Σύσκεψη στο Προεδρικό για “διόρθωση αδυναμιών στεγαστικής πολιτικής ”

Η διόρθωση των αδυναμιών των σχεδίων της στεγαστικής πολιτικής, η οποία εξαγγέλθηκε πριν από έξι μήνες, βρέθηκε στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης στο Προεδρικό,imagew υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή να δηλώνει μετά την ολοκλήρωσή της, ότι του ζητήματος θα επιληφθεί διυπουργική επιτροπή και ότι «θα έχουμε σύντομα να πούμε πολύ περισσότερα».

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή του ιδίου, του Υπουργού Οικονομικών Κωσταντίνου Πετρίδη, της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου και όλων των υπόλοιπων εμπλεκόμενων φορέων.

Σε ερώτηση για τον απολογισμό της σύσκεψης και τα επόμενα βήματα, απάντησε ότι «όπως καλά γνωρίζετε, από τον περασμένο Ιούλιο εφαρμόζεται μια στεγαστική πολιτική της Κυβέρνησης για την οποία είχε υπάρξει η δέσμευση ότι θα γινόταν μια αποτίμησή της στους πρώτους έξι μήνες».

«Παρά το γεγονός ότι το διάστημα των έξι μηνών κρίνεται ως εξαιρετικά μικρό για μια πρώτη εκτίμηση της πολιτικής, εντούτοις η σημερινή σύσκεψη κατέδειξε ακριβώς ότι χρειάζεται να επιφέρουμε ενδεχόμενα κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις σε συγκεκριμένες παραμέτρους των συγκεκριμένων σχεδίων, ούτως ώστε να βελτιώσουμε ακριβώς είτε τη δυνατότητα αιτητών να αποταθούν είτε βεβαίως να βελτιώσουμε ακόμα και τις παροχές», είπε.

Πρόσθεσε ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση μεταξύ των εμπλεκομένων μερών. Ενημέρωσε ότι έχει συσταθεί μια διυπουργική επιτροπή, της οποίας θα προεδρεύει ο ίδιος, με τη συμμετοχή των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, η οποία θα φιλοξενήσει τους άμεσα εμπλεκόμενους εταίρους, το ΕΤΕΚ, τον ΚΟΑΓ και τις υπηρεσίες των Υπουργείων, την Πολεοδομία και το Κτηματολόγιο «για να αξιοποιήσουμε τα αποτελέσματα της σημερινής αποτίμησης, τα οποία οφείλω να σας ομολογήσω ήταν πάρα πολύ εύστοχα, προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις και θα έχουμε σύντομα να πούμε πολύ περισσότερα».

Ερωτηθείς σε ποιες παραμέτρους αναφέρεται εξήγησε ότι «αναφερόμαστε στο γεγονός ότι – όπως καλά ξέρετε – η Κυβέρνηση προχώρησε με σχέδια εφαρμογής για την στεγαστική πολιτική εστιάζοντας το ενδιαφέρον στα θέματα της προσιτής κατοικίας και του προσιτού ενοικίου».

«Εκτιμώντας ακριβώς το γεγονός ότι σήμερα στη χώρα μας υπάρχει ένα θέμα με το ενοίκιο, μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε, χωρίς να προκαλούμε στρεβλώσεις στην οικονομία, εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε να ενοίκιο να είναι πραγματικά προσιτό», πρόσθεσε.

Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν ο ΚΟΑΓ έχει ενημερώσει για τις δικές του συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, κάποιες εκ των οποίων είναι σε εξέλιξη, κάποιες ήδη εκτελούνται και κάποιες άλλες αξιοποιούνται, είπε, διευκρινίζοντας ότι αξιοποιούνται από πλευράς μελετών.

Σκοπός και στόχος, είπε ο κ. Νουρής, είναι ακριβώς να δημιουργηθούν νέες μονάδες, ούτως ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε αυτό που είπα προηγούμενα, τον στόχο του προσιτού ενοικίου, στον μεγαλύτερο και καλύτερο δυνατό βαθμό.

Υπάρχει, πρόσθεσε, «ακόμα το θέμα των δικαιούχων σε συγκεκριμένα σχέδια όσον αφορά το θέμα της προσιτής κατοικίας». Έχουμε εντοπίσει, είπε, «κάποιες παραμέτρους του συγκεκριμένου σχεδίου της προσιτής κατοικίας που δυσκολεύουν την ανέγερση τέτοιων μονάδων, προς όφελος βεβαίως του κοινού, από την στιγμή που οι μονάδες αυτές είναι λίγες αριθμητικά».

«Ως εκ τούτου όλες αυτές τις παραμέτρους θα τις μελετήσουμε και είμαι αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα θα έχουμε, όπως έχω πει, να εξαγγείλουμε συγκεκριμένα θέματα», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν τα υπόλοιπα που αφορούν τους πυλώνες της στεγαστικής πολιτικής λειτουργούν κανονικά ο Υπουργός Εσωτερικών απάντησε ότι «βεβαίως. Όχι μόνο λειτουργούν κανονικά, αλλά όπως έχω πει εισαγωγικά, καταγράφονται μια σειρά από αποτελέσματα, τα οποία όμως αν θέλουμε να είμαστε σωστοί και αντικειμενικοί κατά κύριο λόγο, το μικρό χρονικό διάστημα εφαρμογής αυτών των πολιτικών δεν δίνει ασφαλή αυτή την ώρα συμπεράσματα». Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, πρέπει να περιμένουμε και ακριβώς μέσα από αυτή την μελέτη θα αξιολογούνται και τα αποτελέσματα.

Εξαιρετικά γενναιόδωρα τα κονδύλια

Σε ερώτηση για την επάρκεια των κονδυλίων απάντησε ότι «τα κονδύλια είναι εξαιρετικά γενναιόδωρα σε πολλές περιπτώσεις. Φτάνει να σας πως ότι για την περίοδο που τρέχει αυτή την στιγμή από το 2020, αρχής γενομένης, διατίθενται από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών €25 εκατ. για τα σχέδια των εκτοπισμένων και €6 εκατ. για τα σχέδια των ακριτικών και ορεινών περιοχών, πέραν από τις δαπάνες του ΚΟΑΓ που είναι όπως έχω πει αρκετά ψηλές.

Επομένως, πρόσθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών, «δεν τίθεται αυτή την στιγμή θέμα κονδυλίων. Τα κονδύλια είναι αρκετά και γενναιόδωρα». Αυτή την στιγμή αξιολογήσαμε – και θεωρώ ότι ήταν μια πολύ σωστή προσέγγιση του ιδίου Προέδρου της Δημοκρατίας να υπάρχει αυτή τη δεδομένη στιγμή αξιολόγηση του προγράμματος – είναι ακριβώς για να μην αφήσουμε ενδεχόμενα κάποιες αδυναμίες του προγράμματος να μην επιφέρουν το αποτέλεσμα που είναι το ζητούμενο που έχω πει προηγουμένως.

Σε ερώτηση για το κόστος σε συνάρτηση με την αποτυχία του σχεδίου Εστία και εν μέσω της διαδικασίας των εκποιήσεων που έχουν αρχίσει να γίνονται απάντησε ότι «κατ’ αρχήν δεν έχω αντιληφθεί να μιλούμε για αποτυχία του σχεδίου Εστία όταν έχουμε 5.600 αιτήσεις».  Σε σχόλιο ότι ο στόχος ήταν 15.000 απάντησε: «ας ξεκινήσουμε με τις 5.600 και αξιολογούμε και προχωρούμε στην συνέχεια». «Νομίζω ότι πολλές φορές ενδεχόμενα τοποθετούμε κάπου τον πήχη σε σημεία στα οποία να μην είναι αυτά που θα έπρεπε να περιμένουμε. Αλλά, παρά ταύτα, εμείς κρίνουμε ως εξαιρετικά ικανοποιητικό τον αριθμό και μας δίνει και την δυνατότητα ακριβώς και να τον διαχειριστούμε», πρόσθεσε.

«Από εκεί και έπειτα το συγκεκριμένο σχέδιο της προσιτής κατοικίας και προσιτού ενοικίου έχετε δίκαιο στο γεγονός ότι είναι ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο και ακριβώς η σοβαρότητα με την οποία η Κυβέρνηση προσεγγίζει το συγκεκριμένο σχέδιο διαφαίνεται από την σημερινή αυτή μεγάλη σύσκεψη την οποία είχαμε, ακριβώς για να μην περιμένουμε μετά από 12 μήνες ή ενάμιση χρόνο να αξιολογούμε αποτελέσματα», σημείωσε.

Θέλουμε, είπε ο κ. Νουρής, «να είμαστε προληπτικοί και να επιφέρουμε εκεί και όπου μπορούμε τις συγκεκριμένες διαφοροποιήσεις», προσθέτοντας ότι το κόστος των εφαρμογών προφανώς θα μελετάται ανάλογα με τις διαφοροποιήσεις.

Σε ερώτηση αν έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα για τις συναντήσεις της διυπουργικής επιτροπής και τα περαιτέρω ανέφερε ότι οι συναντήσεις θα είναι συνεχείς. «Η πρόθεση είναι εντός Φεβρουαρίου να γίνει η πρώτη συνάντηση / αξιολόγηση των σημερινών πορισμάτων και βεβαίως θα γίνεται αξιολόγηση σε τακτά χρονικά διαστήματα στη βάση αυτών των διευρυμένων συσκέψεων, ενδεχόμενα ανά τρίμηνο ή ανά εξάμηνο, ανάλογα και με τα ευρήματα και την πρόοδο που θα κάνει η διυπουργική επιτροπή», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι για τα νεαρά ζευγάρια απάντησε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο της στεγαστικής πολιτικής είναι ευρύτατο και καλύπτει όλες ακριβώς τις ομάδες του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων και των ευάλωτων ομάδων.   Υπενθύμισε ότι ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες υπάρχουν και τα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας, που είναι και ο λόγος συμμετοχής της Υπουργού στη διυπουργική επιτροπή.

Δαπάνες €140 εκατ. τα τελευταία χρόνια σε προσφυγικούς συνοικισμούς

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι πολλοί προσφυγικοί συνοικισμοί βρίσκονται σε τραγική κατάσταση και ότι βλέπουμε κόσμο να πεθαίνει αβοήθητος λόγω έλλειψης ανελκυστήρων και σε ερώτηση αν υπάρχει κάποιο σχέδιο για άμεση βελτίωση των εγκαταστάσεων στους συνοικισμούς ο κ. Νουρής απάντησε ότι «οι προσεγγίσεις οι οποίες ακούγονται προσωπικά δεν με βρίσκουν σύμφωνο».

«Δεν έχουμε περιστατικά – με όλο το σεβασμό – που είχαμε ηλικιωμένους να πεθαίνουν, όπως έχετε αναφέρει, γιατί δεν μπόρεσαν να κατεβούν από τον ανελκυστήρα», είπε, προσθέτοντας ότι «νομίζω ότι αυτά είναι υπερβολές», είπε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στους συνοικισμούς έχουν ήδη δαπανηθεί €140 εκατ. τα τελευταία χρόνια για τις βελτιώσεις. Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός πολυκατοικιών στους συνοικισμούς στις οποίες έχουν τοποθετηθεί με σημαντικότατη δαπάνη ανελκυστήρες, είπε. Υπάρχει, πρόσθεσε, ένας δεύτερος αριθμός, 220 πολυκατοικίες, στις οποίες πρέπει να τοποθετηθούν ανελκυστήρες, αλλά από αυτές ένας σημαντικός αριθμός γύρω στις 70 στις οποίες υπάρχει αντικειμενική δυσκολία τοποθέτησης ανελκυστήρων «γιατί πολύ απλά οι ένοικοι των πολυκατοικιών έχουν κάνει τέτοιες παράνομες επεμβάσεις οι οποίες αν δεν κατεδαφιστούν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην τοποθέτηση ανελκυστήρων».

«Επομένως η Κυβέρνηση και έχει δαπανήσει, ως όφειλε σημαντικό κονδύλι για την στατική επάρκεια των κτιρίων και έχει δαπανήσει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για την τοποθέτηση ανελκυστήρων», επισήμανε.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «θα συνεχίσουμε να το πράττουμε αυτό γιατί θέλουμε να κάνουμε τη ζωή αυτών των ανθρώπων στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό όσο γίνεται καλύτερη, αλλά βεβαίως θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα των παρανομιών που υπάρχουν στους συγκεκριμένους συνοικισμούς».