Αντιδράσεις για τις ενέργειες κατοχικού καθεστώτος – Άγκυρας στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

Εντονες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας για την   πραγματοποίηση “συνάντησης στρογγυλής τραπέζης” αυτό το Σάββατο στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων από την Ένωση Δικηγόρων Τουρκίας και στην παρουσία του Τούρκου Αντιπροέδρου και του Υπ. Δικαιοσύνης της Τουρκίας.imagew
Ο 
Δήμος Αμμοχώστου καταδικάζει τις ενέργειες που σκοπό έχουν να δημιουργήσουν ένταση, σημειώνει ότι η επιστροφή του περιφραγμένου τμήματος της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους του θα αποτελέσει το κίνητρο για λύση του Κυπριακού, και καλεί τον ΟΗΕ, την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα να σταθούν εμπόδιο στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας.

«Με αφορμή την ανακοινωθείσα σύσκεψη για το προσεχές Σάββατο με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων που θα πραγματευτεί, όπως έχει δημοσιευθεί, το μέλλον της περιφραγμένης Αμμοχώστου», ο Δήμος Αμμοχώστου εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία σημειώνει ότι «ενέργειες που αφορούν την Αμμόχωστο και οι οποίες δεν συνάδουν με τις πρόνοιες των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών, όπως και με τα αποτελέσματα της πρόσφατης συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σκοπό έχουν, ανάμεσα σε άλλα, να δημιουργήσουν ένταση και να εκτρέψουν το Κυπριακό από την από καιρού συμφωνημένη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Ο Δήμος Αμμοχώστου «καταδικάζει έντονα τέτοιες ενέργειες, δηλώνει πως θα αντισταθεί σε τέτοιο ενδεχόμενο με όσες δυνάμεις διαθέτει και καλεί όλους, ιδιαιτέρως τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας που αντιτίθενται στους όποιους σχεδιασμούς για διχοτόμηση της Κύπρου, να σταθούν συμπαραστάτες σε αυτό τον αγώνα».

Επίσης, επισημαίνει ότι «η επιστροφή του περιφραγμένου τμήματος της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους του, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα θα αποτελέσει το κίνητρο για εξεύρεση συνολικής λύσης του Κυπριακού και ευχή του είναι το συντομότερο να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις που να οδηγήσουν σε αίσιο τέλος».

Καταλήγοντας, «καλεί τον Γενικό Γραμματέα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλη τη διεθνή κοινότητα να προστατεύσουν τα νόμιμα δικαιώματα των δημοτών της Αμμοχώστου και να σταθούν εμπόδιο στις παράνομες και πειρατικές μεθοδεύσεις της Τουρκίας και των εδώ εκπροσώπων της σε σχέση με την Αμμόχωστο».

Συμμαχία Πολιτών

Η Συμμαχία Πολιτών καταδικάζει την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας έναντι της Κύπρου σημειώνοντας  πως “ως Συμμαχία Πολιτών έγκαιρα προειδοποιήσαμε για κλιμάκωση της επιθετικότητας από την Τουρκία και πως δεν θα περιοριζόταν μόνο με εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ. Πλέον εισβάλλει και στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.Και προσθέτει:
“Η προσπάθεια της κυβέρνησης πρέπει από τούδε και στο εξής να είναι συγκεκριμένη και προς την κατεύθυνση της επιβολής ουσιαστικών κυρώσεων κατά τις Τουρκίας. Κυρώσεις που θα έχουν πραγματικό κόστος, όχι πάνω σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, αλλά πραγματικό κόστος πάνω στην τουρκική οικονομία.
Ο Ερντογάν μόνο αυτή τη γλώσσα καταλαβαίνει. Η επιχειρηματολογία και το καλόπιασμα δεν τον πείθει πλέον. “

Για “θύελλα ιδεών” , μίλησε  ο Οζερσάι

Ο “υπουργός εξωτερικών” Κουντρέτ Οζερσάι είπε σε δηλώσεις του, σύμφωνα με δημοσίευμα της “Κίπρις Πόστασι” ότι η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που θα γίνει το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου για την Αμμόχωστο θα είναι απλώς μια ανταλλαγή απόψεων, μια θύελλα ιδεών.

Σε δηλώσεις του ο Οζερσάι είπε ότι τα όποια βήματα  για την Αμμόχωστο θα γίνουν μετά τις «προεδρικές εκλογές» για να μην τύχουν “προεκλογικής εκμετάλλευσης”όμως θα συνεχίσουν οι επιστημονικές μελέτες.

Ο Οζερσάι ανέφερε ότι πριν την εκλογή του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωνε ότι θα έκανε βήματα για την Αμμόχωστο, όμως δεν έκανε κανένα βήμα μέσα σε πέντε χρόνια.

«Αν εκλεγώ πρόεδρος, θα συνεχίσω το όραμα εκείνο που υποστήριζα πριν πέντε χρόνια», πρόσθεσε εκφράζοντας την ελπίδα ο Ακιντζί να εξηγήσει στην κοινή γνώμη κατά τις προσεχείς ημέρες σε ποιο βαθμό υλοποίησε τις δεσμεύσεις του για την Αμμόχωστο. Είπε ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να εργάζεται για να ανοίξει η Αμμόχωστος για τους «παλιούς της κατοίκους» υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Εξάλλου, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Οζερσάι είπε ότι η συνάντηση του Σαββάτου για την Αμμόχωστο είχε προγραμματιστεί πριν καιρό, όμως πήρε παράταση και δεν πρέπει να συσχετίζεται με τις «προεδρικές εκλογές».

Είπε ότι στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης θα τεθούν τα δεδομένα που προέκυψαν κατά την μελέτη της απογραφής και θα αξιολογηθούν από αξιωματούχους της Τουρκίας και του ψευδοκράτους. Πρόσθεσε ότι μετά την θύελλα ιδεών θα διαμορφωθούν τα βήματα που θα κάνει η «κυβέρνηση». «Θα είναι χρήσιμο να συμπεριληφθούν σε αυτή την διαδικασία οι αξιωματούχοι από την Τουρκία», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Οζερσάι, ολοκληρώθηκε σε διάφορα σημεία η απογραφή που αποφάσισε το «υπουργικό συμβούλιο» στην περίκλειστη Αμμόχωστο, όμως ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη σε σχέση με τα κτίρια και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Είπε ότι υπήρξε μια νέα εξέλιξη σε σχέση με τα κτίρια και ότι υπογράφηκε ένα «πρωτόκολλο» με το λεγόμενο «Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου», που θα προσφέρει τις υπηρεσίες των πολιτικών του μηχανικών και των αρχιτεκτόνων του για γρήγορη ολοκλήρωση της απαραίτητης απογραφής των κτιρίων στην περίκλειστη πόλη.

Στο μεταξύ ο “δικηγορικός σύλλογος” των Τουρκοκυπρίων δικηγόρων απέρριψε πρόκληση να συμμετάσχει στη συνάντηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Το άνοιγμα της περίκλειστης Αμμοχώστου με τις νομικές, πολιτικές και οικονομικές του πτυχές», που  θα γίνει το Σάββατο.

Σημερινό δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Γενί Ντουζέν γράφει ότι το Βαρώσι, που κρατείται κλειστό, υπό τον έλεγχο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων από το 1974 και αποκαλείται «πόλη φάντασμα», ανοίγει για την Ένωση Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας.

Ο “πρόεδρος” του “δικηγορικού συλλόγου” Χασάν Εσένταγλι σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ανάφερε ότι δεν θεώρησαν σωστό να συμμετάσχουν στην συνάντηση εν μέσω “προεκλογικής εκστρατείας” και είπε ότι ενημερώθηκε για τη διοργάνωση πριν δύο μήνες και προσκλήθηκε για να τη συνδιοργανώσει, όμως δεν είναι δυνατόν να ετοιμαστεί τέτοια εκδήλωση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμα ότι στη συνάντηση δεν προσκλήθηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας, πηγές της «προεδρίας» ανέφεραν ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση για τη διοργάνωση και δεν τους απευθύνθηκε καμία πρόκληση.

Εξάλλου, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Ερχιουρμάν επέκρινε το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκαν στη σύσκεψη κόμματα της “αντιπολίτευσης” και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ερχιουρμάν είπε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι σωστό και αποδεχτό από την άποψη των «δημοκρατικών πρακτικών». Ανέφερε ότι επίκεινται «προεδρικές εκλογές» και ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το θέμα της Αμμοχώστου δεν αφορά το «πεδίο εξουσιών και αρμοδιοτήτων» του «προέδρου της δημοκρατίας».