Τουρκία: Ο ατιμώρητος εγκληματίας πολέμου

 

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Γράφει-η-Ανδρούλα-ΓκούρωφΓνήσιο τέκνο των προκατόχων του σε εγκλήματα πολέμου ο  πρόεδρος της Τουρκίας  Ταγίπ Ερντογάν   εσχάτως κατηγόρησε την Ελλάδα ότι συμπεριφέρεται όπως οι Ναζί του Χίτλερ επειδή εμποδίζουν τις ορδές των λαθρομεταναστών να εισέλθουν στην χώρα. Κατά την   επιστροφή του από την Μόσχα μετά την «συμφωνία» για εκεχειρία στην επαρχία Ιντλίμπ,  ο  Ερντογάν κατηγόρησε την   Ελλάδα ότι  δυναστεύει τους πρόσφυγες. Αναφέρθηκε ψευδώς σε πέντε νεκρούς ενώ κατηγορώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό είπε, πως «οι πολιτικοί πρέπει να ξέρουν ότι η ανθρώπινη ζωή δεν είναι τόσο φθηνή» .

Πόσο «ακριβή» είναι όμως η ανθρώπινη ζωή για την Τουρκία το αποδεικνύει από τις δεκαετίες 1910-1920,το 1974 στην Κύπρο , με την εθνοκάθαρση των Κούρδων , το 1999 στο Κόσοβο και τώρα στη Συρία, διαπράττοντας  απειράριθμα εγκλήματα πολέμου και γενοκτονίες σε βάρος εθνοτήτων.

Το παράδειγμα του Αδόλφου  Χίτλερ…

Η γενοκτονία των Αρμενίων του 1915 παρέμεινε ατιμώρητη από τη διεθνή κοινότητα, παρότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία, ως σύμμαχος των Κεντρικών Δυνάμεων, βρισκόταν στους ηττημένους του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Αδόλφος Χίτλερ τη χρησιμοποίησε ως παράδειγμα για να δικαιολογήσει το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα. «Ποιος μιλάει σήμερα για τον αφανισμό των Αρμενίων;» διερωτήθηκε το 1939.

Η Αρμενική Γενοκτονία ήταν εν γνώσει των Γερμανών, συμμάχων των Οθωμανών στον Μεγάλο Πόλεμο, οι οποίοι όμως επέβαλαν καθεστώς λογοκρισίας στην πατρίδα τους.

Ο μόνος πολιτικός που προσπάθησε μάταια να καταγγείλει την εξόντωση των Αρμενίων ήταν ο σοσιαλδημοκράτης Καρλ Λίμπκνεχτ, μετέπειτα ιδρυτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας, στις 11 Ιανουαρίου 1916. Η ιστορική έρευνα έχει φέρει στο φως ντοκουμέντα ότι οι Γερμανοί ενθάρρυναν τους Οθωμανούς στην εξόντωση των Αρμενίων, επειδή τους θεωρούσαν προσκείμενους στους Ρώσους.

Μόλις το 2015 η Γερμανία υπαναχώρησε από τη σταθερή άρνησή της να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία» για την εξόντωση των Αρμενίων από τους   Τούρκους, υποκύπτοντας σε πιέσεις.

«Η σφαγή των Αρμενίων πριν από 100 χρόνια υπήρξε γενοκτονία, το κλασικό παράδειγμα εθνοκάθαρσης, μαζικής καταστροφής και απέλασης», δήλωνε ο τότε πρόεδρος της Γερμανίας Γιοακίμ Γκάουκ, κατά την διάρκεια επιμνημόσυνης δέησης που έγινε σε ναό του Βερολίνου στις 23 Απριλίου.

Η Τουρκία, ως διάδοχο κράτος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ποτέ δεν παραδέχτηκε τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Υποστηρίζει ότι επρόκειτο για μία επιχείρηση καταστολής κατά εκείνων των Αρμενίων, που είχαν συνεργαστεί με τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής στην ανατολική Τουρκία και ότι οι νεκροί δεν ξεπερνούσαν τις 300.000.

Αναγνωρίζεται ότι η γενοκτονία Αρμενίων, Ελλήνων, Ελληνοποντίων   και Ασσυρίων έχει πολλά κοινά. Η από κοινού δίωξή τους διαπιστώθηκε και καταγράφηκε ήδη από το 1915

Υπήρξε κοινή δυσμενής μεταχείριση Αρμενίων και Ελλήνων και σε άλλες περιπτώσεις, όπως κατά την αποστολή τους σε τάγματα εργασίας με σκοπό την εξόντωσή τους. Η Γενοκτονία των Ασσυρίων ήταν τμήμα της ίδιας διαδικασίας που ακολουθείτο για όλη τη Χριστιανική μειονότητα, με σφαγές που μερικές φορές γίνονταν στις ίδιες περιοχές και στον ίδιο χρόνο με τους Αρμενίους.

Στις 11 Οκτωβρίου 1914 ο σουλτάνος Μεχμέτ V κήρυξε «τζιχάντ» εναντίον όλων των Χριστιανών που ζούσαν στην αυτοκρατορία. Η πρόσκληση για ιερό πόλεμο επιβεβαιώθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1914 από τον σεΐχ-αλ-ισλαμ, τον κορυφαίο μουσουλμάνο κληρικό. Ο πόλεμος είχε στόχο όλους τους Χριστιανούς και έπληξε ιδιαίτερα τους Αρμένιους, τους Ασσύριους και τους Έλληνες. Δεν εφαρμόστηκε στον Εβραϊκό πληθυσμό εκτός μερικών εξαιρέσεων. Οι αρχιτέκτονες και οι εκτελεστές της γενοκτονίας δεν έκαναν διάκριση μεταξύ των Χριστιανών, ανεξάρτητα αν ήταν Ασσύριοι, Αρμένιοι ή Έλληνες.

Ως έναρξη της Αρμενικής Γενοκτονίας θεωρείται η 24η Απριλίου του 1915, όταν η ηγεσία της Αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης φυλακίστηκε και εκατοντάδες Αρμένιοι της Πόλης απαγχονίστηκαν. Θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες.

Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών Αρμενίων ήταν από 600.000 ως 800.000, ενώ Δυτικές και Αρμενικές πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των σφαγιασθέντων στο 1.500.000.

Πρόκειται για την πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα, με τη συστηματική εξόντωση ενάμισυ εκατομμυρίου ανθρώπων από τις Οθωμανικές αρχές την τριετία 1915-1918. Υπήρξε ο προάγγελος του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.Εξ’ ου και ο Χίτλερ διερωτάτο ποιος θυμάται τη γενοκτονία των Αρμενίων.

 

Τα εγκλήματα πολέμου στην Κύπρο

Η κυνική ομολογία ενός  84χρονου Τoυρκοκύπριου πριν λίγο καιρό για τον τρόπο που σκότωσε, πολλούς Ελληνοκυπρίους την περίοδο της τουρκικής εισβολής  το 1974 επιβεβαιώνει προγενέστερες καταγγελίες για την εκτέλεση 70 Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Αύγουστο του 1974.

Την εντολή για την εκτέλεση των 70 αιχμαλώτων την έδωσε ο ταγματάρχης του τουρκικού στρατού, Μεχμέτ Γιουνγκιορμούς, ο οποίος το 1974 ήταν διοικητής και επικεφαλής της 1ης Μοίρας του 21ου Συντάγματος Πυροβολικού. Οι αιχμάλωτοι είχαν συλληφθεί στο χωριό Άσσια που σήμερα βρίσκεται στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφ. «Καθημερινή» Κύπρου,   ο Τούρκος ταγματάρχης ζήτησε από τους ανωτέρους του, μέσω ασυρμάτου, οδηγίες για τους αιχμαλώτους. Η απάντηση ήταν το συνθηματικό για την εκτέλεση «Φορτώστε τους στο τρένο!».

Το δημοσίευμα, που στηρίζεται σε μαρτυρία Τούρκου στρατιώτη, αναφέρει ότι τη διαταγή εκτέλεσαν ο λοχαγός Ερτζάν Σαντίκ και δύο υπαξιωματικοί με αυτόματα όπλα τύπου Τόμσον.

Οι Τούρκοι έθαψαν τους 70 Ελληνοκύπριους σε τρία πηγάδια στην περιοχή Ορνίθι κοντά στο χωριό Αφάνεια, που σήμερα βρίσκεται στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Τα δραματικά αυτά γεγονότα επιβεβαίωσε και Τουρκοκύπριος από την Αφάνεια.

Πέραν των πιο πάνω, Τούρκοι στρατιώτες βίασαν  ομαδικά γυναίκες,  ανήλικες ακόμα και γριές ενώ δολοφόνησαν εν ψυχρώ αμάχους γέροντες και παιδιά  .

Οι τουρκικές ωμότητες ήταν κεντρικά οργανωμένες και υποδαυλιζόμενες, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής εθνοκάθαρσης και εποικισμού της Κύπρου.

 

Φιμώνουν με σφαίρες όσους μιλούν

 

Τον Ιούλιο του 1996 δολοφονείται από το παρακράτος του Ντενκτάς και τους ανθρώπους της τουρκικής ΜΙΤ ο Τ/κ δημοσιογράφος της Γενί Ντουζέν Κουτλού Ανταλί επειδή κατάγγελλε επίμονα και με στοιχεία την Τουρκία για την πολιτική εποικισμού που εφάρμοζε στα κατεχόμενα .

Παρόλο που η Τουρκία δεσμεύεται με τη συνθήκη του 1948 για την πρόληψη και τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας και του 1949 για τη μεταχείριση αιχμαλώτων πολέμου, οι εκάστοτε κυπριακές κυβερνήσεις δεν αξίωσαν με σθένος και επιμονή την τιμωρία της Τουρκίας ως εγκληματία πολέμου .

Ο λόγος, οι προσπάθειες  κάποιων  να δώσουν άφεση αμαρτιών με την ψευδαίσθηση ότι η Τουρκία θα επιδείξει βούληση για λύση του κυπριακού. Η χειρότερη των περιπτώσεων είναι και η εμμονή καθοδηγούμενων πολιτικών ή παραγόντων, να ταυτίζουν  ποινικά εγκλήματα Ε/κ της περιόδου του  1963  με τα μαζικά εγκλήματα πολέμου της Τουρκίας το ‘74.

Εθνοκάθαρση κατά των Κούρδων

Η Τουρκία κατηγορήθηκε πολλές φορές για τα εγκλήματα σε βάρος του κουρδικού πληθυσμού καθώς και δυνάμεις   που υποστηρίζονται από την Τουρκία και πολεμούν τις κουρδικές πολιτοφυλακές στη Συρία . Τον Οκτώβρη του 2019 και σύμφωνα με το BBC βίντεο σε κινητά   έχουν καταγράψει βιαιοπραγίες, ενώ ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε την Άγκυρα πως θα μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνη για τις ενέργειες συμμάχων της.

«Αλλάχ Ακμπάρ», που σημαίνει «ο Θεός είναι μεγάλος», φέρονται να φώναζαν  γενειοφόροι άνδρες. O ένας βιντεοσκοπεί τη σκηνή στο τηλέφωνο του και υποστηρίζει το εξής: «Είμαστε μουτζαχεντίν [ιεροί πολεμιστές] από το τάγμα του Faylaq Al-Majd. Στο βάθος είναι στοιβαγμένα πτώματα Κούρδων μαχητών».

Σε ένα άλλο φρικτό στιγμιότυπο μία ομάδα ανδρών ποδοπατά το αιμόφυρτο σώμα μιας γυναίκας και κάποιος από αυτούς την αποκαλεί πόρνη.Σύμφωνα με το δημοσίευμα ήταν η Αμάρα Ρενά από τις Γυναικείες Δυνάμεις Προστασίας YPJ που δολοφονήθηκε στις πρόσφατες τουρκικές επιθέσεις κατά των Κούρδων.

Το BBC αναφέρει ότι το οπτικοακουστικό υλικό, που φέρεται να γυρίστηκε στις 21 Οκτωβρίου του 2019,  είναι παρόμοιο με  αυτό που κατά καιρός έχει δημοσιεύσει το Ισλαμικό κράτος, αλλά τα άτομα που εμφανίζονται δεν πρέπει να είναι μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης αλλά μάλλον μαχητές του λεγόμενου Συριακού Εθνικού Στρατού που βρίσκεται υπό τη διοίκηση του τουρκικού στρατού.

Σε άλλο, ευρέως διαδεδομένο βίντεο, ένας μασκοφόρος ντυμένος στα μαύρα φαίνεται να σέρνει μια τρομοκρατημένη γυναίκα, την οποία αποκαλεί «γουρούνι» και λέει στους παριστάμενους να την πάρουν για αποκεφαλισμό. Η αιχμάλωτη είναι η Τσίτσεκ Κομπάνε, επίσης αντάρτισσα των YPJ, που συνέβαλαν σημαντικά στην ήττα του Ισλαμικού κράτους στην περιοχή. Σε ένα άλλο βίντεο   άγνωστος φωνάζει στα αραβικά  : «Έχουμε έρθει να σας αποκεφαλίσουμε απίστους και αποστάτες!»

Αμερικανοί αξιωματούχοι, έχουν αναφέρει ότι μερικές από τις ενέργειες στα συγκεκριμένα βίντεο αποτελούν πιθανώς εγκλήματα πολέμου και ότι έχουν ζητήσει εξηγήσεις από την Τουρκία. Γι αυτό ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, υποστήριξε ότι η Άγκυρα θα διερευνήσει εάν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.

Όμως, πολλοί Κούρδοι ακτιβιστές δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στην τουρκική κυβέρνηση ή το στρατό. «Υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις πως τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις και οι δυνάμεις ασφαλείας διαπράττουν συστηματικά εγκλήματα πολέμου και παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη σύγκρουση με το PKK» τονίζει ο Καμράν Ματίν, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Sussex.

Κούρδοι ακτιβιστές έχουν κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν έχουν καταδικάσει την Άγκυρα ούτε την έχουν τιμωρήσει αποτελεσματικά. «Η Ε.Ε. έκανε τα στραβά μάτια στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκίας, λόγω της ένταξης στο ΝΑΤΟ, των οικονομικών δεσμών και του φόβου της αντίδρασης εκατομμυρίων Τούρκων που ζουν σε ευρωπαϊκές χώρες, συγκεκριμένα στη Γερμανία» πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας σειρά φωτογραφιών και βίντεο, τα οποία φέρεται να γυρίστηκαν από τον τουρκικό στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας, κατέδειξαν τη δολοφονία των Κούρδων αντιφρονούντων στην Τουρκία.

Στη Συρία

Από την έκρηξη της αραβικής άνοιξης το 2011 ο Ερντογάν υποστήριζε συστηματικά την συριακή αντιπολίτευση εναντίον του προέδρου Άσαντ με στόχο την ανατροπή του.Έτσι η τουρκική κυβέρνηση άφησε να διέλθουν από το κοινά σύνορα δεκάδες χιλιάδες ισλαμιστές. Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες MIT άρχισαν να τους εξοπλίζουν. Οι μεθοριακές τουρκικές πόλεις έγιναν περιοχές, όπου μαχητές από τη Συρία με ισλαμιστική ιδεολογία αποσύρονταν και έστηναν κέντρα σχεδιασμού των επόμενων κινήσεών τους. Ο Ερντογάν αναδείχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές του συριακού εμφυλίου. Η τουρκική ανάμειξη στα εσωτερικά της Συρίας βρήκε την αποκορύφωσή της στη συνεργασία με τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους IS, οι οποίοι το 2014 κατέλαβαν μεγάλες εκτάσεις της Τουρκίας και του Ιράκ. Οι τζιχαντιστές πουλούσαν πετρέλαιο στην Τουρκία έναντι όπλων και είχαν δωρεάν περίθαλψη στα τουρκικά νοσοκομεία. Για τον IS η Τουρκία ήταν μια χώρα διέλευσης, στην οποία μπορούσαν να κινηθούν ελεύθερα.

Οι υπαίτιοι των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι το 2015 και τις Βρυξέλλες το 2016 με πάνω από 160 νεκρούς, είχαν περάσει μέσω της Τουρκίας για να φτάσουν στην Ευρώπη. Σήμερα η Άγκυρα διατηρεί δικό της στρατό από Σύρους εθνοφρουρούς, στην πλειονότητά τους ακραιφνείς ισλαμιστές, τους οποίους εκπαιδεύει και εξοπλίζει. Αυτούς χρησιμοποίησε για την εισβολή στη Συρία και ομάδα εξ αυτών απέστειλε στη Λιβύη για να υπερασπιστεί τα τουρκικά συμφέροντα εκεί.

Στην περιοχή βορειοανατολικά της Συρίας, σε περιοχές των Κούρδων, που η Τουρκία αποκαλεί κατ’ ευφημισμόν «ζώνη ασφαλείας κατά των Κούρδων τρομοκρατών», η τουρκοποίηση καλά κρατεί. Οι δάσκαλοι στα σχολεία είναι Τούρκοι, οι γιατροί στα νοσοκομεία Τούρκοι, στα δημόσια κτήρια κυματίζει η τουρκική σημαία και το επίσημο νόμισμα είναι η τουρκική λίρα. Σε άλλες περιοχές η αναγκαστική μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων ξεκινά. Η τουρκική κυβέρνηση σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 25 δις ευρώ. Σε δέκα περιφέρειες θα χτιστούν 6.000 πολυώροφες πολυκατοικίες. Θα δημιουργηθούν 140 χωριά με τζαμιά, σχολεία, πανεπιστήμια, χώρους άθλησης και νοσοκομεία. Μέχρι 2 εκ. Σύροι πρόσφυγες από την Τουρκία θα εγκατασταθούν εκεί. Για να δημιουργηθεί όλος αυτός ο χώρος εκτοπίστηκαν Κούρδοι .

 

Χημικά όπλα

Τον Μάη του  2011 το  στρατιωτικό σκέλος του PKK ανακοίνωσε ότι στις επιχειρήσεις του Τουρκικού Στρατού στις νοτιοανατολικές επαρχίες έγινε εκ νέου χρήση χημικών όπλων με την εκτόξευση ρουκετών από επιθετικά ελικόπτερα Cobra που παρείχαν υποστήριξη στις αποβιβαζόμενες ομάδες ακολούθησε ρίψη υλικού που “μυρίζει μέντα, ανακατεύει το στομάχι και προκαλεί εγκαύματα στον φάρυγγα”. Από τις συγκρούσεις, οι Κούρδοι αντάρτες είχαν 11 απώλειες τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Η Τουρκία περιφρονεί τις αποφάσεις της Συνθήκης CWC, σύμφωνα με τις οποίες απαγορεύεται η ανάπτυξη και η παραγωγή χημικών όπλων καθώς επίσης η δημιουργία αποθεματικών και η προώθησή τους . Η διεθνής κοινότητα αρνείται να αποτρέψει τα σύγχρονα εγκλήματα πολέμου της Άγκυρας .

*Τον Ιούνιο του 1999 ο πόλεμος στο Κόσσοβο τελείωσε με την νίκη του Τσεκά. Μπροστά στα μάτια των ειρηνευτικών δυνάμεων άνθρωποι με στολές έμπαιναν στα σπίτια και απήγαγαν ανθρώπους. Σέρβοι άμαχοι έπεσαν θύματα απαγωγής, τους αφαιρέθηκαν όργανα και πουλήθηκαν στη Τουρκία.

Τα θύματα όλων αυτών των εγκλημάτων πολέμου ζητούν  δικαίωση.

Δεν υπάρχει όμως κανένα διεθνές δικαστήριο για να καταδικάσει τον μεγάλο εγκληματία πολέμου την Τουρκία. Όσα υπάρχουν λειτουργούν ως όργανα επιβολής των μεγάλων δυνάμεων.