Σε ξύλινα πόδια το ΡΙΚ!


  • Υπό κατάρρευση των Ταμείο Συντάξεων με έλλειμα 105 εκατομμυρίων!
  • Μαζικοί πλεονασμοί επί θύραις!

Σε ξύλινα πόδια φαίνεται ότι στηρίζεται πλέον η δημόσια Ραδιοτηλεόραση καθότι το Ταμείο fc09a8f7fbda36479a082f3af115f684_XLΣυντάξεων του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου είναι ελλειμματικό κατά 105 εκατομμύρια ευρώ, ενώ φαίνεται πως ετοιμάζονται λίστες για μαζικό πλεονασμό στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης που βρίσκεται στα σκαριά. Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου κατά την οποία το θέμα των συντάξεων χαρακτηρίστικε ως βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Κι αυτό γιατί μπορεί να προσφέρει συντάξεις στους συνταξιούχους πρώην υπαλλήλους του ΡΙΚ μέχρι το τέλος του 2015. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΡΙΚ κ. Γιώργος Τσαλακός επεσήμανε ότι η όλη κατάσταση όπως διαμορφώνεται είναι δραματική , προσθέτοντας ότι κάθε χρόνο χρειάζονται 6,5 εκ. ευρώ για 409 συνταξιούχους.

Από την πλευρά της η Ενωση Συνταξιούχων Υπαλλήλων του ΡΙΚ κατάγγειλε ότι δαπανήθηκαν 26 εκατομμύρια ευρώ σε αξιόγραφα και άλλες 360.000 ευρώ σε ομόλογα ιδιωτικής εταιρείας. Από διάφορους βουλευτές τέθηκε θέμα οι υπεύθυνοι αυτών των αποφάσεων να οδηγηθούν ακόμη και ενώπιον της δικαιοσύνης.

Στην επιτροπή Ελέγχου εξετάστηκε επίσης και το θέμα της έκθεσης των εμπειρογνωμόνων της PWC για ένα νέο ΡΙΚ. Το τελευταίο κεφάλαιο της έκθεσης θα παραδοθεί στο Δ.Σ. σύντομα. Υπήρξε εισήγηση αποό πλευράς ΑΚΕΛ να  συζητηθεί η έκθεση ενώπιον της Βουλής θέση με την οποία συμφώνησε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΡΙΚ.

Σχετικά με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για μαζικούς πλεονασμούς στο ΡΙΚ οι Συντεχνίες του Ιδρύματος εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους και χαρακτήριασαν την κατάσταση όπως διαμορφώνεται ως ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Ο κ. Τσαλακός δήλωσε ότι μέχρι στιγμνής δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση και ότι η συζήτηση θα γίνει με την κατάθεση του τελευταίου κεφαλαίου της μελέτης των εμπειρογνωμόνων.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου είπε ότι το σύνολο των υποχρεώσεων του ΡΙΚ υπερβαίνει το ενεργητικό του ΡΙΚ κατά 117,7 εκ. αναφέροντας ότι η λειτουργία του Ιδρύματος στηρίζεται στη συνέχιση παροχής της κρατικής χορηγίας. Είπε επίσης ότι σημειώθηκε μεγάλη καθυστέρηση στην είσπραξη των οφειλομένων προς το Ίδρυμα των εμπορικών του χρεωστών, με τις ανείσπρακτες  οφειλές τέλος του 2013 να ανέρχονται στα 3,5 εκ.,  εκ των οποίων τα 2,1 είναι χρέη από διαφημίσεις ενώ υφίσταται ψηλός κίνδυνος για μη ανάκτηση αυτών των οφειλών.

ΤΟ ΑΚΕΛ

 Εκρηκτική χαρακτήρισε την κατάσταση στο ΡΙΚ λόγω των δημοσιευμάτων που αφορούν διαρροές από την έκθεση για την αναδιοργάνωση του Ιδρύματος, το τελικό μέρος της οποίας θα υποβληθεί την Παρασκευή και κάνει λόγο για μαζικούς πλεονασμούς και απολύσεις, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ζήτησε να εγγραφεί θέμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών ώστε η μελέτη να οδηγηθεί στη Βουλή.Ο Αριστος Δαμιανού είπε ότι διαχρονικά προβλήματα στο ΡΙΚ εντάθηκαν τον τελευταίο χρόνο και εξήγησε ότι με αφορμή αναφορές στη μελέτη, η οποία έχει καταρτιστεί από ελεγκτικό οίκο με οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών, προκλήθηκε η δικαιολογημένη αντίδραση των εργαζομένων στο ΡΙΚ.Είπε επίσης ότι στοιχεία της μελέτης για μαζικούς πλεονασμούς και περικοπές μισθών στους χαμηλόμισθους, την ώρα που δεν αγγίζονται οι υψηλόμισθοι περιέχουν πρόκληση.

Ανακοίνωσε ότι το ΑΚΕΛ αποφάσισε την εγγραφή θέματος για την εξέταση της έκθεσης, ενώ υπέδειξε  ότι  το ΑΚΕΛ απορρίπτει εκ προοιμίου τη μετατροπή του ΡΙΚ σε οργανισμό ιδιωτικού δικαίου και ανέφερε ότι τα ζητήματα αυτά ρυθμίζονται με συνταγματικές διατάξεις στις οποίες παρέπεμψε. Είπε ακόμα ότι το παράδειγμα της Ελλάδας είναι προς αποφυγήν.

Ο κ. Δαμιανού είπε επίσης πως κατά τη συνεδρία εξωτερικεύτηκαν έντονες διαφωνίες στους κόλπους του Δ.Σ. αναφορικά με   τη μελέτη, η οποία θα παραδοθεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Το ΔΗΚΟ

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου είπε ότι από τις παρατηρήσεις φαίνεται και σήμερα να υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα όσον αφορά το Ταμείο Συντάξεων και όσον αφορά την αμοιβή του νομικού συμβούλου του Ιδρύματος.Οσον αφορά το Ταμείο Συντάξεων, είπε πως η κακοδιαχείριση και πάλι με επενδύσεις σε ομόλογα έφεραν το Ταμείο σε έλλειμμα αφού πολλά εκατομμύρια έχουν εξανεμιστεί. Πρόσθεσε ότι με την επένδυση σε ομόλογα έχουν εξαφανιστεί 24 εκ.

Σε ό,τι αφορά την αμοιβή του νομικού συμβούλου του ΡΙΚ, ο κ. Προκοπίου είπε ότι το ίδιο δικηγορικό γραφείο πέραν των 40 χρόνων, σχεδόν μισό αιώνα, αμείβεται κάθε χρόνο με 56 χιλ. ευρώ κι επιπλέον μόνο για έξοδα αγωγών για το 2013 πήρε άλλες 31 χιλ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ είπε ότι ως αποτέλεσμα των αγωγών ήταν να εισπραχθούν μόνο 2 χιλ ευρώ. Κατά τον κ. Προκοπίου το 2011 είχε πάρει έξτρα 66 χιλ. ευρώ κι εισπράχθηκαν μόνο 10 χιλ. και το 2012 πήρε 32 χιλ για να πάρει εισπράξεις μόνο 8,5 χιλ.

 ΕΔΕΚ

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας, δηλώνοντας τη στήριξη του Κινήματος προς το ΡΙΚ και τους εργαζόμενους στο Ίδρυμα, παρέθεσε μεταξύ των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η δημόσια ραδιοτηλεόραση, το έλλειμμα στο ταμείο συντάξεων και τον κίνδυνο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του μετά το 2015 αν δεν υπάρξει οικονομική ενίσχυσης.