Επικοινωνία με Πρόεδρο Αναστασιάδη πριν τη συνάντηση με Ερντογάν, ζήτησε ο Πρόεδρος του ΕΣ

 

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, πριν τη συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο Πρόεδρο στις Βρυξέλλες, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας πως υπάρχουν ομόφωνες και δεσμευτικές αποφάσεις, που καθορίζουν πολλά από τα θέματα που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιδιώξει προς όφελος του ο Ταγίπ Ερντογάν.imagew

Σε δηλώσεις του στη Λεμεσό, ο Υπουργός Εξωτερικών κλήθηκε να σχολιάσει τη δημοσιοποίηση εγγράφου για τις διεκδικήσεις του Τούρκου Προέδρου κατά τις συναντήσεις του στις Βρυξέλλες, λέγοντας πως «τόσο στο πρόσφατο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών αλλά και αυτό των Υπουργών Εσωτερικών, που προηγήθηκε, ήταν ξεκάθαρο ότι η εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου και των μεταναστών για πολιτικά οφέλη είναι απαράδεκτη και σε καμία απολύτως περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ΕΕ».

Είπε ακόμη ότι υπάρχουν ένα – δυο κράτη μέλη της ΕΕ που θεωρούν ότι η περαιτέρω οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας, με αφορμή το μεταναστευτικό, θα την οδηγήσει στο να μην υιοθετεί πολιτικές όπως τις βλέπουμε τις τελευταίες μέρες, είτε στην Ελλάδα, είτε στη Βουλγαρία, είτε στην Κύπρο.

«Αντιλαμβάνεστε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να οδηγήσει σε λύση των προβλημάτων, αντίθετα θα οδηγήσει σε επιβεβαίωση της πολιτικής του κ.Ερντογάν», ανέφερε ο κ.Χριστοδουλίδης, υποδεικνύοντας ότι » η θέση της ΕΕ, των κρατών μελών, είναι ξεκάθαρη ότι κάτι τέτοιο δεν θα λύσει τα προβλήματα».

Αντίθετα, σημείωσε, κάτι τέτοιο θα βοηθούσε έτσι ώστε «κάθε φορά που υπάρχουν τέτοιου είδους δυσκολίες, από πλευράς του ο κ. Ερντογάν να αξιοποιεί τον ανθρώπινο πόνο, να εργαλειοποιεί τους μετανάστες, για ν` αποκομίζει πολιτικά οφέλη».

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel ζήτησε να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πριν τη συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο και πως αναμένει ότι ο κ. Michel θα έχει επικοινωνία και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και γενικότερα με τις ηγεσίες των χωρών που επηρεάζονται άμεσα από το μεταναστευτικό.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα θέσει θέματα προς όφελος της ενταξιακής πορείας της χώρας του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως «υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις της ΕΕ και μάλιστα συλλογικές αποφάσεις, που για να ληφθούν χρειαζόταν ομοφωνία, που καθορίζουν πολλά από τα θέματα που ο κ. Ερντογάν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα επιδιώξει από πλευράς ΕΕ».

Επανέλαβε δε τη θέση ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκ των κρατών μελών που επιθυμεί να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας», ενώ την ίδια ώρα τόνισε πως «για να προχωρήσει εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την Τουρκία».

«Άρα, η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβεί, έτσι ώστε να προχωρήσει και η ενταξιακή της πορεία, ενώ από εκεί και πέρα υπάρχουν κοινές αποφάσεις, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και Κυβερνήσεων και αυτές οι αποφάσεις δεσμεύουν όλους», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για το μεταναστευτικό και κατά πόσο η ΕΕ θα βοηθήσει την Κύπρο, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε θετικά και υπενθύμισε πως ο Υπουργός Εσωτερικών έχει προβεί σε αρκετές ενέργειες τις τελευταίες μέρες, τόσο στο εσωτερικό αλλά και προς την ΕΕ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις νέες προκλήσεις.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, συνέχισε, είναι μια χώρα που δεν επιθυμεί να δημιουργεί προβλήματα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκες και συμπλήρωσε  «ο πραγματικός λόγος που χρειάζεται η βοήθεια από πλευράς ΕΕ είναι έτσι ώστε αυτοί που χρειάζονται διεθνή προστασία, ναι να μπορεί να τους δοθεί, στο πλαίσιο πάντα των δυνατοτήτων μας».

Αυτοί που εκμεταλλεύονται τις καταστάσεις, χωρίς να χρήζουν διεθνούς προστασίας, σημείωσε, θα πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους.

Ο Υπουργός Εξωτερικών κλήθηκε επίσης να τοποθετηθεί επί των χθεσινών επεισοδίων στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα προχωρήσει σε δηλώσεις «που ενισχύουν την προσπάθεια κάποιων να παρουσιάσουν το όλο θέμα ως πολιτικό, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχει καμία πολιτική διάσταση».

Διαμηνύοντας πως πρόκειται για ένα θέμα που άπτεται καθαρά της δημόσιας υγείας, προέτρεψε όλους να δουν τα προβλήματα και τις δυσκολίες που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο, ενώ διερωτήθηκε γιατί κάποιοι θεωρούν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει εξουσία ή αρμοδιότητα να αποφασίζει για θέματα δημόσιας υγείας.

Σε σχόλιο ότι ο Τ/κ ηγέτης είπε πως ήταν μια ειρηνική εκδήλωση και έπρεπε να υποδεχθούμε τους Τουρκοκύπριους με κλάδους ελαίας, ο κ.Χριστοδουλίδης είπε πως έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα η Αστυνομία χθες για το τι έχει συμβεί και επανέλαβε ότι «η πολιτικοποίηση του θέματος μέσα από τέτοιου είδους προσεγγίσεις δεν παρουσιάζει την ορθή εικόνα. Η ορθή εικόνα αφορά αποκλειστικά θέμα δημόσιας υγείας».