ΥΠΟΙΚ:Ετοιμάζεται νέο πακέτο μέτρων για στήριξη της οικονομίας

την ομόφωνη ψήφιση από τη Βουλή του πακέτου στήριξης της οικονομίας λόγω κορωνοϊού ευελπιστεί ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος δηλώνει ότι η προσπάθεια είναι να εγκριθεί το πακέτο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, ταυτόχρονα με ένα πακέτο μέτρων για τόνωση της ρευστότητας που ετοιμάζει.imagew

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε στη διαβούλευση που έγινε για τα έκτακτα μέτρα στήριξης της οικονομίας και ευχαρίστησε τα κόμματα. «Βρισκόμαστε σε μια εμπόλεμη κατάσταση και έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν κοινό, αόρατο εχθρό», είπε.

Ανέφερε επίσης ότι στο δημοσιονομικό πακέτο «το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο από τα άλλα στην ΕΕ», έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι προτάσεις των κομμάτων, ακόμα και των τελευταίων ημερών.

«Ευελπιστώ και προσδοκώ ότι ομόφωνα, συλλογικά η πολιτεία θα εγκρίνει το πακέτο από τη Βουλή», είπε ο Υπουργός Οικονομικών.

Ανέφερε επίσης ότι ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία πως την επόμενη εβδομάδα προτίθεται να ετοιμάσει ένα πακέτο μέτρων για τόνωση της ρευστότητας για μικρομεσαίους και επιχειρήσεις, μέσω εγγυημένων δανείων, επιδότησης τόκων ή ενός συνδυασμού των δύο.

Είπε ακόμη ότι για το πακέτο αυτό θα υπάρξει διαβούλευση και με τον τραπεζικό τομέα, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο τομέας θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που του παρέχεται από το ευρωπαϊκό πλαίσιο στήριξης της ΕΚΤ.

Η προσπάθεια είναι να ψηφιστούν και τα δύο ταυτόχρονα, αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, σημείωσε ο κ. Πετρίδης.

Ανέφερε ακόμη ότι θα είναι από τα πιο δυνατά πακέτα στήριξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι χρησιμοποιούνται σωστά τα εφόδια που υπάρχουν για αντιμετώπιση της κρίσης, η οποία χαρακτηρίζεται από βαθμό αβεβαιότητας ως προς το βάθος και τη διάρκειά της.

Είπε ακόμη ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης εξαρτώνται «σχεδόν σε απόλυτο βαθμό από τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται και αλλάζουν καθημερινά» σε σχέση με τους περιορισμούς για λόγους δημόσιας υγείας. «Αντιδρούμε με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση σε επίπεδο πολιτικού κόσμου και κομμάτων», κατέληξε ο Υπουργός Οικονομικών.