Η Βολιβία θα απελάσει όλους τους διπλωμάτες της Βενεζουέλας

Η πραξικοπηματική  κυβέρνηση της Βολιβίας ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα και να απελάσει όλους τους διπλωμάτες5203770 της χώρας, λίγες ημέρες μετά την εξαναγκαστική παραίτηση του Έβο Μοράλες και την ανάληψη της διακυβέρνησης από την Τζανίνε Άνιες.

Η νέα κυβέρνηση, η οποία έχει δεσμευτεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις αρχές του 2020, διαμήνυσε την Παρασκευή ότι είναι «έτοιμη» να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα.

Και αυτό, διότι νωρίτερα, το Καράκας επέκρινε με σφοδρότητα το «πραξικόπημα» στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του Έβο Μοράλες από την προεδρία.

Μάλιστα, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βολιβίας, Κάρεν Λονγκάρικ, κατηγόρησε τη Βενεζουέλα για εμπλοκή στις εσωτερικές υποθέσεις της Βολιβίας, ενώ προανήγγειλε την κατάθεση αιτήματος διαμαρτυρίας εις βάρος του Καράκας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Νοεμβρίου, ο Μοράλες υπέβαλε την παραίτησή του από την προεδρία της Βολιβίας. Η εξέλιξη αυτή επήλθε, ως απόρροια της απαίτησης του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Ουίλιαμς Κάλιμαν.

Τον περασμένο μήνα, στις γενικές εκλογές της 20ης Οκτωβρίου, ο Έβο Μοράλες κατάφερε να αναδειχθεί σε μεγάλο νικητή των καλπών. Ωστόσο, η αντιπολίτευση αμφισβήτησε τα αποτελέσματα, ενώ ακολούθησαν βίαια επεισόδια στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων.

Άνιες: Αντιμέτωπος με κατηγορίες ο Μοράλες

Αντιμέτωπος με κατηγορίες βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, όπως προειδοποίησε, λίγο νωρίτερα, η προσωρινή πρόεδρος της χώρας, Τζανίνε Άνιες.

«Γνωρίζει ότι πρέπει να απαντήσει στη δικαιοσύνη. Υπάρχει ένα εκλογικό έγκλημα. Κανείς δεν τον έδιωξε (σ.σ. ο Μοράλες έχει καταφύγει στο Μεξικό), αλλά ναι, πρέπει να απαντήσει σχετικά με την εκλογική απάτη, όπως και σχετικά με τους πολλούς ισχυρισμούς περί διαφθοράς» δήλωσε η ίδια, μιλώντας με δημοσιογράφους.Πρόσθεσε δε, ότι οι διαβουλεύσεις για τις νέες προεδρικές εκλογές συνεχίζονται. «Πολλοί άνθρωποι δεσμεύονται και εκφράζουν την επιθυμία να πραγματοποιήσουν από κοινού αυτή τη διαδικασία».

Νωρίτερα, η Άνιες ισχυρίστηκε ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Βολιβίας θα καταθέσει επίσημη διαμαρτυρία προς τη μεξικανική κυβέρνηση για τη χορήγηση ασύλου στον πρώην πρόεδρο.

Από την πλευρά του, ο Μοράλες κατήγγειλε ότι πίσω από το «πραξικόπημα» βρίσκονται οι ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας την Ουάσιγκτον ως τον «μεγάλο συνωμότη».