Άσαντ:Η αλ Κάιντα είναι ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ κατά της συριακής, της ρωσικής και της ιρανικής κυβέρνησης

Πώς προέκυψε ξαφνικά ο ISIS το 2014; Από το πουθενά! Από το τίποτα! Στο Ιράκ και στη Συρία ταυτόχρονα, με αμερικανικά όπλα; Είναι πολύ σαφές.2766279

Ο πρόεδρος Άσαντ σε συνέντευξή του στο RT είπε ότι κατά τη διάρκεια της πλήρους εξουσίας του δεν θα μπορούσε να λειτουργούσε λαθρεμπόριο πετρελαίου αξίας εκατομμυρίων δολαρίων από τη Συρία, εάν οι ΗΠΑ δεν έκλειναν τα μάτια.

«Από τότε που ξεκίνησε το ISIS… λεηλατώντας το συριακό πετρέλαιο το 2014, είχαν δύο εταίρους: τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, τους συνεταίρους του και τους Αμερικανούς. Είτε τη CIA είτε άλλους» είπε.

Η αμερικανική εποπτεία της λεηλασίας του πλούτου της Συρίας συνεχίζεται ανοιχτά σήμερα, πρόσθεσε. Ωστόσο, η λεηλασία -όπως λέει ο Σύρος πρόεδρος- δεν σταματά όταν τελειώσει ο πόλεμος.

Οι Αμερικανοί προσπαθούν πάντα να λεηλατούν άλλες χώρες με διαφορετικούς τρόπους, όχι μόνο για το πετρέλαιο, τα χρήματά τους ή για τους οικονομικούς πόρους. Θα λεηλατούν τα δικαιώματά τους, τα πολιτικά τους δικαιώματα, κάθε άλλο δικαίωμα. Αυτός είναι ο ιστορικός ρόλος τους, τουλάχιστον μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Άσαντ είπε ότι οι σκοτεινές σχέσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και των σκληροπυρηνικών αγωνιστών στη Συρία είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σκεπτικός σχετικά με τον ισχυρισμό του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι Αμερικανοί ειδικοί λειτουργοί σκότωσαν τον ηγέτη του ISIS Αμπού Μπακρ-Μπαγκντάντι.

Όπως και στην περίπτωση του Οσάμα μπιν Λάντεν, ουδεμία οριστική απόδειξη του θανάτου δημοσιοποιήθηκε, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με αυτό που συνέβη σε ανθρώπους όπως ο Ιρακινός ηγέτης Σαντάμ Χουσεΐν ή ο ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι.

Η Μόσχα, επίσης, έχει επιφυλάξεις σχετικά με τις διεκδικήσεις ότι ο Μπαγκντάντι είναι νεκρός, ζητώντας την παροχή κάποιων συγκεκριμένων αποδείξεων.

Οι άνθρωποι αγωνίζονται και πεθαίνουν για μια αιτία, όχι ένα άτομο

Το αφήγημα για την αλλαγή καθεστώτος στη Συρία επικεντρώνεται συνήθως στον Άσαντ και στον εσωτερικό του κύκλο, υποστηρίζοντας ότι η διάθεση του αποκαλούμενου «δικτάτορα» θα αρκούσε για να εξασφαλίσει θετική αλλαγή στη Συρία.

Το «Assad must go» είναι από καιρό σύνθημα στη Δύση. Ο ίδιος όμως λέει ότι η έννοια είναι γελοία, αφού εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι αγωνίζονται για τη Δαμασκό.

Ο Άσαντ δήλωσε ότι οι δυτικοί ηγέτες που υποστηρίζουν ότι ο συριακός λαός υποφέρει από την κυβέρνησή του είναι υποκριτές επειδή οι ίδιοι ηγέτες προκαλούν «πόνο» στους Σύρους με οικονομικές κυρώσεις. «Είναι βασικά απλώς ένας άλλος τρόπος να προσπαθήσουν να διασφαλίσουν την αλλαγή καθεστώτος» επεσήμανε.

Οι κυρώσεις, ωστόσο, δεν περιορίζονται στην κυβέρνηση, ανέφερε ο Άσαντ. Οι ιδιώτες επενδυτές αποθαρρύνονται έντονα από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να φέρουν κεφάλαια σε τμήματα της Συρίας που ελέγχονται από την κυβέρνηση, πράγμα που δυσχεραίνει την οικονομική ανάκαμψη, την ανασυγκρότηση και την επιστροφή των προσφύγων.