Νέες αποκαλύψεις για τη δολοφονία Σουλεϊμανί εκθέτουν τον Τραμπ

Την ώρα που οι Δημοκρατικοί επιμένουν να ζητούν σαφείς απαντήσεις για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί, και  κορυφαίοι αμερικανοί αξιωματούχοι πέφτουν σε αντιφάσεις, νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Flowers lie around a portrait of Iranian Major-General Qassem Soleimani, who was killed in an airstrike near Baghdad, at the Iranian embassy's fence in Minsk, Belarus January 10, 2020. REUTERS/Vasily Fedosenko

Σύμφωνα με αυτές, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε για πρώτη φορά την οδηγία για δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί τον Ιούνιο, όταν το Ιράν κατέρριψε αμερικανικό drone.

Η εντολή για τη δολοφονία, όπως αναφέρει δημοσίευμα του NBC News, δόθηκε ως απάντηση για οποιαδήποτε επίθεση του Ιράν που θα είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο αμερικανών πολιτών. Μάλιστα, σημειώνει πως η οδηγία δόθηκε υπό την προϋπόθεση ο Ντόναλντ Τραμπ να είναι εκείνος που θα ανάψει το τελικό «πράσινο φως» για την επιχείρηση.

«Έχουν υπάρξει αρκετές επιλογές που παρουσιάζονται στον πρόεδρο με την πάροδο του χρόνου» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι «πριν από λίγο καιρό» οι βοηθοί του προέδρου έβαλαν τη δολοφονία του Σουλεϊμανί στον κατάλογο πιθανών απαντήσεων στην ιρανική επιθετικότητα.

People chant slogans as they burn an effigy of U.S. President Donald Trump on the U.S. and Israel's flags during a protest over the death of Iranian Major-General Qassem Soleimani, who was killed in an air strike near Baghdad, in Peshawar, Pakistan January 10, 2020. REUTERS/Fayaz Aziz

Όμως, ο Τραμπ απέρριψε την ιδέα, λέγοντας ότι θα έκανε αυτό το βήμα μόνο αν το Ιράν ξεπερνούσε την «κόκκινη γραμμή», σκοτώνοντας Αμερικανό.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Τραμπ έδωσε την τελική του έγκριση για τη δολοφονία μετά την επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη στις 31 Δεκεμβρίου.

Το φερόμενο χρονοδιάγραμμα της προεδρικής διαταγής φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι ενέκρινε τη δολοφονία αφότου έμαθε ότι ο Σουλεϊμανί σχεδιάζει «επικείμενες» επιθέσεις σε αμερικανικές πρεσβείες στη Μέση Ανατολή.