Αναστέλλονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό αν η Τουρκία δεν τερματίσει τις προκλήσεις

Ομόφωνη απόφαση Συμβουλίου αρχηγών.

Κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα συμφώνησαν σήμερα να ανασταλούν οι συναντησεις τόσο του Προέδρου όσο και του διαπραγματευτή με την τουρκοκυπριακή πλευρά μετά τις ωμές παραβιάσεις της Τουρκίας και την κορύφωση της επιθετικότητας της στην Κυπριακή ΑΟΖ.

62a0787376a9dcbfaef6d7f9772ed823_XLΜετά τη συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χριστοδουλίδηςανέφερε  oτι “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε σήμερα τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και για τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες από πλευράς Τουρκίας και για τα διαβήματα στα οποία η κυπριακή Κυβέρνηση έχει ήδη προβεί και θα συνεχίσει να προβαίνει σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο”.

“Το Συμβούλιο Αρχηγών, πρόσθεσε, ομόφωνα καταδικάζει και καταγγέλλει την τουρκική επιθετική δραστηριότητα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Διεθνούς Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ ταυτόχρονα δυναμιτίζουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή”, είπε.

Πρόσθεσε ότι “το Συμβούλιο Αρχηγών καλεί την ευρωπαϊκή και τη διεθνή κοινότητα να απαντήσουν και να αντιδράσουν στην προκλητική τουρκική συμπεριφορά” και σημείωσε ότι “η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα εντός της ΑΟΖ της”.

“Το Συμβούλιο Αρχηγών αποδέχθηκε την εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αναστολή των συναντήσεων τόσο του ιδίου όσο και του διαπραγματευτή με την τουρκοκυπριακή πλευρά”, είπε.Είπε, επίσης, ότι “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις σκέψεις της Κυβέρνησης, κάποια μέτρα – ειδικά νομικά μέτρα – βρίσκονται υπό μελέτη, και μόλις λαμβάνεται απόφαση εφαρμογής θα ανακοινώνεται”.

Ερωτηθείς εάν η Κυβέρνηση είναι απογοητευμένη από τις αντιδράσεις μέχρι στιγμής, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι “αναμένουμε από όλα τα κράτη, και ειδικά τους εταίρους μας στην ΕΕ, αλλά και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, να αντιδράσουν στην τουρκική ενέργεια”.

 

Δηλώσεις αρχηγών

O ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, εξέφρασε στήριξη στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας .Ανέφερε πως «υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την απαράδεκτη και προκλητικότατη τουρκική επιθετικότητα, η οποία δεν μπορεί να παραμείνει απαρατήρητη, θα πρέπει να καταγγελθεί με όλη τη δύναμή μας και να αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία – επαναλαμβάνω – έχουμε συζητήσει και έχουμε αποφασίσει ότι θα στηρίξουμε τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας προς κάθε κατεύθυνση για να αντιμετωπιστεί αυτή η επιθετικότητα», είπε ο κ. Κυπριανού.

Ανέφερε ακόμη ότι έγινε αποδεκτή ομόφωna η πρόταση του ΑΚΕΛ για να ετοιμαστεί από το Συμβούλιο Γεωστρατηγικών Μελετών ανάλυση για τους σχεδιασμούς της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή «έτσι ώστε στη βάση μιας επιστημονικής ανάλυσης να μπορέσουμε να συζητήσουμε πιο συγκεκριμένα και πολύ πιο ολοκληρωμένα πώς αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση».Υπενθύμισε ότι «όταν πριν τρία χρόνια η Τουρκία επιχείρησε να πράξει κάτι ανάλογο, υπήρξε έντονη αντίδραση πρώτα και κύρια από τη Ρωσική Ομοσπονδία και στη συνέχεια και από τις ΗΠΑ, τον ΟΗΕ, την ΕΕ κτλ».  Σήμερα, είπε, «δεν διαπιστώνουμε κάτι τέτοιο, γι’ αυτό η έκκλησή μας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι να μην εγκαταλείπει παραδοσιακούς φίλους και συμμάχους τους οποίους είχαμε στο Κυπριακό και ότι θα πρέπει να δώσει έμφαση στις σχέσεις μας με τη Ρωσική Ομοσπονδία, κάτι που θεωρούμε πολύ σημαντικό στις προσπάθειες προώθησης και επίλυσης του Κυπριακού».

Σημείωσε ωστόσο τη διαφωνία του ΑΚΕΛ με την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση ότι η Κύπρος ανήκει στη Δύση και απηύθυνε έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να μην εγκαταλείπει παραδοσιακούς φίλους και συμμάχους τους οποίους είχαμε στο Κυπριακό και ότι θα πρέπει να δώσει έμφαση στις σχέσεις μας με τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επανέλαβε ότι «υπάρχει μια μεγάλη ομογνωμία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και ότι θα πρέπει έτσι μονολιθικά να αντιμετωπίσουμε την τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα, διατηρώντας, βέβαια, το κάθε πολιτικό κόμμα τις διαφωνίες του σε κάποια ζητήματα πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Ν.Παπαδόπουλος ανέφερε ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις υπό το καθεστώς στρατιωτικής απειλής και εκβιασμού, και χαιρέτισε τη συναντίληψη που επικράτησε μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη χειρότερη εξέλιξη από τότε που ανακηρύξαμε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος.Είναι φανερό, είπε, «ότι η Τουρκία επιδιώκει να διαμορφώσει νέα δεδομένα και νέα τετελεσμένα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό». Με απλά λόγια, πρόσθεσε, «η Τουρκία επιδιώκει να επεκτείνει την κατοχή και στα νότια της Κύπρου».«Αν χάσουμε αυτό το παιχνίδι, χάνουμε τις προοπτικές αξιοποίησης του φυσικού αερίου», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «θα χάσουμε τη θάλασσα στα νότια της Κύπρου, θα χάσουμε την ΑΟΖ μας».Είναι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, «που πρέπει να ενεργήσουμε με αποφασιστικότητα, πρέπει να αντιδράσουμε γιατί δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην τουρκική προκλητικότητα να συνεχιστεί».

Πρέπει ακριβώς, συμπλήρωσε, «να αποτρέψουμε την επέμβαση και την παρέμβαση της Τουρκίας στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλιώς θα χάσουμε την αξιοπιστία μας ως κράτος, θα χάσουμε τη φερεγγυότητά μας». Καμία εταιρεία, είπε, «δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί στο μέλλον να αξιοποιήσει το φυσικό αέριο στα οικόπεδα που προσφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία».

 

Αυστηρό διάβημα

 

Στο μεταξύ , tο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε σήμερα αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο Πρέσβη στην Ελλάδα αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, κατόπιν οδηγιών του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, εκλήθη στο Υπουργείο ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα, Kerim Uras, προς τον οποίο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης, προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας για «την έκδοση της παράνομης τουρκικής οδηγίας NAVTEX για διενέργεια ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros σε περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της στην περιοχή».

Nτ. Ερογλου

Λάθος στάση χαρακτήρισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου την απόφαση για αναστολή των διαπραγματεύσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη έπειτα από σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων.Σε γραπτή του δήλωση, ο Τ/κ ηγέτης ισχυρίζεται ότι “η απόφαση για αναστολή των διαπραγματεύσεων με αιτιολογία την παραβίαση των κυρίαρχων δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν συνάδει με τις πραγματικότητες του κυπριακού προβλήματος και αποτελεί μια νέα έκφραση της αποφασιστικότητάς τους να αγνοήσουν τα δικαιώματα του Τ/κ λαού”.Ο Ντερβίς Έρογλου υποστηρίζει επίσης ότι με αυτή της τη στάση η ε/κ πλευρά δείχνει ακόμη μια φορά ότι “δεν είναι ειλικρινείς οι προσπάθειές της για εξεύρεση λύσης διά των συνομιλιών”.”Εμείς στηρίζουμε και σήμερα τη λύση στη βάση των πραγματικοτήτων του Κυπριακού όπως και χθες”, αναφέρει ο Τ/κ ηγέτης. Προσθέτει ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ανακοινώσεις αφού αξιολογηθούν διεξοδικά όλες οι διαστάσεις του θέματος.

Εξάλλου, σε προηγούμενη γραπτή δήλωσή του – πριν την ανακοίνωση της απόφασης για αναστολή των διαπραγματεύσεων – ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, πριν  αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, να υπάρξει αναστολή δραστηριοτήτων στο θαλάσσιο οικόπεδο 9 της ΑΟΖ για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Έρογλου είπε ότι πρότεινε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη τη δημιουργία κοινής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες, πρόταση την οποία επανέλαβε, λέγοντας ότι η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει με την ε/κ πλευρά τη χρήση του νερού από την  Τουρκία.Ισχυρίστηκε τέλος ότι η ε/κ πλευρά χρησιμοποιεί τη δραστηριότητα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού ως δικαιολογία για να διακόψει τις διαπραγματεύσεις, χαρακτήρισε τις δηλώσεις από ε/κ πλευράς ως «προκλητικές», ενώ αναφέρθηκε και στη λεγόμενη συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας ψευδοκράτους-Τουρκίας, λέγοντας ότι τα δικαιώματα των Τ/κ θα προστατευτούν με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας.

Το SAIPEM παρακολουθεί στενά το «Ονασαγόρα» 
Νέα ανακοίνωση, για τέταρτη συνεχόμενη μέρα, εξέδωσε ο τουρκικός στρατός αναφέροντας ότι το SAIPEM 10000 στον Ονασαγόρα παρακολουθεί στενά η κορβέτα Μπάφρα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η ανακοίνωση δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο τμήμα “Ημερήσιες Δραστηριότητες”.Η κορβέτα Μπάφρα διαθέτει σύστημα εξοπλισμού με το οποίο μπορεί να κάνει εναέριες και υποβρύχιες επιθέσεις καθώς και να αναλάβει αμυντικές δραστηριότητες. Είναι φορτωμένη με ολμοβόλα και τορπίλες για υποβρύχιες επιθέσεις.

Βιάστηκαν τα Ην.Εθνη

Λίγο πριν το μεσημέρι  και ενώ η σύσκεψη  των αρχηγών των κομμάτων  δεν είχε ακόμα ολοκληρωθεί τα ΗΕ ανακοίνωσαν  ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ο ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης και ο Τκ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου θα συναντηθούν στις 9 Οκτωβρίου στις δέκα και μισή το πρωί.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ουνφικύπ, «η συνάντηση θα γίνει στον προστατευόμενο από τα ΗΕ χώρο στο αεροδρόμιο Λευκωσίας». Δεν αναφέρεται αν θα είναι παρών ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ Εσπεν Μπαρθ Αϊντα.