαναδιαπραγμάτευση. Το μνημόνιο και οι σχετικοί νόμοι θα καταργηθούν. Δεν θα μειώσουμε τους μισθούς. Δημοψήφισμα θα γίνει μόνο αν οι Ευρωπαίοι δεν δεχτούν αλλαγές και επιμείνουν στην παλιά συμφωνία».

Ο Νίκος Παππάς, γιος του Στέλιου Παππά, επίσης μέλους της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με ενεργό ρόλο στον αντιδικτατορικό αγώνα και στέλεχος παλαιότερα του ΚΚΕ εσωτερικού (κόμματος της ανανεωτικής, φιλοευρωπαϊκής αριστεράς), γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καισαριανή. Εκεί όπου, αμέσως μετά την ορκωμοσία του ως πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπας πήγε και κατέθεσε λίγα λουλούδια στο μνημείο των 200 αγωνιστών της Αριστεράς που εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο Καισαριανής κατά τη γερμανική κατοχή. Θεωρείται βέβαιο ότι την ιδέα για αυτήν την συμβολική κίνηση είχε ο κ. Παππάς.