Για ηλικιακό ρατσισμό κάνει λόγο ομάδα δημοσιογράφων για τροποποίηση καταστατικού ΕΣΚ

Δεκαμελής ομάδα δημοσιογράφων, με ανακοίνωση που υπογράφουν, διαμαρτύρεται για τροποποίηση του καταστατικού της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), βάσει της οποίας, όπως αναφέρει, αφαιρείται το δικαίωμα του εκλέγεσθαι από συνταξιούχους δημοσιογράφους, από τους οποίους πολλοί συνεχίζουν να δημοσιογραφούν, ενώ διατηρούν, το δικαίωμα του εκλέγειν.

Πρόκειται, αναφέρει η ομάδα των δημοσιογράφων, για μια νέα καταστατική πρόνοια η οποία, “εκτός από την παραβίαση Οδηγίας της Ε.Ε. ενάντια στον ηλικιακό ρατσισμό (Οδηγία 2000/78/ΕΚ), απαξιώνει και περιθωριοποιεί ηλικιωμένους συναδέλφους με πλούσια πείρα, τους οποίους, ουσιαστικά, θεωρεί ως ανάξιους να αναλάβουν καθήκοντα στην ηγεσία της συντεχνίας τους”. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το Δ.Σ. της ΕΣΚ απέρριψε τις υποψηφιότητες του Γιώργου Θεοδούλου και του Σάββα Ιακωβίδη, με τη δικαιολογία ότι είναι συνταξιούχοι, προσθέτει.

«Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την παραπάνω μεθόδευση από τον Πρόεδρο και το Δ. Σ. της ΕΣΚ, που είχε ως αποτέλεσμα την έγκριση αυτής της ρατσιστικής πρόνοιας του Καταστατικού, με την οποία αποκλείστηκαν συνάδελφοι, τακτικά μέλη της ΕΣΚ (με όλα τα δικαιώματα του μέλους), από την εκλογική αναμέτρηση, λόγω ηλικίας. Πρόκειται για πρωτοφανή βιασμό και εξευτελισμό της Δημοκρατίας και κραυγαλέα παραβίαση του αναφαίρετου δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι από τη συντεχνία των δημοσιογράφων, η οποία οφείλει να πρωτοστατεί στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και των δημοκρατικών διαδικασιών αντί να τις καταπνίγει με ρατσιστικές αποφάσεις», καταλήγει η ανακοίνωση.