Τούρκοι επιχειρηματίες απέκτησαν παράνομα ακίνητη περιουσία στη Λέρο

Τρεις Τούρκοι επιχειρηματίες φέρεται να έχουν αποκτήση ακίνητα σε περιοχές της Λέρου, παραβιάζοντας τη νομοθεσία περί δικαιοπραξίας. Παρέμβαση της Δικαιοσύνης.Οι Τούρκοι επιχειρηματίες φέρονται τα τελευταία χρόνια να απόκτησαν ακίνητη περιουσία , παρά τη νομοθεσία που απαγορεύει την απόκτηση γης από υπηκόους χωρών εκτός της Ε.Ε. στην ελληνική παραμεθόριο.340099

Το όλων ζήτημα ήρθε στο φως της δημοσιότητας, χάρη σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Real News», η οποία κάνει λόγο για παράνομες αγορές, μέσω ενός διευρυμένου δικτύου φυσικών προσώπων και offshore εταιρειών.

Η τελευταία αγορά πραγματοποιήθηκε το 2018, μέσω ενός ακαδημαϊκού, κάτοχου ευρωπαϊκού διαβατηρίου, ο οποίος φέρεται να αγόρασε – εκ μέρους των τριών Τούρκων – έκταση 950 τ.μ. κοντά στο ναύσταθμο της Λέρου.

Στην ίδια περιοχή φέρεται να βρίσκονται και υπόλοιπες έξι αγορές ακινήτων, συνολικού ύψους 2,94 εκατομμυρίων ευρώ.

Μάλιστα, οι συγκεκριμένες αγορές έχουν προκαλέσει την παρέμβαση της ελληνικής δικαιοσύνης, η οποία διενεργεί προκαταρκτική έρευνα για το ενδεχόμενο παραβίασης της ελληνικής νομοθεσίας περί δικαιοπραξιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική νομοθεσία ορίζει ότι για λόγους εθνικού συμφέροντος, απαγορεύει την απόκτηση γης και ακινήτων από υπηκόους τρίτων χωρών – εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης – σε περιοχές της ελληνικής παραμεθορίου.