Χωρίς απόφαση η τηλεδιάσκεψη των ηγετών των «27»

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αρνείταται την «αμοιβαιοποίηση» του χρέους των ευρωπαϊκών χωρών με την έκδοση ενός ειδικού ευρωομολόγου,

 

Χωρίς «λευκό καπνό» ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκή Ένωσης, καθώς οι «27» δεν μπόρεσαν να βρουν κοινό έδαφος σε σημεία «κλειδιά» για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κοροναϊού.imagew

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αρνείταται την «αμοιβαιοποίηση» του χρέους των ευρωπαϊκών χωρών με την έκδοση ενός ειδικού ευρωομολόγου, του επονομαζόμενου «Κορωνο-ομολόγου» προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι χώρες της Ε.Ε. για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από την επέλαση της πανδημίας.

Μετά τη σκλήρη στάση της Μέρκελ και των συνοδοιπόρων της, Ιταλία και Ισπανία μπλόκαραν τα αρχικά συμπεράσματα.

Σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές  η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κ. Λαγκάρντ επανέλαβε την πρότασή της για τα ευρωομολόγα, υπογραμμίζοντας ότι αντιμετωπίζει μία κρίση «επικών διαστάσεων» από την πανδημία του νέου κοροναϊού. Τόνισε πως όλα τα διαθέσιμα εργαλεία θα πρέπει να αξιοποιηθούν, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών γραμμών του ESM, ρευστότητας και εγγυήσεων από την Τράπεζα Ευρωπαϊκών Επενδύσεων, όπως κοινή έκδοση χρέους προκειμένου να διαμοιραστεί το ρίσκο.

Με τη στάση της Γερμανίας συντάχθηκαν και οι άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ολλανδία, η Φιλανδία κ.ά., των οποίων το αξιόχρεο υπερέχει σε σύγκριση με τις χώρες του Νότου που συμβαίνει στην παρούσα φάση να είναι και εκείνες που πλήττονται περισσότερο από την επέλαση του κοροναϊού.

Για να σωθούν τα προσχήματα δόθηκε προθεσμία δύο εβδομάδων για να υποβάλει το Eurogroup νέες προτάσεις για χρηματοδοτικά εργαλεία ικανά να αντιμετωπίσουν την κρίση του κοροναϊού.

 

Μακρόν:Διακυβεύεται η επιβίωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι, στη σκιά της κρίσης του κορονοϊού (COVID-19), διακυβεύεται η επιβίωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και υπογράμμισε τη σημασία της αλληλεγγύης και της ζώνης Σένγκεν, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη (26/03).

«Αυτό που διακυβεύεται είναι η επιβίωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», δήλωσε ο Μακρόν στους ηγέτες στην τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται έναν Γάλλο διπλωμάτη, συμπληρώνοντας: «Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε είναι ο θάνατος της Σένγκεν».

Ο Γάλλος Πρόεδρος, επίσης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, και σχολίασε πως οι δύο χώρες -μαζί με άλλα κράτη- προετοιμάζουν «μια ισχυρή πρωτοβουλία» εν μέσω της πανδημίας δίχως, όμως, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Επιμένει η Αθήνα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη δική του πλευρά, υποστήριξε επίσης την ιδέα του «Ομολόγου Corona», αφού ούτως ή άλλως συνυπέγραψε τη σχετική επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι εννέα αυτές χώρες αντιπροσωπεύουν το 57% του συνολικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης, ενώ τόνισε ότι στις ΗΠΑ έχει ήδη δοθεί ένα ποσό-μαμούθ ύψους 2 τρις δολαρίων για τη στήριξη της οικονομίας και τη διάσωση θέσεων εργασίας, καθώς ήδη έχουν μείνει άνεργοι περίπου 3 εκατ. Αμερικανοί.

Τα παραπάνω, όπως επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, δείχνει την ανάγκη για τη λήψη γενναίων αποφάσεων εκ μέρους της ΕΕ, ενώ υπογράμμισε την αναντιστοιχία ανάμεσα στους όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή αυτής της κρίσης (επική, πρωτοφανής άνευ προηγουμένου κλπ.) και στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής. Ζήτησε, τέλος, να διερευνηθούν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι μίας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης στην κρίση.

Στον ESM παραπέμπει η Μέρκελ

Η Άνγκελα Μέρκελ έδειξε των Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την επίλυσης της κρίσης του κορονοϊού (COVID-19), κατά τη διάρκεια διαδικτυακών δηλώσεών της, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που έγινε την Πέμπτη (26/03) μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ειδικότερα, η καγκελάριος της Γερμανίας είπε:

«Πιστεύω ότι με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας έχουμε ένα εργαλείο κατάλληλο για τις κρίσεις, το οποίο μας ανοίγει πολλές δυνατότητες, οι οποίες δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις αρχές μας».

Η ίδια προειδοποίησε για βαρύτερες επιπτώσεις σε σχέση με την οικονομική κρίση του 2008  και παρέπεμψε στους Υπουργούς Οικονομικών, οι οποίοι έχουν διάστημα δύο εβδομάδων για να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους.

Η ίδια συνεχάρη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ταχύτητα και την ευελιξία που επέδειξε -όπως είπε- σχετικά με τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων ανακούφισης για τα κράτη-μέλη. Επίσης, αναφέρθηκε σε πρωτοβουλία για την προμήθεια προστατευτικού εξοπλισμού για το νοσηλευτικό προσωπικό, που αναμένεται να βοηθήσει τις μικρότερες χώρες.

Ακόμα, η κ. Μέρκελ έκανε ειδική μνεία στην αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών χωρών, επισημαίνοντας πως η Γερμανία έχει αναλάβει τη φροντίδα ασθενών από την Γαλλία και την Ιταλία και επισήμανε πως διευκολύνεται ο επαναπατρισμών πολιτών σε διάφορα κράτη-μέλη.

Όσο για το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού, ήταν σαφής, σημειώνοντας:

«Δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο να μιλάμε για χαλάρωση, αφού δεν έχει ακόμη κριθεί η αποτελεσματικότητά τους. Πρέπει πραγματικά να παρακαλέσω τους ανθρώπους στην Γερμανία να κάνουν υπομονή».

Στη τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χωρίς ωστόσο να γίνουν γνωστές οι θέσεις της Λευκωσίας.

Διαφωνίες

Αποδεικνύεται πως η  Ε.Ε. των 27 κρατών-μελών δεν φαίνεται να βρίσκει κοινό τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού και έτσι πολλές χώρες αντιμετωπίζουν διαφορετικά την κατάσταση.

Συγκεκριμένα, πολλά έθνη έχουν εφαρμόσει περιορισμούς και κλείσουν τα σύνορα με άλλα μέλη της Ε.Ε. ως προληπτικό μέτρο για να επιβραδύνουν τη διάδοση του ιού.

Η Πρόεδρος της Εσθονίας, Κέρστι Κάλιουλαϊντ, δήλωσε την περασμένη Τρίτη (24/03) το εξής:

«Η Ε.Ε. σήμερα δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στην κύρια αποστολή της, δηλαδή να εξασφαλίσει τη λειτουργία μιας ενιαίας αγοράς. Το κύριο καθήκον της Ε.Ε. είναι να εξασφαλίσει ενωμένο οικονομικό χώρο, ελεύθερη κυκλοφορία εργασίας, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων. Έχουμε προφανή προβλήματα σήμερα με τουλάχιστον τρία από αυτά τα στοιχεία».