Κατεχόμενα: Προηγείται ο Τατάρ, δεύτερος ο Ακιντζί

Με ποσοστό 35,2% προηγείται ο Τατάρ έναντι 29,3% του Ακιντζί και 17,4% του Ερχουρμάν, σύμφωνα με δημοσκόπηση η οποία παρουσιάστηκε στα κατεχόμενα.db2c595d28ffdff078201de2232e9d39

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα ο διευθυντής της Gezici Research, Μουράτ Γκεζιντζί ανέφερε ότι η δημοσκόπηση έγινε στις 8, 9 και 10 Φεβρουαρίου, 2020 σε δείγμα 4.428 ατόμων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 35,2% των ερωτηθέντων επιλέγουν τον Τατάρ, το 29,3% τον Ακιντζί και το 17,4% τον Ερχουρμάν.

Αν υπάρξει δεύτερος γύρος, το 38,7% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα νικήσει ο Τατάρ, το 31,8% ο Ακιντζί και το 13,1% ο Ερχουρμάν.

Σε ενδεχόμενο δεύτερο γύρο το 47,7% των ερωτηθέντων θα ψηφίσουν τον Τατάρ μεταξύ αυτού και του Ακιντζί ενώ το 42,2% θα ψηφίσει τον Ακιντζί και το 10,1% δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Σε ερώτηση τι αναμένουν από τον νικητή το 77,9% θέλει να φροντίσει να εσωτερικά προβλήματα, το 61,6% τον θέλει να έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία, το 48,1% επιθυμεί να καταλαβαίνει οικονομικά, το 27,8% να δώσει σημασία στην προστασία της κουλτούρας των Τουρκοκυπρίων, το 16,8% θέλει να είναι σε αρμονία με την «κυβέρνηση», το 12,6% θέλει να έχει καλές σχέσεις με την ΕΕ, το 10,3% επιθυμεί να τηρεί ίσες αποστάσεις από όλα τα πολιτικά κόμματα και το 7,3% να έχει καλές σχέσεις την Ελληνοκυπριακή πλευρά.

Σε ερώτηση για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, το 84,4% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι πρέπει να ανοίξει, το 12,2% ότι θα πρέπει να παραμείνει ως έχει και το 3,4% των ερωτηθέντων ότι θα πρέπει να ανοίξει και να επιστραφεί στους Ελληνοκύπριους.

Το 78,7% των ερωτηθέντων δεν πιστεύει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, έναντι 18% που πιστεύει ότι θα επιτευχθεί.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης το 80,8% επιθυμεί να παραμείνει η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη, το 3% θέλει να ακυρωθεί και το 6,4% επιθυμεί ως εγγυητές την ΕΕ και τον ΟΗΕ.

Υπέρ δύο κρατών

Εξάλλου ο ψευδοπρωθυπουργός  Ersin Tatar τάχθηκε εκ νέου  υπέρ της  ύπαρξης δύο κυρίαρχων και ισότιμων κρατών που θα ζουν δίπλα – δίπλα.

Σύμφωνα με τον παράνομο Μπαϊράκ, σε εκδήλωση στην κατεχόμενη Μόρφου, ο κ. Tatar ανέφερε ότι οι εγγυήσεις της Τουρκίας αποτελούν τη μεγαλύτερη  ασφάλεια των Τ/κ.

Αναφερόμενος στις επικείμενες παράνομες εκλογές, είπε ότι η «ΤΔΒΚ» χρειάζεται έναν «πρόεδρο» που θα μπορεί να προωθήσει την υπόθεση των Τ/κ διεθνώς και που να πιστεύει στην «ΤΔΒΚ».

Είπε ότι αν εκλεγεί θα εργαστεί για την ανάπτυξη πολιτικών στη βάση των «πραγματικοτήτων» στο νησί αντί να δημιουργεί ελπίδες στους πολίτες για την επίτευξη μιας ομοσπονδιακής λύσης, κάτι που είναι ξεκάθαρα ανέφικτο, κατά την έκφρασή του.

«Το καθήκον μας θα είναι να ενισχύσουμε την ΤΔΒΚ αναπτύσσοντας τις σχέσεις μας με την Τουρκία», είπε και πρόσθεσε ότι τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί με το να δημιουργείται ένσταση με την Τουρκία.