Οκταήμερη κράτηση στους δυο υπόπτους για την απόπειρα φόνου στους Αγίους Ομολογητές, το 2017

 

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ενέκρινε σήμερα το αίτημα της Αστυνομίας για την οκταήμερη κράτηση των Αλέξη Μαυρομιχάλη (Αλεξούι) και Dydi Rudolf, κατά κόσμο Μίροσλαβ Μπαλαζόβιε οι οποίοι συνελήφθησαν χθες, ως ύποπτοι σε σχέση με την απόπειρα φόνου εναντίον του 40χρονου Πανίκου Παναγιώτου, ‘αλλως Γλύκα που διαπράχθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2017, 273e4bc062e8c5cd617028393a36cdbcστους Αγίους Ομολογητές.

Για την υπόθεση καταζητείται και τρίτο πρόσωπο, το οποίο εκτίει ποινή φυλάκισης στα κατεχόμενα, όπως έγινε γνωστό κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία εξέτασης του αιτήματος της Αστυνομίας.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των δυο υπόπτων ήγειραν ένσταση ως προς την κράτηση των πελατών τους, αμφισβητώντας έντονα τη μαρτυρία που έχει στα χέρια της η Αστυνομία και η οποία φέρεται να εμπλέκει τους ύποπτους στην υπόθεση.

Οι δικηγόροι έκαναν, μεταξύ άλλων, λόγο για «ψευδή καταγγελία» και «αντιφατική μαρτυρία» καθώς επίσης και για «ύποπτη διαδικασία» και για την ύπαρξη «αλλότριων κινήτρων» πίσω από τη σύλληψη των υπόπτων.  Διερωτήθηκαν, επίσης, γιατί το θύμα δεν είπε στην Αστυνομία όλα όσα γνώριζε για την απόπειρα φόνου εναντίον του πριν από δύο χρόνια και επέλεξε να το κάνει σήμερα.

Το δικαστήριο, μετά από διακοπή της διαδικασίας για μια ώρα, έκρινε ως δικαιολογημένο το αίτημα της Αστυνομίας για κράτηση των υπόπτων για οκτώ ημέρες, χαρακτηρίζοντας εύλογες τις υποψίες και υπόνοιες που εκφράζονται από πλευράς της Αστυνομίας για τη διάπραξη των αδικημάτων που αντιμετωπίζουν οι ύποπτοι.

Η ακροαματική διαδικασία διεξήχθη μέσα σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα και υπό αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Οι δύο ύποπτοι, ηλικίας 42 και 41 χρόνων από τη Λευκωσία, απασχόλησαν και στο παρελθόν τις διωκτικές αρχές σε άλλες σοβαρές εγκληματικές υποθέσεις. Να σημειωθεί ότι ο 41χρονος είναι υπόδικος στις Κεντρικές Φυλακές για άλλη υπόθεση απόπειρας φόνου που διαπράχθηκε στις 26/11/18 στη Λευκωσία.

Η Αστυνομία προέβη στη σύλληψη των δύο προσώπων μετά από μαρτυρία, που εξασφάλισε και η οποία φέρεται να τους εμπλέκει στην υπόθεση και αφού προηγουμένως είχαν εκδοθεί εναντίον τους εντάλματα σύλληψης.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο δικαστήριο ο ανακριτής της υπόθεσης, το θύμα είχε πυροβοληθεί 5 φορές από άγνωστο πρόσωπο και από κοντινή απόσταση με αποτέλεσμα οι 4 βολίδες να κτυπήσουν τον ίδιο και η μια να κτυπήσει τον ηλεκτρονικό υπολογιστή που κρατούσε και τον οποίο είχε προτάξει στην προσπάθεια του να προστατευθεί, όταν αντιλήφθηκε ότι θα τον πυροβολούσαν.

Ο Παναγιώτου είχε τραυματιστεί σοβαρά και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου είχε κρατηθεί για νοσηλεία. Την 22/11/2017, ανέφερε, μέλη του ΤΑΕ Λευκωσίας τον επισκέφθηκαν στο νοσοκομείο, «ο οποίος προφορικά τους ανέφερε ότι το πρόσωπο που τον πυροβόλησε ήταν κοντός, με κόκκινο πρόσωπο, αξύριστος, φορούσε κόκκινο φούτερ με κουκούλα και άσπρες γραμμές».

Επίσης το θύμα είχε πει στους Αστυνομικούς ότι «ο δράστης του ήταν γνώριμη φυσιογνωμία αφού τον είδε ξανά κοντά στην πολυκατοικία που διέμενε».

Σύμφωνα με τον ανακριτή, ο Παναγιώτου προσήλθε στις 27/1/2020 στο ΤΑΕ Λευκωσίας και σε γραπτή του κατάθεση μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το πρόσωπο που τον πυροβόλησε είναι ο 41χρονος ύποπτος τον οποίο γνωρίζει.

Επιπρόσθετα ανέφερε ότι «άλλο πρόσωπο πρόσφατα του ανέφερε ότι είχε συνάντηση με τον 42χρονο ύποπτο και ακόμα ένα τρίτο πρόσωπο εναντίον του οποίου εκδόθηκε χθες και εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης και του πρότειναν να τελειώσει τη δουλειά, δηλαδή να τον σκοτώσει και αφού το κάμει να περάσει να τον πληρώσει, αλλά το πρόσωπο αυτό αρνήθηκε να το πράξει».

«Κατά τη συζήτηση, του είπε ότι το πρόσωπο αυτό μαζί με τον 42χρονο ύποπτο και το τρίτο πρόσωπο εναντίον του οποίου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης, του ανέφεραν ότι αυτοί έβαλαν τον 41χρονο ύποπτο να τον σκοτώσει. Από το πρόσωπο αυτό λήφθηκε χθες κατάθεση και επιβεβαιώνει τα όσα ανέφερε το θύμα στην κατάθεση του», είπε ο ανακριτής.

Είπε, επίσης, ότι «μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 110 καταθέσεις. Στις 27/1/20 δόθηκαν νέα στοιχεία για την υπόθεση και λήφθηκαν μέχρι στιγμής 6 καταθέσεις υπό το φως των νέων εξελίξεων ενώ έγινε και μια έρευνα. Η υπόθεση υπό το φως της νέας τροπής βρίσκεται στο πολύ αρχικό της στάδιο και αναμένεται να ληφθούν τουλάχιστον 60 καταθέσεις…»

«Αναζητείται το φονικό όπλο, εκρηκτικές ύλες, καθώς και τεκμήρια και αναμένεται να γίνει αναγνωριστική παράταξη», κατέληξε.

Εναντίον των δυο υπόπτων διερευνώνται τα αδικήματα της απόπειρας φόνου, των πράξεων που σκοπεύουν στη πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης, της παράνομης κατοχής πυροβόλου όπλου,  της παράνομης κατοχής εκρηκτικών υλών και της συνωμοσίας για φόνο.