Τούρκοι εξόριστοι προς ΕΕ: Τιμωρήστε αυστηρά το καθεστώς Ερντογάν


Συνέδριο για την τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα στην Τουρκία φιλοξένησε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Το συνέδριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με την δεξαμενή σκέψης «VOCAL EUROPE». Ομιλητές στην εκδήλωσή ήταν Ευρωβουλευτές από τις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου και ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και πολιτικοί αναλυτές, τουρκικής καταγωγής, θύματα του καθεστώτος Ερντογάν και πλέον εξόριστοι.2822823

Στο σύνολο τους οι ομιλητές καταδίκασαν έντονα την πολιτική που ακολουθεί το καθεστώς Ερντογάν, με την πρωτοφανή συστηματική καταπάτηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Άκρως επικριτικοί ήταν οι ομιλητές τουρκικής καταγωγής, οι οποίοι είναι καταδιωκόμενοι από το τουρκικό καθεστώς και διαβιούν εξόριστοι σε διάφορες χώρες στην Ευρώπη. Αυτοί στιγμάτισαν με ιδιαίτερα έντονο τρόπο το καθεστώς Ερντογάν και ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει με την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία που να συνδέεται με την βάναυση κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Από την πλευρά του ο κ. Μαυρίδης τόνισε ότι, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, οι πολιτικές κατευνασμού που ακολούθησε η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αποτύχει αφού «παρακολουθούμε την έκδηλη αποθράσυνση του καθεστώτος Ερντογάν και την αυξανόμενη βαναυσότητα του τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά της Τουρκίας». Κάνοντας αναφορά στην τελευταία δημοσκόπηση στην Τουρκία που έδειξε ότι η οικονομία είναι κύρια ανησυχία για μεγάλο μέρος του πληθυσμού και με δεδομένο ότι ΕΕ αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγικό εμπορικό εταίρο της Τουρκίας, ο κ. Μαυρίδης σημείωσε ότι θα πρέπει ως ΕΕ να ανταποκριθούμε σε αυτές τις φωνές με την «μόνη πολιτική με δυνατότητες επιτυχίας που είναι η επιβολή οικονομικών και εμπορικών κυρώσεων».