Καυγάς για πρώην τραπεζίτη που έγινε σύμβουλος μεγαλοδανειολήπτη

Εντονη συζήτηση διεξήχθη σήμερα στην Βουλή μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών και της βουλευτού  Ε.Χαραλαμπίδου . Σε ερώτηση της Βουλευτού του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου ποιες είναι οι ασφαλιστικές δικλείδες που λαμβάνονται από την Κυβέρνηση και το ΥΠΟΙΚ για να μην ξαναβρεθεί η Τράπεζα Κύπρου στη θέση της Λαϊκής Τράπεζας, αλλά και σε ερώτηση προς τον εκπρόσωπο της τράπεζας για το τι CNA_Mbf996100fd86449bb3cebef165e6bcf0αναδιάρθρωση έγινε στα δάνεια του ομίλου Λεπτού και υπέγραψε κυμαινόμενη επιβάρυνση (floating debenture), ο κ. Γεωργιάδης υπέδειξε ότι η κ. Χαραλαμπίδου θα πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή της σε συγκεκριμένο τραπεζίτη.

«Για την επικέντρωση σε έναν πελάτη, εγώ θα ανέμενα ότι με το δημοσιογραφικό σας παρελθόν θα ρωτούσατε συγκεκριμένα ποιος είναι εκείνος ο τραπεζίτης που είχε τις γνωστές σχέσεις με το συγκεκριμένο όμιλο και ο οποίος σήμερα μπορεί με άλλο καπέλο να είναι σύμβουλος του πρώην πελάτη του», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Σε ερώτηση της κ. Χαραλαμπίδου ποιος είναι αυτός ο τραπεζίτης, ο κ. Γεωργιάδης παρέπεμψε σε αυτόν που «έγραψε την ατάκα Andros and his people».

Όταν ρωτήθηκε για ποιο τραπεζίτη μιλούσε ο ΥΠΟΙΚ, η κ. Χαραλαμπίδου είπε πως αυτό πρέπει να το απαντήσει ο ίδιος ο Υπουργός. «Ο Υπουργός να τον κατονομάσει. Σε εκείνον να απευθύνετε το ερώτημα», ανέφερε στις δηλώσεις της.

Η κ. Χαραλαμπίδου τόσο κατά τη διάρκεια της συνεδρίας όσο και στις δηλώσεις της αναφέρθηκε σε στοιχεία και δηλώσεις εκπροσώπου της Τράπεζας Κύπρου ότι δύο από τους είκοσι μεγαλοοφειλέτες δεν έχουν υπογράψει ρήτρα κυμαινόμενης επιβάρυνσης (floating debentures), μια ρήτρα που κατατίθεται στον Έφορο Εταιρειών και επιτρέπει σε μια τράπεζα να αναλαμβάνει τη διαχείριση μιας εταιρείας που παρουσιάζει μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και ότι το συγκρότημα Λεπτού έχει υπογράψει μειωμένες επιβαρύνσεις.

«Ποιοι υπέγραψαν τόσα μεγάλα δάνεια χωρίς την υπογραφή κυμαινόμενων επιβαρύνσεων;», διερωτήθηκε.

«Οι αναδιαρθρώσεις οι οποίες προσφέρονται από τις τράπεζες δεν είναι βιώσιμες. Η Τρόικα ζητάει μαζικές εκποιήσεις. Το ερώτημα είναι αν θα στραγγαλίσουμε τους ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας προκειμένου να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των μεγαλοοφειλετών», κατέληξε.