Πυρ ομαδόν συντεχνιών εναντίον κομμάτων που καταψήφισαν τα κονδύλια για την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεωρητών

Για εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργοδοτών μέσω τροπολογίας που ψήφισε χθες η Βουλή, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του κράτους, κάνει λόγο η ΠΕΟ. Με την τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε από τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ και Αλληλεγγύη, αποκόπτονται τα κονδύλια που αφορούν την Σύσταση και Λειτουργία της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεώρησης.imagew

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΕΟ, για τους εργαζόμενους «είναι πλέον πέραν από ξεκάθαρο ότι οι επανειλημμένες αναβολές που είδαμε να εξελίσσονται εδώ και 2 χρόνια στη ψήφιση του νομοσχεδίου, τα ερωτηματικά και τα προσκόμματα από βουλευτές που δεν τελειώνουν ποτέ, ο διάλογος που ζητούν και πετυχαίνουν, οι εργοδοτικές οργανώσεις που επίσης δεν τελειώνει ποτέ, είναι μέρος μιας καλοστημένης συμπαιγνίας – παράστασης μεταξύ πολιτικών δυνάμεων μεμονωμένων πολιτικών και εργοδοτικών οργανώσεων με στόχο να μην δοθούν εργαλεία και μέσα αποτελεσματικής εφαρμογής των νομοθεσιών».

Όπως αναφέρει η ΠΕΟ, Εκείνοι οι εργοδότες, που θέλουν να συνεχίσουν τις παρανομίες και την εκμετάλλευση φθηνής εργατικής δύναμης, «έχουν εξασφαλίσει υποστήριξη από ένα ετερόκλητο λόμπυ στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προκειμένου να μην υιοθετηθεί η νομοθεσία για την σύσταση της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεώρησης».

Η ΠΕΟ δηλώνει πως τα κόμματα και οι βουλευτές που αγνοούν τόσο προκλητικά τον κοινωνικό διάλογο και την ανάγκη προστασίας των αδύνατων αυτής της κοινωνίας και υποτάσσονται στην βούληση των ισχυρών, πρέπει να γνωρίζουν ότι οι εργαζόμενοι παρακολουθούν.

«Οι πράξεις μιλούν.  ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ και Αλληλεγγύη ενέργησαν εξυπηρετώντας το συμφέρον των εργοδοτικών οργανώσεων σε βάρος των εργαζομένων και της κοινωνίας.  Αυτού του είδους οι συμπεριφορές δεν θα μείνουν αναπάντητες και δεν πρόκειται να περάσουν χωρίς την αποφασιστική αντίδραση των εργαζομένων», καταλήγει η ΠΕΟ.

ΣΕΚ

Την έντονη απογοήτευση της για την απόφαση της Βουλής να αποκόψει όλα τα κονδύλια που αφορούσαν τη σύσταση και λειτουργία της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρητών, «η οποία θα συνέβαλλε στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και θα διασφάλιζε τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, βάζοντας τάξη στην αταξία που επικρατεί στην κυπριακή αγορά εργασίας», εκφράζει, σε ανακοίνωση της, η ΣΕΚ.

«Τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, (με εξαίρεση τους βουλευτές Άγγελο Βότση και Μαρίνο Μουσιούττα), ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και ΕΛΑΜ, καταψήφισαν τα σχετικά κονδύλια και επέλεξαν με τη στάση τους να καταστούν μέρος της αταξίας και της απορρύθμισης που υπάρχει στα εργασιακά πράγματα της Κύπρου τα τελευταία χρόνια», προσθέτει.

Αναφέρει, παράλληλα, ότι τα κόμματα με την καταψήφιση επέδειξαν τεράστια ασέβεια απέναντι στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, «το οποίο ομόφωνα αξίωσε από την Κυβέρνηση να καταθέσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στη Βουλή, ενώ έδειξαν και πλήρη περιφρόνηση στο έργο το οποίο παρήξε για δύο και πλέον χρόνια η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας στην οποία το νομοσχέδιο έτυχε εξαντλητικής μελέτης και συζήτησης».

«Δυστυχώς με την απόφαση της Βουλής, η Κύπρος παραμένει η μόνη χώρα στην Ε.Ε. που δεν έχει αυστηρό σύστημα ελέγχου στην αγορά εργασίας με ότι αυτό συνεπάγεται για την τάξη και την ευνομία της πολιτείας», σημειώνει.

Η ΣΕΚ εκφράζει, παράλληλα,  λύπη, αλλά και θυμό, «γιατί μέσα από την αταξία και την ατιμωρησία θα συνεχίσει να υπάρχει η μαύρη τρύπα που δημιουργείται από την αδήλωτη και την υποδηλωμένη εργασία σε βάρος τόσο του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων όσο και του Φόρου Εισοδήματος».

«Η Βουλή με την απόφαση της έσφαλε. Όσοι καταψήφισαν το κυβερνητικό νομοσχέδιο, (το οποίο φέρει την υπογραφή και τη σφραγίδα της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου), ενθαρρύνουν και επιβραβεύουν τους κακούς εργοδότες συντηρώντας τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Οφείλουν να επανορθώσουν αμέσως αίροντας την αδικία που διέπραξαν σε βάρος όλων εκείνων των εργαζομένων (εργοδοτών και μισθωτών), που επιλέγουν να δραστηριοποιούνται σε συνθήκες νομιμότητας», καταλήγει.

ΔΕΟΚ

Την έντονη δυσαρέσκεια της για την στάση που τήρησαν τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και ΕΛΑΜ αναφορικά με την μη ψήφιση του κονδυλιού που προβλέπει την σύσταση Ενιαίας Επιθεώρησης Εργασίας που έχει σαν στόχο την πάταξη της αδήλωτης εργασίας και την οριζόντια εφαρμογή όλων των εργατικών νομοθεσιών, εκφράζει, σε σημερινή ανακοίνωση της, η ΔΕΟΚ.

«Τα εμπόδια και τα προσκόμματα που προβάλλονται εδώ και μια τριετία για την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στην πραγματικότητα ενθαρρύνουν την εργοδοτική ασυδοσία και την εκμετάλλευση σε βάρος των εργαζομένων μάλιστα σε μια περίοδο που η παραβίαση των εργατικών δικαιωμάτων έχει υπερβεί κάθε όριο», προσθέτει.

Η ΔΕΟΚ καταγγέλλει «την αντεργατική στάση των πιο πάνω κομμάτων» και τα καλεί να αναλογιστούν τις συνέπειες σε βάρος των εργαζομένων από την μη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.

«Επιτέλους κάποια κόμματα ας προβληματιστούν για τον ιδεολογικό τους προσανατολισμό.  Δεν είναι δυνατόν στην θεωρία να πλειοδοτούν για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και στην πράξη να στηρίζουν τις παράλογες απαιτήσεις των εργοδοτών. Το παράλογο της στάσης τους αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τα κονδύλια για την σύσταση Ενιαίας Επιθεώρησης Εργασίας προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό», καταλήγει.

ΑΚΕΛ

Σε δήλωση του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στ.Στεφάνου αναφέρει:

“Δεν χρειάζεται πολλή σκέψη για να αντιληφθεί κανείς ποια είναι τα κίνητρα και ποιες είναι οι σκοπιμότητες της αποκοπής του κονδυλίου για τη Σύσταση και λειτουργία της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων από το ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, την Αλληλεγγύη και το ΕΛΑΜ.
Τα εν λόγω κόμματα θέλουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της εργοδοσίας σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οι εργοδοτικές οργανώσεις δεν βολεύονται με το σχετικό Νομοσχέδιο και συνεχώς θέτουν νέες απαιτήσεις.
Η αποκοπή του κονδυλίου αποτελεί την κορύφωση της παρελκυστικής στάσης των κομμάτων που θέλουν να εξυπηρετήσουν την εργοδοσία.
Το θέμα εδώ και τρία χρόνια βρίσκεται στη Βουλή. Δύο φορές έφτασε μέχρι την Ολομέλεια του Σώματος και αναβλήθηκε η λήψη απόφασης. Τώρα επίκειται η επαναφορά του κι όμως η πλειοψηφία της Βουλής αποφάσισε να αποκόψει το σχετικό κονδύλι.
Είναι φανερό ότι τα κόμματα που απέκοψαν το κονδύλι δεν θέλουν να αντιμετωπιστεί η αδήλωτη και παράνομη εργασία, ούτε και να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.
Θα το ξαναπούμε: σημασία δεν έχουν οι διακηρύξεις. Σημασία έχει τι ψηφίζει ο καθένας στη Βουλή.
Και τα εν λόγω κόμματα ψήφισαν υπέρ της εργοδοσίας σε βάρος των εργαζομένων.”