Μητσοτάκης:Με τον Ερντογάν μιλήσαμε «με ανοικτά χαρτιά»

«Με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, είχαμε μια ανοιχτή συζήτηση. Εθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες» δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο ο έλληνας πρωθυπουργός.2780169

«Οι δύο πλευρές ωστόσο συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του υπουργείου Εθνικής Αμυνας» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως «έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα».«Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι οι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν» κατέληξε.

Σύμφωνα με πληροφορίες   η συζήτηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ερντογάν κινήθηκε σε δύο άξονες.imagew

Ο Ελληνας πρωθυπουργός έθεσε κυρίως το ζήτημα του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στον πρόεδρο Ερντογάν ότι η Ελλάδα θεωρεί νομικά άκυρη τη συμφωνία και ότι αυτή προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας στην περιοχή, καθώς αν και δεν έχει νομική βάση, πολιτικά κινείται προς κατεύθυνση αντίθετη από εκείνη που θα έπρεπε να έχει.

Επισήμανε επίσης ότι αυτή η συμφωνία έχει καταδικαστεί από την ΕΕ και από τις ΗΠΑ.

Ως προς το μεταναστευτικό έγινε εκτενής συζήτηση, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει στον Τούρκο πρόεδρο ότι υπάρχει ξεκάθαρη αλλαγή στη στάση της τουρκικής ακτοφυλακής, σε βαθμό που πλέον να μην αντιδρά καν στις εκκλήσεις της ελληνικής ακτοφυλακής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η Ελλάδα διατηρεί απόλυτη στήριξη στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, καθώς είναι το μοναδικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Πηγές επισήμαναν πως μέσα στην εβδομάδα θα επισκεφθούν την Ελλάδα και την Τουρκία ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχινάς και η αρμόδια για τη μετανάστευση επίτροπος, κάτι που συνάδει με την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να εμπλέξει περισσότερο την ΕΕ.

Ως προς το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση, περιγράφηκε ως ένα κλίμα που ταίριαζε σε μία συζήτηση που δεν ήταν απλή, χωρίς να υπάρξουν εξάρσεις και έντονες αντιπαραθέσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε τα ζητήματα αυτά και νωρίτερα στο γεύμα με τον πρόεδρο Τραμπ και τους ηγέτες των χωρών μελών που καλύπτουν το στόχο για τις αμυντικές δαπάνες.

Για τις επαφές του πρωθυπουργού στη σύνοδο του ΝΑΤΟ θα ενημερωθούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων από τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών πιθανότατα τη Δευτέρα με σύγκληση του εθνικού συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής.

Αλαλούμ με τα ΜΟΕ

Εν τω μεταξύ, αλαλούμ επικράτησε χθες αναφορικά με το «πάγωμα» των συζητήσεων και επαφών με την Άγκυρα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Το Μαξίμου έσπευσε να διαψεύσει την επίσημη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, ανακοινώνοντας τη συνέχιση του διαλόγου σε στρατιωτικό επίπεδο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Νωρίτερα και σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, επικαλούμενη πληροφορίες από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αναφέρθηκε πως «παγώνουν» τα ΜΟΕ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επρόκειτο για κυβερνητική απόφαση που υλοποιείται από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, τη στρατιωτική ένταση που προκαλείται από κύκλους της Άγκυρας και από την πίεση που ασκείται από τις μεταναστευτικές ροές.