Κούρδοι :«Αν πέσει το Κομπάνι θα μεταφέρουμε τον πόλεμο στην Κωνσταντινούπολη»

*«Αντάρτικο πόλεων» θυμίζουν οι μάχες Κούρδων -τζιχαντιστων  στα προάστια της  πόλης.

*Υπο τον φόβο  των φρικαλεοτήτων οι κάτοικοι εγκαταλείπουν την πόλη.

Οι Κούρδοι βάζουν «φωτιά» στην Τουρκία και απειλούν πώς ο πόλεμος θα φτάσει μέχρι και την Κωνσταντινούπολη. Με τον τρόπο αυτό προειδοποιούν την Άγκυρα να σταματήσει τα παιχνίδια που παίζει με τους τζιχαντιστές τους οποίους εξόπλισε για να φτάσουν τώρα στα προάστια της πόλης Κομπάνι. Είχε προηγηθεί το μήνυμα του Οτσαλάν μέσα από τις φυλακές, το οποίο όμως μάλλον αγνόησε η τουρκική κυβέρνηση.

Kourdoi-TourkiaΑργά χθες τη νύχτα και με αφορμή την προέλαση των τζιχαντιστών του ISIS, οι οποίοι ύψωσαν σημαία στα προάστια του Κομπάνι και σκότωσαν αρκετούς Κούρδους, το PKK έστειλε τελεσίγραφο στην τουρκική κυβέρνηση αναφέροντας πώς αν πέσει η πόλη τότε θα ξεσπάσει πόλεμος μέσα στην Τουρκία.

Το μήνυμα, το οποίο συγκεκριμένα ανέφερε πώς «αν πέσει η πόλι  Κομπάνι τότε θα ξεσπάσει πόλεμος μέσα στην Τουρκία, που πολύ γρήγορα θα φτάσει στην Κωνσταντινούπολη» μεταφέρθηκε αστραπιαία μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

Δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι βγήκαν στους δόμους όλων των μεγαλύτερων πόλεων της Τουρκίας και διαδηλώνουν κατά του Ισλαμικού Κράτους και της κυβέρνησης Ερντογάν για τη στάση που τήρησε στην πολιορκία της Κομπάνι.

Την ώρα που η πόλη στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία έπεσε σε μεγάλο ποσοστό στα χέρια των τζιχαντιστών, ξεκίνησαν τα επεισόδια σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Σημαντικά επεισόδια έχουν σημειωθεί στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας και του Ντιγιάρμπακιρ.

Το twitter έχει πλημμυρίσει με φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις και τις συγκρούσεις με ισχυρότατες δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας που έχουν βγει στους δρόμους και έχουν πνίξει στα δακρυγόνα τα οδοφράγματα των Κούρδων διαδηλωτών ρίχνοντας μάλιστα και πλαστικές σφαίρες.

Κατάσταση την οποία αποκρύπτουν τα τουρκικά ΜΜΕ με μικρές έως μηδενικές αναφορές στα επεισόδια που ξυπνούν μνήμες του πάρκου Γκεζί. Κάποιοι μάλιστα Κούρδοι προειδοποιούν πώς οι ημέρες Γκεζί δεν θα είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που θα συμβούν στο μέλλον και όσο η Τουρκία στηρίζει τους τζιχαντιστές.

«Ξεκινάμε πόλεμο με την Τουρκία στο τέλος Σεπτεμβρίου» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην δημοσιογράφο Αμπερίν Ζαμάν, ο στρατιωτικός διοικητής του PKK, Τζεμίλ Μπαγίκ στις 29 Σεπτεμβρίου. Η συνέντευξη είχε δημοσιευθεί στο κορυφαίο site με θέματα της Μέσης Ανατολής, Al Monitor.

Ακολούθησε το τελεσίγραφο που είχε στείλει ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Τουρκία μέσα από τις φυλακές. Είχε προειδοποιήσει πως αν πέσει η Κομπάνι στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους και δεν προστατευθούν οι Κούρδοι κάτοικοί της θα σταματήσει η εκεχειρία του PKK με την Τουρκία.

Η Άγκυρα αγνόησε όμως τις προειδοποιήσεις και τώρα φαίνεται πώς ο πόλεμος Κούρδων και Τουρκίας έχει ξεκινήσει…

Οι τζιχαντιστές  από το βράδυ της  Δευτέρας προέλευναν ανενόχλητοι και κατέλαβαν   τα τρία τέταρτα της κουρδικής πόλης Κομπάνι  όπου εκατοντάδες άνθρωποι την εγκατέλειψαν υπό το φόβο των φρικαλεοτήτων από τα μέλη της  μουσουλμανοφασιστικής  αυτής  οργάνωσης.

«Πήραν την βιομηχανική περιοχή αλ-Τζαντίντα και την Κανί Αραμπανέ στα ανατολικά του Κομπάνι μετά από σκληρές μάχες με τις Λαϊκές Μονάδες Προστασίας του κουρδικού λαού (YPG)» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του συριακού Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων (OSDH), Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.Ο ίδιος ανέφερε ότι οι μάχες που διεξάγονται θυμίζουν «αντάρτικο πόλεων «. Οι κουρδικές Λαϊκές Μονάδες Προστασίας εκκένωσαν την πόλη από τους αμάχους συμπεριλαμβανομένων και των τοπικών αξιωματούχων, μεταφέροντας τους στα τουρκικά σύνορα, όπως δήλωσε ο Μουσταφά Μπαλί, επικεφαλής του ημι-επίσημου δικτύου Free Media Union.

Σύμφωνα με κουρδικές πηγές η αντίσταση των κούρδων μαχητών είναι μέχρις εσχάτων με χαρακτηριστικό παράδειγμα έναν μαχητή με 20χρονη πολεμική εμπειρία που έκανε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στα ανατολικά της πόλης, σκοτώνοντας «δεκάδες» τζιχαντιστές. Ήταν ο πρώτος κούρδος βομβιστής αυτοκτονίας που ενήργησε στη Συρία από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη χώρα τον Μάρτιο του 2011.

Νωρίτερα οι τζιχαντιστές ύψωσαν τις μαύρες σημαίες του Ισλαμικού Κράτους σε κτίρια στα ανατολικά και τα νοτιοανατολικά του Κομπάνι που είναι η τρίτη κουρδική πόλη στη Συρία.

Οι κούρδοι υπερασπιστές της πόλης είχαν ζητήσει υπό την αμερικανική ηγεσία συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους να εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές για να αποτρέψει την πτώση της στρατηγικής σημασίας πόλη αναφέροντας ότι οι αεροπορικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας ήταν χωρίς αποτέλεσμα. Αν οι τζιχαντιστές κατακτήσουν το Κομπάνι θα εξασφαλίσουν για λογαριασμό τους τον απρόσκοπτο έλεγχο μιας μεγάλης λωρίδας εδάφους στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.

Η επίθεση του «Ισλαμικού Κράτους» στην περιοχή έχει ήδη προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους και στις δύο πλευρές από τις 16 Σεπτεμβρίου που ξεκίνησε και οδήγησε σε μαζική έξοδο από την πόλη περίπου 300.000 κατοίκων, εκ των οποίων 180.000 έχουν καταφύγει στην Τουρκία.