Απάντηση για τους αορίστου: Δημοσιογράφος λοιδορεί από τις συχνότητες του ΡΙΚ την Ελεγκτική Υπηρεσία

Απάντηση σε σχόλιο για την μετατροπή των ανταποκριτών ειδήσεων εσωτερικού σε συνεργάτες αορίστου χρόνου από δημοσιογράφο του ΡΙΚ στη ραδιοφωνική εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» δίνει η Ελεγκτική Υπηρεσία εκφράζοντας την θέση ότι τα γεγονότα την έχουν δικαιώσει πλήρως και κάνει λόγο για διασπάθιση των λεφτών των φορολογούμενων πολιτών από το ΡΙΚ.rik_1

Στην ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, αναφέρεται ότι «σε απάντηση κατηγοριών που εκτόξευσε σήμερα στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» η δημοσιογράφος του ΡΙΚ κα Ελένη Bρεττού κατά της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, για το θέμα της μετατροπής των ανταποκριτών ειδήσεων εσωτερικού από παροχείς υπηρεσιών σε συνεργάτες ορισμένου χρόνου, και με την παρέλευση 30 μηνών σε συνεργάτες αορίστου χρόνου, σημειώνουμε ότι η Υπηρεσία μας είχε εκφράσει έντονα την αντίθεση της σε επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ιδρύματος, ημερ. 2.11.2018, θεωρώντας ότι οι εν λόγω αποφάσεις δεν είναι σύννομες και παραβιάζουν τις βασικές αρχές της ίσης μεταχείρισης των πολιτών και της διαφάνειας, αφού στερεί το δικαίωμα διεκδίκησης των θέσεων από κάθε άλλο ενδιαφερόμενο, αλλά στερεί και το ίδιο το ΡΙΚ από την επιλογή των καταλληλότερων ατόμων, αφού δεν θα προηγηθεί οποιασδήποτε μορφής διαγωνισμός για πλήρωση των θέσεων».

«Επισημάναμε, επίσης ότι το καθεστώς απασχόλησης των ανταποκριτών έχει διασαφηνιστεί από το 2008, όταν ο Διευθυντής Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με επιστολή του προς τον τότε Διευθυντή του ΡΙΚ, ημερ. 22.10.2008, επανέλαβε την αρχική του απόφαση ότι, οι ανταποκριτές δεν θεωρούνται μισθωτά πρόσωπα αλλά παρέχοντες υπηρεσία», προστίθεται.

Η ανακοίνωση συνεχίζει αναφέροντας ότι παρά την έντονη αντίθεση της Υπηρεσίας μας και αφού προηγήθηκε η έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του ΡΙΚ για το 2018, στον οποίο περιλαμβανόταν πρόνοια για την μετατροπή των 6 ανταποκριτών/ δημοσιογράφων του ΡΙΚ σε μισθωτούς ορισμένου χρόνου, υπογράφηκαν οι συμβάσεις εργασίας μισθωτού ορισμένου χρόνου για 12 μήνες, με ημερομηνία έναρξης την 1.1.2019, με 5 από τους 6 ανταποκριτές. Σημειώνεται επίσης ότι 1 ανταποκριτής παραιτήθηκε.

«Είχαμε αναφέρει ότι στις σχετικές συμφωνίες για παροχή υπηρεσιών που ίσχυαν μέχρι τότε δεν καθοριζόταν ωράριο εργασίας, ενώ με την μετατροπή τους σε μισθωτούς θα πρέπει να απασχολούνται, όπως οι υπόλοιποι υπάλληλοι, με καθορισμένα ωράρια/σύστημα βάρδιας, κάτι που θα οδηγούσε σε επιπρόσθετο κόστος, αφού το ΄Ιδρυμα πρέπει να καταβάλλει εργοδοτικές εισφορές, επίδομα βάρδιας και υπερωρίες για να καλύψει γεγονότα που συμβαίνουν έκτος των ωρών εργασίας τους», προστίθεται.

Εκφράζεται η θέση ότι «τα γεγονότα έχουν δικαιώσει πλήρως την Υπηρεσία μας: για τους 5 ανταποκριτές υπάρχει το 2020 αύξηση πέραν του 50% σε σχέση με το 2018 στο κόστος του ΡΙΚ, το οποίο από €71.000 ετησίως θα ανέλθει σε €115.000 περίπου».

Όπως εργάζονται δε οι ανταποκριτές, λόγω ακριβώς της φύσης των καθηκόντων τους, δεν μπορεί να ελέγχεται ο χρόνος εργασίας που πλέον περιλαμβάνει υπερωρίες και επίδομα βάρδιας, προστίθεται.

Ουσιαστικά, αναφέρεται, 5 πρόσωπα μονιμοποιήθηκαν από το «παράθυρο» και επιπλέον τους διασφαλίστηκε σημαντική αύξηση.

«Τα λεφτά των φορολογουμένων πολιτών διασπαθίζονται από το ΡΙΚ και η δημοσιογράφος του ΡΙΚ λοιδορεί από τις συχνότητες του ΡΙΚ την Ελεγκτική Υπηρεσία που ανέδειξε το θέμα», καταλήγει η ανακοίνωση.