Κοινή θέση κομμάτων υπέρ της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ

Κόκκινες γραμμές από τον Υπ. Υγείας  

 

Τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΓεΣΥ, αλλά και τις κόκκινες γραμμές επί προτεινόμενων αλλαγών στο ΓεΣΥ, κατάθεσε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, στην ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη για την πορεία υλοποίησης του Σχεδίου.imagew

Στη σημερινή σύσκεψη στη Βουλή, όλα τα κόμματα τόνισαν την προσήλωσή τους στην φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ.

«Δεν ετέθη καθόλου θέμα στη σύσκεψη για αλλαγή της φιλοσοφίας της αρχιτεκτονικής (του ΓεΣΥ), θεωρώ ότι σε αυτό συμφωνούμε όλοι και σε αυτή τη βάση πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι συμφωνήθηκε ότι θα επισπευσθούν η δημιουργία των ιατρικών πρωτοκόλλων και θα δοθούν επιπλέον εργαλεία στους υπεύθυνους για τη λειτουργία του ΓεΣΥ, όπως λογισμικά, εργαλεία ελέγχου και επιπλέον προσωπικό, αν κριθεί αναγκαίο.

Επιχειρηματολόγησε υπέρ του ελέγχου της λειτουργία του ΓεΣΥ, λέγοντας ότι θα ήταν παντελής αδιαφορία αν η Βουλή έμενε μόνο στην ιδρυτική πράξη και είχε τυπικό έλεγχο.

Ο κ. Συλλούρης τόνισε τέλος ότι δεν βοηθείται ούτε το ΓεΣΥ το ίδιο, ούτε η λειτουργία του «με το να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα ότι εδώ γίνεται σοβαρή διασπάθιση χρήματος και κανένας δεν ελέγχει. Ελέγχονται, θα ελεγχθούν και η Βουλή θα φροντίσει να ελέγχονται πιο αυστηρά και όποιος προσπαθήσει να κτυπήσει αυτό το πρόγραμμα και αυτό το όραμα θα βρει αντιμέτωπες σκληρές διαδικασίες», ανέφερε.

Στις δηλώσεις του, ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε ικανοποίηση για τη δέσμευση των πλείστων να μην προβούν σε αλλαγή της αρχιτεκτονικής και της φιλοσοφίας του Σχεδίου και πρόσθεσε πως στις επόμενες συνεδρίες της κοινοβουλευτικής επιτροπής Υγείας η κυβέρνηση θα παραθέσει το πλάνο δράσης και τις ενέργειες «για να καταπολεμηθεί ως ένα σημείο, το φαινόμενο των καταχρήσεων που εντοπίζονται στο ΓεΣΥ».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Ιωάννου τόνισε πως δεν κινδυνεύει η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ από τις πιθανές καταχρήσεις ειδικών ιατρών που είδαν το φως της δημοσιότητας. «Ουδέν αναληθέστερο», είπε, εξηγώντας ότι το ΓεΣΥ λειτουργεί με σφαιρικό προϋπολογισμό, ο οποίος προνοεί ότι «αν συνεχίζονται οι καταχρήσεις τότε οι απολαβές  αυτών που καταχρώνται το σύστημα θα μειώνονται εις βάθος χρόνου».

Για τις καταχρήσεις είπε πως το Υπουργείο γνωρίζει το ακριβές ποσό, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι το θέμα αυτό αναμένεται να τεκμηριωθεί από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. Πρόσθεσε πάντως πως οι περισσότερες καταχρήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας «δεν είναι σοβαρές».

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, ο ΟΑΥ προγραμματίζει να επαναφέρει τον αρχικό σχεδιασμό της αμοιβής των προσωπικών ιατρών (ΠΙ) σε ένα ποσοστό 70% – 30%, δηλαδή ένα 30% της αμοιβής να σχετίζεται να δείκτες αποδοτικότητας, αλλά και με θέματα εκπαίδευσης των ιατρών, με στόχο να αυξηθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Συμφώνησε και με πρόταση του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, για εισαγωγή ποσοτικών κριτηρίων όσον αφορά τους ΠΙ, όπως για πάνω από ένα αριθμό ασθενών να δύνανται να εργοδοτούν νοσηλευτή ή γραμματειακό υποστηρικτικό προσωπικό.

Ο κ. Ιωάννου κατέθεσε την κάθετη διαφωνία του Υπουργείου με εισηγήσεις όπως την κατάργηση της λίστας ασθενών των ΠΙ αλλά και με την εισήγηση για κατάργηση της συμπληρωμής των €25 για απευθείας σε προσωπικό ιατρό.

Λέγοντας πως η πρόνοια αυτή μπήκε για αποτροπή των καταχρήσεων, ο κ. Ιωάννου τόνισε πως «αν φύγει αυτή η πρόνοια τότε όλοι με πάσα ευκολία θα μπορούν να πηγαίνουν απευθείας στους ειδικούς ιατρούς χωρίς έλεγχο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καταχρηστικά πολύ περισσότερες ιατρικές πράξεις και εκεί είναι που θα διακινδυνέψουμε τη βιωσιμότητα του συστήματος».

Για κατάργηση της λίστας του ΠΙ, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε πως τέτοια αλλαγή «καταργεί τον θεσμό του προσωπικού ιατρού, ο οποίος έχει τη λίστα των ασθενών του τους οποίους παρακολουθεί σε βάθος χρόνο και γνωρίζει το ιστορικό τους.»

Για τις επικρίσεις που δέχεται σχετικά με την καθυστέρηση της διαδικασίας αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων, ο κ. Ιωάννου είπε πως ως πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου διασφαλίζει ότι παρέχει τα εργαλεία στον ΟΚΥπΥ να φέρει εις πέρας την αποστολή του. Πρόσθεσε ότι απόδειξη είναι ο προϋπολογισμός για το 2020, ο οποίος «είναι ο ψηλότερος προϋπολογισμός για τα κρατικά νοσηλευτήρια στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αναγνώρισε ότι υπάρχει καθυστέρηση στο 2019 στην εφαρμογή του στρατηγικού πλάνου του ΟΚΥπΥ, που είχε να κάνει με κάποιες ατυχίες στην πρόσληψη του προσωπικού που έχουν επιλυθεί. Επεσήμανε όμως ότι για να προχωρήσει η αυτονόμηση απαιτείται και συνεργασία από τους ίδιους τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία. «Χωρίς συνεργασία και κατανόηση του νέου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος όση καλή πρόθεση και αν έχει η διεύθυνση και η διοίκηση του ΟΚΥπΥ  δεν θα φέρει εις πέρας στα χρονικά πλαίσια που οι ίδιοι έχουν θέσει τους στόχους τους», κατέληξε.

Στις δικές του δηλώσεις ο κ. Νεοφύτου είπε ότι πρέπει να ενισχυθεί η φιλοσοφία του ΓεΣΥ υποχρεώνοντας τους συμβαλλόμενους να προσφέρουν τις υπηρεσίες που οφείλουν στους ασθενείς, ζητώντας αλλαγές «γιατί δεν κάναμε το σύστημα για την εξυπηρέτηση κάποιων αλλά το κάναμε για το σύνολο των πολιτών και των ασθενών».

Ειδικότερα έθεσε στο τραπέζι το ζήτημα των αμοιβών των ιατρών όχι με βάση τη λίστα των εγγεγραμμένων ασθενών αλλά με βάση την εξυπηρέτησή τους, λέγοντας πως «δεν μπορεί οι απολαβές του ΠΙ να εξαρτώνται 100% με βάση πόσους έγραψε στη λίστα και όχι με βάση πόσους εξυπηρέτησε».

Υποστήριξε πως παραβιάζεται η φιλοσοφία του ΓεΣΥ γιατί βάσει της νομοθεσίας που ψηφίστηκε ένας ΠΙ πρέπει να έχει ένα κατάλληλο ιατρείο, υποστηρικτικό προσωπικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να εξυπηρετεί τους ασθενείς και όχι να παίρνει €20.000 με €30.000 το μήνα, ανεξάρτητα αν έχει τη σωστή υποδομή, ανεξάρτητα αν έχει γραμματέα ή νοσοκόμα και ανεξάρτητα αν έχει δει οποιοδήποτε ασθενή».

Αναφέρθηκε στην ανάγκη αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, αφού «δεν κάναμε το ΓεΣΥ για να θέσουμε σε κίνδυνο την ποιότητα αλλά και τη βιωσιμότητα των δημοσίων νοσηλευτηρίων», επικρίνοντας «το κόμμα της Αριστεράς» ότι δεν ήθελε και δεν θέλει την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων γιατί αυτό εξυπακούει ότι καταργείται η μονιμότητα τόσου στους ιατρούς και τους νοσηλευτές».

Έθεσε ακόμη θέμα σωστού ελέγχου των δαπανών του ΓεΣΥ. «Γιατί αν δεν υπάρχει σωστός έλεγχος των δαπανών το 5,55% που καλούνται να πληρώσουν εργοδότες και εργοδοτούμενοι να μην δούμε τα επόμενα χρόνια να διπλασιάζεται ή τριπλασιάζεται», προειδοποίησε.

Εξήρε το έργο του Υπουργού Υγείας και σημείωσε ότι τα προβλήματα στο ΓεΣΥ είναι λιγότερα απ’ όσα κάποιος ανέμενε. «Αλλά για μην γίνουν βουνό…οφείλουμε όταν παρατηρούμε κάτι, χωρίς να δημιουργούμε ιερές αγελάδες να βρίσκουμε τις λύσεις εντός της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ», επεσήμανε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης, μίλησε για τους συνήθεις ύποπτους που δεν βρήκαν μια καλή λέξη για πουν για την πορεία του ΓεΣΥ. «Αντίθετα αρκέστηκαν σε κριτική και εισηγήσεις που στρέφονται ενάντια στην φιλοσοφία και αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ, την ίδια ώρα που βέβαια που έλεγαν ότι σέβονται τη φιλοσοφία και την κριτική».

Αναφέρθηκε στην αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, καλώντας το Υπουργείο Υγεία να αναλάβει τις ευθύνες του. «Χωρίς ένα ισχυρό δημόσιο τομέα υγείας, αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση θα κινδυνέψει σε ό,τι αφορά τη δημοσιότητα και την προοπτική της»,  συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου ότι το ΑΚΕΛ εμποδίζει την αυτονόμηση, ο κ. Λουκαΐδης μίλησε για διαστρέβλωση της αλήθειας και της πραγματικότητας και διερωτήθηκε αν υπήρξε οποιαδήποτε δήλωση από πλευράς στελέχους του ΑΚΕΛ που να αμφισβητεί την απόφαση για να προχωρήσουμε σε αυτονόμηση;».

Ο Πρόεδρος τη ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε με τη σειρά του πως όσοι καταθέτουν εισηγήσεις «βρίσκονται υπό κατηγορία ότι τάχατες είμαστε αντίθετοι με τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ και με την εφαρμογή στην πράξη».

Αναφέρθηκε στην ανάγκη αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων που δεν έχει γίνει, στην ελεύθερη επιλογή ιατρού και νοσηλευτηρίου, αλλά και στο «φαγοπότι που συνεχίζεται χωρίς τελειωμό».

«Αυτοί οι οποίοι παραβιάζουν τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ, αυτοί ο οποίοι υποβαθμίζουν την προσφερόμενη περίθαλψη στους πολίτες και αυτοί οι οποίοι ηθελημένα ή άθελαν συμβάλουν το μεγάλο φαγοπότι που γίνεται είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή του ΓεΣυ, Υπουργείο Υγείας, ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ και όσο τους παρέχουν κάλυψη και στήριξη», κατέληξε.

Εκ μέρους το ΔΗΚΟ, ο βουλευτής του κόμματος Μαρίνος Μουσιούττας επανέλαβε την προσήλωση του κόμματος στη φιλοσοφία του ΓεΣΥ, υπογραμμίζοντας ότι «σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ρισκάρουμε εμβολιασμούς οι οποίοι δυνατόν να εκτροχιάσουν την εφαρμογή ή να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία”. Επεσήμανε τέλος την ανάγκη διορθωτικών κινήσεων σε επιμέρους πτυχές του Σχεδίου και ειδικότερα περισσότερη εποπτεία και έλεγχο επί των δαπανών του ΓεΣΥ.

Στις δικές του δηλώσεις ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, είπε πως προβλήματα στην εφαρμογή υπάρχουν, αλλά «είναι ασήμαντα κοντά στη σημαντικότητα αυτής της μεταρρύθμισης που αποτελεί μία πολύ μεγάλη κοινωνική κατάκτηση».

«Ακούγοντας κάποιες τοποθετήσεις είναι ωσάν πριν να είχαμε το τέλειο σύστημα υγείας όπου οι πολίτες ανεξάρτητα οικονομικής ικανότητας είχαν την ευκαιρία να δείξουν κλινικές και ιατρούς, όπου τα δημόσια νοσηλευτήρια λειτουργούσαν τέλεια και με το ΓεΣυ καταστρέψαμε το τέλειο σύστημα και να δημιουργήσουμε προβλήματα», είπε.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης, επέκρινε κάποιους ότι «κινητοποιούνται σε μία προσπάθεια να το παίξουν μετά Χριστόν προφήτες, δηλαδή αυτό που προφήτευσαν να το προκαλέσουν με εισηγήσεις οι οποίες στοχεύουν στο να ανατινάξουν στο αέρα το οικοδόμημα του ΓεΣΥ». Ερωτηθείς ποιοι είναι αυτοί αναφέρθηκε σε τοποθετήσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ και του Προέδρου της ΕΔΕΚ.

Είπε ότι ενώ διαπιστώνονται προβλήματα, οι Οικολόγοι θα στηρίξουν τον Υπουργό Υγείας και τον ΟΑΥ για εφαρμογή των διαδικασιών του ΓεΣΥ και να αντιμετωπίσει τις καταχρήσεις και τα προβλήματα του Σχεδίου.

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης, Γιώργος Παπαδόπουλος, είπε πως η επισήμανση κινδύνων για το σύστημα δεν αποτελεί αμφισβήτηση της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ και αναφέρθηκε στην ανάγκη αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων. «Αν δεν προχωρήσουμε στην αυτονόμηση των κρατικών μας νοσηλευτηρίων ούτως ώστε να καταστούν ελκυστικά και προσοδοφόρα δεν πρόκειται να μπορέσει να στηθεί το ΓεΣΥ όσες συμφωνίες και αν κάνουμε με ιδιωτική νοσηλευτήρια».

Τέλος, ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, Κώστας Κωνσταντίνου είπε πως η Επιτροπή θα αναμένει την κατάθεση των ιατρικών πρωτοκόλλων τα οποία θα συζητήσει το συντομότερο δυνατόν. Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι θα έχει αίσιο τέλος ο διάλογος για την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.