Συρία-Τουρκία:Κόλαση στο Ιντλίμπ με πολύνεκρους βομβαρδισμούς

Συνάντηση με Πούτιν στις 5 Μαρτίου ανακοίνωσε σήμερα ο Ερντογάν

Την ώρα που μαίνοντα οι πολύνεκρες μάχες και βομβαρδισμοί στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρία, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άφησε σήμερα  ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν. Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στο Ιντλίμπ.Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος το πρωί της Τρίτης.syria-idlib-1024x660

«Έχουμε συμφωνήσει να συναντηθούμε με τον πρόεδρο Πούτιν στις 5 Μαρτίου» είπε , χαρακτηριστικά.Προανήγγειλε δε, ότι ρωσική αντιπροσωπεία θα επισκεφτεί την Τουρκία αύριο, Τετάρτη, προκειμένου να εξεταστούν όλες οι εξελίξεις γύρω από το Ιντλίμπ.

«Θα συζητήσουμε σε υψηλόβαθμο επίπεδο, τόσο με τον Πούτιν όσο και με τους Ρώσους συναδέλφους από τις υπηρεσίες πληροφοριών και το υπουργείο Εξωτερικών» συνέχισε ο Ερντογάν.Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να εξαπολύσει νέα πυρά προς τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ αλ Άσαντ, ασκώντας κριτική στην απόφαση της Δαμασκού για την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στο Ιντλίμπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις 5 Μαρτίου έχει προταθεί και η διεξαγωγή τετραμερούς συνόδου, με τη συμμετοχή των ηγετών της Τουρκίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει οριστικοποιηθεί το «ραντεβού» των τεσσάρων ηγετών.

«Ο πρόεδρος Πούτιν υποστηρίζει τη διεξαγωγή συνόδου. Η σύνοδος, φυσικά, θα γίνει μόλις οι τέσσερις (σ.σ. ηγέτες) συμφωνήσουν για το πρόγραμμα» δήλωσε πρόσφατα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Πολύνεκρες συγκρούσεις

Εννέα μέλη των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος σκοτώθηκαν τη Δευτέρα από βομβαρδισμούς τουρκικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ, την επαρχία που η Δαμασκός επιχειρεί να ανακτήσει από τζιχαντιστές και αντάρτες, με τη στήριξη της Ρωσίας.

Αντάρτες που έχουν τη στήριξη της Τουρκίας κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο της πόλης Ναϊράμπ, νοτιοανατολικά της πόλης Ιντλίμπ, ενώ το τουρκικό πυροβολικό σκότωσε εννέα μαχητές των καθεστωτικών δυνάμεων στην περιοχή, σύμφωνα με την ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Συνολικά 94 μαχητές σκοτώθηκαν χθες σε διάφορα μέτωπα στην επαρχία Ιντλίμπ, σύμφωνα με τη ΜΚΟ. Ανάμεσά τους, 41 μαχητές που πρόσκεινται στο συριακό καθεστώς και 53 τζιχαντιστές και αντάρτες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Νωρίτερα, το Παρατηρητήριο είχε αναφέρει ότι σκοτώθηκαν πέντε άμαχοι στην περιοχή Τζαμπάλ αλ Ζαουίγια από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο νότιο τμήμα της επαρχίας, όπου οι συγκρούσεις επικεντρώνονται στα δυτικά της μεγάλης πόλης της Μάαρετ αλ Νουμάν.

Οι συρριακές δυνάμεις   προωθούνται νότια του αυτοκινητοδρόμου Μ4, που συνδέει τη μεγάλη πόλη του Χαλεπιού με την παράκτια επαρχία Λατάκια, δύο προπύργια εξουσίας του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της ΜΚΟ Ραμί Αμπτέλ Ραχμάν.

Ο τελικός στόχος

Ο τελικός στόχος είναι να ξανακερδίσει τον έλεγχο των τμημάτων αυτού του αυτοκινητοδρόμου που διασχίζει την Ιντλίμπ, και τα οποία σήμερα τελούν υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών και ανταρτών, σύμφωνα με τον Ραχμάν.

«Τις τελευταίες 24 ώρες, οι  κυβερνητικές δυνάμεις  έχουν προωθηθεί κατακτώντας 10 τοποθεσίες και χωριά» νότια του Μ4, είπε.

«Μονάδες του συριακού στρατού συνεχίζουν να προωθούνται στη νότια Ιντλίμπ», επιβεβαίωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana, αναφέροντας την κατάκτηση την Κυριακή και τη Δευτέρα τουλάχιστον επτά χωριών και τοποθεσιών.

Η ένταση στην περιοχή της βόρειας Συρίας κλιμακώθηκε σημαντικά τις προηγούμενες εβδομάδες, μετά την έναρξη αντιτρομοκρατικής επιχείρησης της Δαμασκού στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χαλέπι.

Η Τουρκία αντέδρασε έντονα, κάνοντας λόγο για παραβίαση των συμφωνιών εκεχειρίας, με τη Δαμασκό να απορρίπτει τις κατηγορίες, υπεραμυνόμενη του δικαιώματος αυτοάμυνας εναντίον των τρομοκρατών.