ΠΠροσφυγή Βίνικ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προανήγγειλε η δικηγόρος του

 

Η δικηγόρος του Αλεξάντερ Βίνικ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατέθεσε αίτηση στον εισαγγελέα εφετών Θεσσαλονίκης με την οποία ζητεί «να λάβει γνώση και αντίγραφα όλων των εγγράφων, δυνάμει των οποίων παραγγέλθηκε και εκτελέσθηκε η μεταφορά του κ. Βίνικ στη Γαλλία με συγκεκριμένη αναφορά στις ημερομηνίες και ώρες σύνταξης και αποστολής κάθε εγγράφου» σύμφωνα με το ΑΜΠΕ. 2524477

Ακόμη, στην αίτησή της υποστηρίζει ότι ο Mr Bitcoin μεταφέρθηκε στη Γαλλία χωρίς προηγούμενη ενημέρωσή του και χωρίς να του δοθεί δικαίωμα επικοινωνίας με τους συνηγόρους του, ενώ μιλά για «παραβιάσεις των δικαιωμάτων, σχετικά με τις συνθήκες μεταφοράς του στη Γαλλία», και προαναγγέλλει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή του Αλεξάντερ Βίνικ εναντίον της απόφασης του ελληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης για την έκδοση του «Mr Bitcoin» αρχικά στη Γαλλία και μετέπειτα στις ΗΠΑ.

Το χρονικό της υπόθεσης «Mr Bitocoin»

Ο Αλεξάντερ Βίνικ συνελήφθη το καλοκαίρι του 2017, μετά από αίτημα των ΗΠΑ, κατηγορούμενος για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» μέσω του ψηφιακού νομίσματος Bitcoin.

Παρέμεινε στην Ελλάδα υπό κράτηση για τουλάχιστον 29 μήνες – χωρίς δίκη ή καταδίκη, κάτι το οποίο αντιβαίνει στο Σύνταγμα (ως ανώτατο όριο κράτησης ορίζονται οι 18 μήνες).

Τον Νοέμβριο του 2018, διαμαρτυρόμενος για την κράτησή του, ξεκίνησε απεργία πείνας, η οποία διήρκεσε 88 ημέρες, επιβαρύνοντας σημαντικά την υγεία του. Μετά την απόφαση του αρμόδιου υπουργού για την έκδοσή του στη Γαλλία και μετέπειτα στις ΗΠΑ, ο Αλεξάντερ Βίνικ ανακοίνωσε την εκ νέου έναρξη της απεργίας πείνας.

Ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Θέμης Σοφός, μιλώντας στο Sputnik, έχει υποστηρίξει ότι η υπέρβαση του ορίου κράτησης είναι συνταγματικά ανεπίτρεπτη, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έχει κάνει λόγο για «μη αποδεκτή απόφαση έκδοσης στις ΗΠΑ».