Ανακάλυψαν συσκευή εκτύπωσης τεχνητού δέρματος

 

Μια ομάδα Καναδών επιστημόνων ανέπτυξε μια συσκευή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την «εκτύπωση» φύλλων τεχνητού δέρματος απευθείας πάνω σε εγκαύματα με τους επιστήμονες να δηλώνουν ότι έχει δοκιμαστεί σε παχιά εγκαύματα σε χοίρους,  με θετικά αποτελέσματα.5949506

Η ομάδα δημοσίευσε τα αποτελέσματα της τελευταίας δοκιμής της στο περιοδικό Biofabrication – φέρνοντας το υλικό ένα βήμα πιο κοντά στην χρήση στις κλινικές εγκαυμάτων, οι οποίες έχουν τώρα περιορισμένες επιλογές στους τρόπους αναπλήρωσης του καμένου δέρματος.

Η πιο συνηθισμένη μέθοδος είναι η χρήση μοσχεύματος δέρματος, το οποίο περιλαμβάνει την αφαίρεση του κατεστραμμένου ιστού και την αντικατάστασή του με υγιές δέρμα από άλλο μέρος του σώματος, ωστόσο αυτό δεν ισχύει για όλα τα εγκαύματα.

«Σε περιπτώσεις όπου ένας ασθενής έχει εκτεταμένα εγκαύματα μεγάλου πάχους – τα οποία καταστρέφουν τόσο το άνω όσο και το κάτω επίπεδο του δέρματος – δεν υπάρχει πάντα αρκετό υγιές δέρμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί», εξηγεί ο ερευνητής Άξελ Γκούνθερ σε δελτίο τύπου.

Σημείωσε ακόμη ότι άλλες θεραπείες που συνήθως χρησιμοποιούνται δεν μπορούν να εφαρμοστούν καθολικά και έχουν ορισμένους περιορισμούς και μειονεκτήματα.

The device creates an alternative method by depositing strips of a special bioink directly onto a wound. This bioink contains healing proteins as well as mesenchymal stromal cells, which assist the body’s immune system and encourage new cell growth.

«Ανακαλύψαμε ότι η συσκευή κατάφερε με επιτυχία να αποθέσει τα επιδερμικά φύλλα στα τραύματα ομοιόμορφα, με ασφάλεια και αξιοπιστία και τα φύλλα παρέμειναν στη θέση τους με ελάχιστη μόνο κίνηση» ανέφερε ο ερευνητής Μαρκ Τζέσκε σε σχετιικό δελτίο τύπου.

«Το σημαντικότερο, τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι τα τραύματα (μεσεγχυματικά στρωματικά κύτταρα) θεραπεύτηκαν εξαιρετικά καλά» και πρόσθεσε, «με μείωση της φλεγμονής, της ουλής και της συστολής σε σύγκριση τόσο με τα μη επεξεργασμένα τραύματα όσο και με εκείνα που έλαβαν επιθέματα κολλαγόνου».