Τμήμα Μετεωρολογίας: Πορτοκαλί προειδοποίηση για χαμηλές θερμοκρασίες

Πορτοκαλί προειδοποίηση εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας για χαμηλές θερμοκρασίες.

Εκδόθηκε στις 1600 και έχει ισχύ από τις 11 απόψε ως αύριο στις 8 το πρωί.imagew

Αναφέρει πως η ελάχιστη θερμοκρασία αναμένεται να πέσει γύρω στους μείον δέκα βαθμούς κελσίου στα ορεινά.

Καλείται το κοινό να είναι προετοιμασμένο γιατί οι χαμηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε προβλήματα υγείας ανάμεσα στον ευάλωτο πληθυσμό όπως π.χ. ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά, και άστεγοι. Επίσης το κοινό καλείται να ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Απόψε ο καιρός θα είναι ψυχρός, ενώ περίοδοι με κυρίως αίθριο καιρό θα εναλλάσσονται με συννεφιά, με πιθανότητα μεμονωμένων ελαφρών βροχών ή χιονόνερου, στα πεδινά ή παροδικής  ελαφράς χιονόπτωσης, τοπικά στα ορεινά και τα ημιορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί και τοπικά, στα δυτικά και τα βόρεια νοτιοανατολικοί, ασθενείς και τοπικά μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ. Παροδικά, στα ανατολικά παράλια, θα πνέουν μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη, αλλά τοπικά, στα ανατολικά, μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στο μηδέν στο εσωτερικό, γύρω στους 3 στα ανατολικά παράλια, γύρω στον 1 βαθμό στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους μείον 10 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά. Στα ορεινά και τα ημιορεινά θα υπάρχει παγετός, ενώ παγετός αναμένεται σταδιακά και σε πεδινές περιοχές, καθώς και υπήνεμες περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου.

Αύριο ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και παροδικά συννεφιασμένος. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί και σταδιακά τοπικά μέχρι ανατολικοί, ασθενείς ως μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και παροδικά, στα ανατολικά, μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα ανατολικά μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 11 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 13 στα παράλια και γύρω στον ένα βαθμό στα ψηλότερα ορεινά. Στα ψηλότερα ορεινά ο παγετός θα επιμένει.

Το βράδυ ο καιρός θα κυρίως αίθριος και ψυχρός, ενώ παροδικά θα εμφανίζονται τοπικά αυξημένες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί και τοπικά, κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια, νοτιοανατολικοί, ασθενείς και τοπικά μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι μέχρι λίγο ταραγμένη. Στα ορεινά και τα ημιορεινά θα υπάρχει παγετός.

Την Τρίτη ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος και αναμένονται τοπικά, κυρίως  ελαφρές, βροχές. Τοπικά στα ορεινά αναμένεται παροδική ελαφρά χιονόπτωση.  Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, παραμένοντας όμως λίγο πιο κάτω από τις μέσες  κλιματολογικές τιμές.

Την Τετάρτη ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και κατά διαστήματα συννεφιασμένος με τοπικές, κυρίως ελαφρές, βροχές και στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους παροδική ελαφρά χιονόπτωση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο για να κυμανθεί γύρω στις μέσες κλιματολογικές τιμές.

Την Πέμπτη ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και κατά διαστήματα συννεφιασμένος με τοπικές, κυρίως ελαφρές, βροχές και στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους παροδική ελαφρά χιονόπτωση. Δεν αναμένεται αξιόλογη μεταβολή της θερμοκρασίας.

Οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν σήμερα και η σχετική υγρασία στις 2 το απόγευμα ήταν:

Μέγιστη
Θερμοκρασία
Ελάχιστη
Θερμοκρασία
Σχετική
Υγρασία
Λευκωσία: 8°C 3°C 45%
Αεροδρόμιο Λάρνακας: 10°C 1°C 52%
Λεμεσός: 11°C 2°C 39%
Αεροδρόμιο Πάφου: 11°C 2°C 36%
Φρέναρος: 10°C 1°C 55%
Πρόδρομος 3°C -9°C 51%
Πόλις Χρυσοχούς 11°C 1°C 41%