Οκταήμερη κράτηση σε 38χρονο για διερευνώμενη υπόθεση απόπειρας φόνου στην Αγία Νάπα

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε σήμερα διάταγμα κράτησης 8 ημερών εναντίον 38χρονου από την Πάφο για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση απόπειρας φόνου, συνωμοσίας για φόνο, παράνομης κατοχής και μεταφοράς πυροβόλου όπλου κατηγορίας Α’, και παράνομης κατοχής και μεταφοράς εκρηκτικών υλικών.imagew

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ των ημερομηνιών 13 και 16 Φεβρουαρίου 2020 στην Αγία Νάπα.

Ο εξεταστής της υπόθεσης Υπαστυνόμος Πανίκος Δρουσιώτης του ΤΑΕ Αμμοχώστου ανέφερε στο Δικαστήριο ότι στις 02.02 τα ξημερώματα της 16ης Φεβρουαρίου 2020, άγνωστο πρόσωπο που φορούσε μαύρα ρούχα και είχε καλυμμένο το πρόσωπο του, πέρασε πεζό έξω από καφεστιατόριο που βρίσκεται στην Λεωφόρο Κρυού Νερού στην Αγία Νάπα και άρχισε να πυροβολεί με ριπή εναντίον των θαμώνων που βρίσκονταν σ’ αυτό. Στη συνέχεια ο δράστης τράπηκε σε φυγή τρέχοντας προς το Μουσείο Θάλασσα.

Από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκαν σοβαρά τέσσερα άτομα, τρεις άνδρες και μία γυναίκα, τα οποία μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου.  Υστερα από εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι η γυναίκα έφερε τραύματα από βολίδα πυροβόλου όπλου στον δεξιό νεφρό και τραύμα από βολίδα στο πόδι για τα οποία υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.

Οι άλλοι τρεις τραυματίες φέρουν πολλαπλά τραύματα από βολίδες πυροβόλου όπλου και θραύσματα σε διάφορα μέρη του σώματος τους κάποια εκ των οποίων διαμπερή.

Η κατάσταση της υγείας των τραυματιών κρίνεται σοβαρή αλλά εκτός κινδύνου και νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη, στη σκηνή εντοπίστηκαν και παραλήφθηκαν συνολικά 25 κάλυκες φυσιγγίων διαμετρήματος 7,62 χιλιοστών ενώ σε έρευνα στην γύρω περιοχή εντοπίστηκε ένα στρατιωτικό αυτόματο πυροβόλο όπλο τύπου Μ58 που βρισκόταν στο τέρμα κλιμακοστασίου που οδηγεί στον υπόγειο χώρο του Μουσείου Θάλασσα, σε απόσταση περίπου 150 μέτρων από το σημείο της ρίψης των πυροβολισμών.

Οι κινήσεις του δράστη κατά την προσέγγιση του στόχο και κατά τη διαφυγή του καταγράφηκαν από κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης του καφεστιατορίου και της γύρω περιοχής.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, μισή περίπου ώρα πριν να εμφανιστεί ο άνδρας που πυροβόλησε, άγνωστος άντρας πέρασε πεζός έξω από την καφετέρια, μιλούσε στο τηλέφωνο και κοίταζε προς το μέρος των θαμώνων. Ο άνδρας είχε καλυμμένο το κεφάλι του με φούτερ και φορούσε μαύρη φόρμα με τρεις άσπρες γραμμές κατά μήκος των μανικιών.

Στην καφετέρια βρισκόταν συγκεκριμένος επιχειρηματίας ο οποίος καθόταν σε μπροστινό τραπεζάκι κοντά στην είσοδο, ο οποίος αποχώρησε λίγη ώρα πριν την ρίψη των πυροβολισμών.

Όπως ανέφερε ο εξεταστής της υπόθεσης, σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες μισή ώρα περίπου μετά τα μεσάνυχτα της 13ης Φεβρουαρίου, άγνωστος άνδρας που φορούσε μαύρα ρούχα και είχε καλυμμένο το πρόσωπο του πλησίασε πεζός  από το χώρο στάθμευσης του Μουσείου Θάλασσα, το χώρο στάθμευσης του καφεστιατορίου.

Ωστόσο έγινε αντιληπτός από δύο άτομα και αμέσως εγκατέλειψε το χώρο κατευθυνόμενος προς το Μουσείο Θάλασσα. Κατά την αποχώρηση του όμως φάνηκε ότι αυτός κρατούσε στο δεξί του χέρι αντικείμενο που ομοίαζε με αυτόματο πυροβόλο όπλο.

Σημειώνεται ότι το βράδυ της 13ης Φεβρουαρίου στο καφεστιατόριο βρισκόταν επίσης ο ίδιος επιχειρηματίας.
Το αυτόματο πυροβόλο όπλο που εντοπίστηκε στο χώρο του Μουσείου Θάλασσα συνδέθηκε βαλλιστικά με τους κάλυκες που βρέθηκαν στην σκηνή των πυροβολισμών ενώ το ίδιο όπλο συνδέθηκε με επιστημονική μαρτυρία με τον ύποπτο.

Εξάλλου από περαιτέρω εξετάσεις της Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι ο ύποπτος στις 14 και στις 15 Φεβρουαρίου διανυκτέρευσε σε διαφορετικά ξενοδοχεία στην Αγία Νάπα για ένα βράδυ, ενώ αναχώρησε το πρωί της 16ης του μήνα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στο δικαστήριο από έλεγχο που έγινε στο κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης του δεύτερου ξενοδοχείου φαίνεται ότι ο ύποπτος αναχωρεί από αυτό στις 23.43 της 15ης Φεβρουαρίου και επιστρέφει πίσω στις 02.12 της 16ης του μήνα. Διαπιστώθηκε ακόμα ότι ο ύποπτος είχε επισκεφθεί την Αγία Νάπα και στις 12 Φεβρουαρίου.

Χθες το μεσημέρι ο ύποπτος συνελήφθη με δικαστικό ένταλμα, ενώ διενεργήθηκε έρευνα στην κατοικία του στην Πάφο όπου εντοπίστηκε και παραλήφθηκε από την Αστυνομία μία μαύρη φόρμα με τρεις άσπρες ρίγες κατά μήκος των μανικιών.

Ο εξεταστής της υπόθεσης ανέφερε ακόμα ότι μέχρι στιγμής λήφθηκαν 26 καταθέσεις και οπτικά πλάνα από 20 και πλέον κλειστά συστήματα παρακολούθησης υποστατικών της σκηνής και της ευρύτερης περιοχής τα οποία αξιολογούνται από την Αστυνομία.

Ζητώντας τη κράτηση του υπόπτου για 8 ημέρες, ο κ. Δρουσιώτης είπε ότι μεταξύ άλλων θα ληφθούν ακόμα 50 καταθέσεις, θα γίνει αναγνωστική παράταξη, θα ερευνηθεί το αυτοκίνητο του και θα εξεταστεί από ιατροδικαστή, ενώ θα ληφθούν οπτικά πλάνα κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης από άλλα 30 περίπου υποστατικά της περιοχής.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας και ενώ η Πρόεδρος του Δικαστηρίου Δόνα Κωνσταντίνου εξήγησε στον ύποπτο την διαδικασία που θα ακολουθείτο, αυτός ανέφερε πως «δεν έχω ανάμειξη στην υπόθεση» και πως δεν έφερε ένσταση στην κράτηση του.

Ολοκληρώνοντας την διαδικασία και σε ερώτηση της κας. Κωνσταντίνου αν έφερε ένσταση στην κράτηση του ο ύποπτος απάντησε «δεν έχω κάποια σχέση» με την υπόθεση.

Η δικαστής ενέκρινε το αίτημα της Αστυνομίας και εξέδωσε διάταγμα κράτησης για οκτώ ημέρες αφού πρώτα ανέφερε ότι υπάρχει ικανοποιητική μαρτυρία ενώπιον της, σημείωσε τη σοβαρότητα των αδικημάτων και είπε πως απομένει ακόμα αρκετό ανακριτικό έργο να γίνει από την Δύναμη.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία της προσωποκράτησης πραγματοποιήθηκε για λόγους ασφαλείας στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας και μάλιστα χρησιμοποιήθηκε η αίθουσα του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας – Αμμοχώστου.

Ο ύποπτος παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο χωρίς δικηγόρο, φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο, ενώ αλεξίσφαιρα γιλέκα έφεραν επίσης και οι αστυνομικοί που τον συνόδευσαν στην αίθουσα.

Τόσο στην αίθουσα όσο και στο διάδρομο υπήρχε ισχυρή αστυνομική δύναμη από διάφορες υπηρεσίες, ενώ ο ύποπτος μεταφέρθηκε στο Δικαστήριο λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι.