Στο Γ.Εισαγγελέα το πόρισμα για ελλείπουσες γυναίκες

Στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη βρίσκεται το πόρισμα των ποινικών ανακριτών για ελλείπουσες γυναίκες, την πολύκροτη υπόθεση Μεταξά, και η έκθεση του Προέδρου της Αρχής Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας Ανδρέα Πασχαλίδη.imagew

Ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε πως ο κ. Πασχαλίδης του έχει παραδώσει τόσο το πόρισμα των ποινικών ανακριτών όσο και τη δική του έκθεση σχετικά με το υπό διερεύνηση θέμα. Πρόκειται, όπως σημείωσε, «για ένα επίπονο έργο το οποίο έχει διεκπεραιωθεί και ογκώδες είναι το αποδεικτικό υλικό που έχει συλλεγεί, γι αυτό θα τύχει της πρέπουσας μελέτης, προσεκτικά όπως απαιτείται, και όταν είμαστε σε θέση να πάρουμε αποφάσεις θα τις κοινοποιήσουμε», είπε.

Ερωτηθείς αν οι αποφάσεις αυτές θα ληφθούν εντός Φεβρουαρίου, είπε πως δεν θα θέσουν χρονοδιαγράμματα καθώς πρόκειται για μια πολύ σοβαρή. «Οσο απαιτηθεί με γνώμονα ότι πάντοτε οι υποθέσεις αυτού του ενδιαφέροντος να συμπληρώνονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», είπε.

Σε ερώτηση αν πρόκειται για δύο ή τρεις εκθέσεις, ο κ. Πασχαλίδης είπε πως είναι το πόρισμα των ανακριτών και η δική του έκθεση ως εποπτεύον μέλος της επιτροπής. «Αυτό που θεωρείται ως τρίτη, δεν είναι τίποτε άλλο από την απόφαση της Επιτροπής η οποία λήφθηκε κατόπιν μελέτης του πορίσματος και της έκθεσης», εξήγησε.

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι ο ίδιος αντέδρασε όταν ακούστηκαν αριθμοί σχετικά με τα μέλη της Αστυνομίας που εμπλέκονται, ο κ. Πασχαλίδης είπε πως δεν έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις από την πλευρά του γι΄ αυτό. «Αντέδρασα», όπως είπε, «όταν μου ζητήθηκε να διαβεβαιώσω ή να διαψεύσω κάποια δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε αριθμούς και εισηγήσεις για ποινικές και πειθαρχικές διώξεις και είπα ότι δεν μπορώ ούτε να διαψεύσω ούτε να επιβεβαιώσω», είπε.

Ερωτηθείς αν σήμερα μπορεί να επιβεβαιώσει τον αριθμό, ο κ. Πασχαλίδης απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι η δημοσιοποίηση του περιεχομένου του πορίσματος ή της έκθεσης του εποπτεύοντος απαγορεύεται ρητά από το Νόμο. Αρα, ουδέποτε», συνέχισε, «έχω προβεί είτε σε δήλωση αναφορικά με το Πόρισμα ή την Έκθεση, είτε για επιβεβαίωση ή διάψευση πληροφοριών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας».

Απαντώντας σε ερώτηση αν υποβάλλει εισηγήσεις στην έκθεση του, ο κ. Πασχαλίδης είπε πως στη βάση του αποδεικτικού υλικού που έχει συλλεγεί, καταλήξαμε σε συμπεράσματα και υποβάλλουμε εισηγήσεις προς τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος είναι ο αρμόδιος να πάρει την τελική απόφαση.

Λαμβάνοντας εκ νέου το λόγο, ο κ. Κληρίδης είπε πως συμφωνεί πλήρως με τη θέση του κ. Πασχαλίδη ότι από τη στιγμή που κάποιες πληροφορίες δεν είναι τίποτε άλλο από το αποτέλεσμα διαρροών, δεν τίθεται θέμα ούτε επιβεβαίωσης τους αλλά ούτε και διάψευσης τους.