Δέστε τα χάλια στα νοσηλευτήρια- μην ρίχνετε ευθύνες μόνο στους “απείθαρχους “

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Γράφει-η-Ανδρούλα-ΓκούρωφΟ Καθηγητής Μικροβιολογίας-Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, κ.Πέτρος Καραγιάννης, μιλώντας στο ΚΥΠΕ δήλωσε πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει απρόσμενα μεγάλος αριθμός κρουσμάτων του κορωναϊού.Μάλιστα απέδωσε την απότομη ανοδική κλίση της επιδημικής καμπύλης   στην απειθαρχία του πληθυσμού.

Με όλο τον σεβασμό αλλά αυτή είναι η μισή αλήθεια.Προφανώς ο έγκριτος.καθηγητής να μην γνωρίζει την κατάσταση που επικρατεί στα κρατικά νοσηλευτήρια με γιατρούς , νοσηλευτικό και βοηθητικό  προσωπικό   όπως τηλεφωνητές, καθαρίστριες κ.α. να είναι εκτεθειμένοι επειδή δεν λήφθηκαν και δεν λαμβάνονται προστατευτικά  μέτρα για την ασφάλεια τους.Σήμερα κάποιοι από αυτούς βρίσκονται διασωληνωμένοι και δίνουν μάχη για τη ζωή τους.Το γνωρίζει;

Ο Υπουργός Υγείας δεν γνωρίζει για τα ελλιπή μέτρα στα νοσηλευτήρια; Ούτε οι  επικεφαλής του ΟκΥΠΥ;

Οι απείθαρχοι είναι η μια αιτία της αύξησης των κρουσμάτων που είναι και οι λίγοι σε σύγκριση με την πλειοψηφία του πληθυσμού που τηρεί τα μέτρα προστασίας.Ωστόσο υπάρχει και μια άλλη χειρότερη αιτία.  Η ανεπάρκεια στα νοσηλευτήρια που είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ όσο φαίνεται με αποτέλεσμα να έχουν μετατραπεί σε χώρους εκκολαπτηρίων του προβλήματος.

Σύμφωνα με την εθνική αναφορά για τη νόσο του κορωνοϊού 2019 (COVID-19), που παρουσιάστηκε την Πέμπτη από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, μεταξύ των περιπτώσεων, το 25% είναι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας (67 άτομα), από τους οποίους το 6% είναι γιατροί (15), 13% νοσηλευτές (35), 4% άλλα επαγγέλματα υγείας (11) και 2% βοηθητικό προσωπικό (6).

Πέραν τούτου, γιατροί νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό στα νοσηλευτήρια έχουν συγγενείς, συναδέλφους, με τους οποίους    ήλθαν σε επαφή   λόγω της φύσης της δουλειάς τους.Τι κάνουν οι αρμόδιοι για να σταματήσει η διασπορά;Γιατί δεν κάνουν τεστ στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής και σε συγγενικά τους πρόσωπα; Σύμφωνα με καταγγελίες έγιναν σε χώρους που δεν κινδυνεύουν όσο αυτοί που δίνουν καθημερινά τη μάχη  για να σώσουν ζωές ;Τι γίνεται υπάρχουν διακρίσεις και ρουσφέτι και σε αυτή την τραγωδία ;

Το Κίνημα Αλληλεγγύη εδώ και μέρες κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί  την κυβέρνηση   να εκδώσει οδηγία όπως κάθε προσερχόμενος στα νοσοκομεία  αντιμετωπίζεται ως δυνητικός φορέας του Covid-19, ώστε να παρεμποδιστεί η ενδονοσοκομειακή και η ιατρογενής διασπορά.

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Αποτέλεσμα: Ένα στα δύο κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά να μεταδόθηκαν εντός των νοσηλευτικών δομών.

Να σταματήσει  επιτέλους η επίρριψη ευθυνών αποκλειστικά και μόνο στους  απείθαρχους .Ευθύνες καταλογίζονται και στους αρμόδιους  για τα ελλιπή μέτρα που εξακολουθούν να μην παίρνουν για την προστασία των νοσηλευτικών δομών και του προσωπικού κατά τη διαχείριση των ασθενών.

Σωστά και επιβεβλημένα τα περιοριστικά μέτρα και οι απαγορεύσεις .Δεν αρκούν μόνο αυτά, αν δεν σταματήσει το κακό και η διασπορά κρουσμάτων από τα νοσηλευτήρια.

 Να σταματήσουν επιτέλους την κοροϊδία και τα παπαγαλάκια στα Μ.Μ.Ε που επικεντρώνουν την κριτική τους και δίνουν έμφαση μόνο στους απείθαρχους.Να ασκήσουν επιτέλους το λειτούργημα της ερευνητικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από τα πραγματικά εκκολαπτήρια του προβλήματος και να πουν με το όνομα τους αυτούς που ευθύνονται.

Οι απείθαρχοι να τιμωρούνται παραδειγματικά, χωρίς εξαίρεση ακόμα και αν είναι κομματικοί ηγέτες που χωρίς τσίπα ντροπής ρίχθηκαν στην ψηφοθηρία εκμεταλλευόμενοι αυτούς που δίνουν μάχη ζωής. Να ισχύουν όμως παραδειγματικές τιμωρίες και σε όσους έχουν ευθύνες να προστατεύσουν  το ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό των νοσηλευτηρίων .Δεν νοείται να δίνουν την μάχη παροπλισμένοι και χωρίς εξοπλισμούς προστασίας.

Η πλειοψηφία έχει  καταλάβει πολύ καλά την έννοια του αυτοπεριορισμού. Εχει όμως αντιληφθεί και την έκταση της κοροϊδίας και σε ποιούς στοχεύουν να επιρρίψουν ευθύνες όταν κλείσουν οι λογαριασμοί μεταξύ ζωής και θανάτου . Τότε ήταν το κούρεμα και το χρήμα, και σιωπήσαμε.Τώρα όμως   πρόκειται για ανθρώπινες ζωές και δεν πρόκειται να δωθεί κανένα συγχωροχάρτι.